Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
LANDSLAG

Lagerbäck gör succé i Island:"Väldigt proffsig och lugn"

Foto: Scanpix.

Lars Lagerbäck hyllas av Helgi Danielsson.

Lars Lagerbäck gör succé i Island.

Nu hyllas han av en av de mest rutinerade.

- Han har stor respekt från spelarna, säger Helgi Danielsson till fotbollskanalen.se.

Lars Lagerbäck får ses som en riktig kvalexpert. Under sin period, åren 2000 till 2009, som förbundskapten kvalificerade sig Sverige för både för EM- och VM-slutspel.

Nu kan han vara på väg att på nytt leda ett land till ett mästerskap.

Men denna gång är det kanske än mer imponerade. Island, med inte ens en halv miljon invånare, har pole position för att gå till play off-slutspel.

Och hjärnan bakom verket är Lars Lagerbäck. Sveriges förre förbundskapten har fått Gylfi Sigurdsson, Kolbeinn Sigthorsson och de andra i Islands gyllene generation att prestera,

- Vi har bara haft isländska tränare innan och de har inte varit på så hög nivå. Så han har ändrat väldigt mycket runt omkring. Hela organisationen har blivit mycket proffsigare. Han har fått förbundet att göra saker som de inte gjort förut. Det har väl blivit mer som spelarna är vana vid i och med att vi har många spelare ute i Europa, i stora klubbar, säger ex-AIK:aren och veteranen i landslaget Helgi Danielsson.

Allt är nu upplagt för att Lagerbäck ska ta Island till Play Off. Imorgon möter man avsågade Cypern på hemmaplan och därefter väntar Norge på bortaplan. Går resultaten med Island är play off-platsen nära.

- Potentialen fanns där, och han har ju så klart haft mycket att säga till om taktik. Sedan två år tillbaka har han lagt upp en viss taktik och ett spelsystem. Nu har vi tränat på det i den här truppen väldigt länge och vi vet hur vi spelar och det har blivit bättre och bättre. Vi har börjat göra mycket mål och kanske börjat spela lite annorlunda än förut.

Hur är han som tränare?

- Han är väldigt proffsig och lugn och han vet vad han vill. Han lyssnar på spelarna också, men han vet exakt hur han vill hur det ska se ut. Det är mycket fokus på taktik och kanske lite annorlunda mot vad man är vad van vid i klubblaget.

- Men han har fått stor respekt från spelarna i och med att han varit i Sverige tidigare.

Vad har han för status i Island?

- Just nu har han en väldigt hög status. Sedan jag kom med i landslaget, jag spelade min första landskamp för 12-13 år sedan, har det aldrig varit så stort intresse och så mycket positivt runt laget och nu är det fullsatt varje match, till och med mot Albanien och Cypern. Det har skapats en riktigt bra stämning och nu har vi en bra chans att ta oss minst till play off.

Läs Olof Lundhs blogg om Lars Lagerbäck här

Publicerad 2013-10-10 kl 22:30
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons