Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Lennart Johansson slår tillbaka mot påstått VM-fusk: "Ryssland är mogna för VM"

10å

England kokar efter att ryssarna tilldelats VM 2018. Men fuskanklagelserna imponerar inte på Lennart Johansson.
- Fram med bevisen, säger han till fotbollskanalen.se.

Fifas utnämningar av de kommande mästerskapen 2018 och 2022 överraskade många betraktare. Dagen efter presentationsceremonin i Schweiz framkastas påståenden om ett riggat val, där ”oljepengar” spelat en avgörande roll. Men Lennart Johansson – mångårig ordförande i det europeiska fotbollförbundet – ställer sig bakom sin gamle rival Sepp Blatter.

ANNONS

- Det är det vanliga nuförtiden. Korruption eller fusk ska alltid antydas. Något sådant känner jag i det här fallet inte till, och tror absolut inte att det går till på det viset. Respektive exekutivkommitté fattar besluten i Fifa och Uefa, occh jag skulle både bli nedstämd och mycket förvånad om det visade sig att något fiffel och båg skett. Jag tror inte det och jag har inte hört talas om att så är fallet, säger Johansson till fotbollskanalen.se.

Många i Storbritannien hävdar att Ryssland köpt sig evenemanget?
- Engelsmän är ju engelsmän. De vill ha det mesta hem till sig, till fotbollens hemland som de säger. Detta trots att de inte haft en framgång sedan 1966. Jag tycker att de får lugna ned sig en smula och finna sig i att det finns andra nationer som har anspråk också. Nationer som följt de normer och bestämmelser som finns. Det har ryssarna gjort. Därför förstår jag inte vad man bråkar om, säger Johansson.

ANNONS

Han pekar på att alla är oskyldiga till dess att motsatsen bevisats och att engelsk press ”har för vana” att skapa sensationer. Johansson menar att den ryska delegationen redan innan ansökan om värdskapet lämnades in har visat att de kan leva upp till inte bara ekomomiska utan även logistiska skyldigheter. Saker som hur medierna ska servas under turneringen, vilka hotell som står till buds, transporter etcetera.

- Jag är glad att Ryssland får chansen. De är mogna och kommer att klara av det här. De har inte haft VM tidigare och numera är det ju inte Sovjet, utan just Ryssland, som tilldelas förtroendet. Jag känner ryssarna som trogna och bra medlemmar i både Fifa och Uefa. Jag är enbart positiv till att man valt Ryssland, säger Johansson.

Vad säger du om Qatar?
- Jag är inte helt insatt i förhållandena men jag vet att alla som varit där bara har gott att säga om dem. Därför litar jag på deras omdöme, säger Johansson.

ANNONS

Men utnämningsprocessen har föregåtts av en serie skandaler. Inte minst brittiska BBC:s avslöjanden om påstådda mutor till framträdande Fifa-delegater har skapat debatt i ljuset av Englands misslyckande. TV-stationen gör gällande att utbetalningar pågått under tio års tid från 1990, bland annat till en av Lennart Johanssons närmaste män, Issa Hayatou.

- Det har jag inte bara svårt att tro – jag nekar att tro att han har något med det att göra. Jag har lärt känna honom i alla olika väder som en högst pålitlig och en ärlig och rättfram person. Det har han visat i många sammanhang förut. Issa Hayatou om någon står för det jag hyllar; han är rakt på, han håller det han lovar, han är ärlig i sitt uppsåt, säger Lennart Johansson.

Själv kände Johansson inte till de påstådda mutor som ska ha kommit från Sports Management-bolaget ISL när det begav sig.

ANNONS
- Nej, aldrig. Men det har också att göra med att vi avslutade vårt samarbete med ISL tidigt. Inte på grund av några oegentligheter, utan för att vi helt enkelt inte ansåg att de var kompetenta. I stället anlitade vi ett annat företag i Schweiz som var med oss inom Uefa om att starta upp Champions League.

Vad tycker du om att den internationella olympiska kommittén, IOK, ska utreda anklagelserna?
-
Det är bara att välkomna. För det innebär att någon med rätt kunskaper ser över de nya omständigheter som uppdagats. Man har vant sig vid att inte tro på alla rykten som florerar men nu vill det synas som att bevis framlagts i efterhand, som pekar på att allt inte stått rätt till kring ISL, säger Johansson.

Publicerad 2010-12-03 kl 12:47

Streama alla matcher från VM-kvalet

Och massor av annan fotboll, sport och underhållning.

Streama nu

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto