Lahm: Ett av de skönaste ögonblicken

Landslag

En chockstart av det turkiska b-laget i EM-semifinalen räckte inte.
Tyskland gjorde en "Turkiet" och avgjorde med ett 3-2-mål i sista minuten.

Vilken match publiken på St Jakob Park i Basel fick se. Och nästan bara de eftersom en storm i Wien, där EM:s tv-center ligger, gjorde att stora delar av Europa var utan tv-bilder när de avgörande målen kom. Det blev ett möte där tyskar och turkar om och om igen kastades mellan glädje och förtvivlan ända till att Phillipp Lahm kom fram och satte 3-2 i 90:e minuten.

-Att nå final är ett av de skönaste ögonblicken i mitt liv. Vi misslyckades ju att nå finalen i VM, sade Lahm.

-Jag är stolt över mina spelare och de visade världen vilket bra lag vi är, sade Turkiets förbundskapten Fatih Terim.

De turkiska reserverna öppnade matchen offensivt och respektlöst och verkade inte alls förstå att den turkiska taktiken i de tidigare matcherna varit lugn start och explosiv avslutning.

Innan första kvarten var över hade Kazim Kazim haft ett skott i ribban och Semih Sentürk hade så när styrt in ettan. Dessutom fick Turkiet de två första hörnorna. Att turkarna saknade fyra avstängda spelare och fem skadade märktes inte. Tvärtom, turkarna vann hörnstatistiken med 8-2 och skotten på mål med 11-3.

Första målet kom i 22:a minuten då Kazim återigen träffade ribban och Ugur Boral stötte sen in returen under Jens Lehman.

Turkiet hade tagit sig till semifinal trots att man bara varit i ledning i nio av 390 spelade minuter. Nu fick man ha ledningen i ytterligare fyra minuter innan Bastian Schweinsteiger styrde in 1-1 på Lukas Podolskis inlägg.

Tyskarna verkade chockade över turkarnas vilja att anfalla och var ovanligt tama framåt.
-Vi gjorde ingen bra match, vi kom inte in i matchen men kämpade ända till slutet, sade Lahm.

Fem minuter in i andra kom straffsituationen som fick alla tyskar att vråla - av ilska. För schweiziske domaren Massimo Busacca friade helt när Sabri Sarioglu med höften sprang omkull Lahm när tysken precis kommit in i straffområdet med bollen.
Plötsligt hettade matchen till och närkamperna fler och hårdare. Kanske var det vad tyskarna behövde för att vakna till.

Med tio minuter kvar nådde Miroslav Klose högst på Lahms inlägg. Men vis av turkarnas tidigare matchavslutningar vågade ingen tysk tro på seger. Och med fem minuter kvar dök Semih Sentürk upp igen och styrde in kvitteringen, hans tredje sena mål i EM.
Men sen gjorde Tyskland som Turkiet gjort i tidigare matcher - satte avgörandet i matchens slutminuter. Och backen Lahms löpning och väggspel med Thomas Hitzlsperger är redan ett klassiskt mål i Tyskland som nu har en fjärde EM-titel i sikte i Wien på söndag.

-Det var en galen kamp med otrolig spänning ända till sista sekunden, tyckte tyske förbundskaptenen Joachim Löw.