Löw: "Lukas har ett väldigt bra skott"

Landslag

Lukas Podolski gjorde båda Tysklands mål i matchen mot Polen. Efteråt fick han beröm av sin förbundskapten.
-Lukas har ett väldigt bra skott. När han får fritt skottläge är det väldigt svårt för en målvakt att stoppa honom, sade Joachim Löw.

Polskfödde anfallaren Lukas Podolski låg bakom den tyska segern mot Polen på söndagskvällen.
Men Podolski firade sparsamt efter sina båda mål när Tyskland vann deras EM-premiär med 2-0.
-Jag är född i Polen, det är en del av mitt hjärta, förklarade han för tyska tv-kanalen ZDF efter matchen.

Matchen som haussats rejält i polska och tyska medier fick en rivstart. Efter drygt trettio sekunder höll sig polacken Jacek Krzynowek framme och fick en jättechans när det tyska försvaret klantade sig men avslutet gick högt över. Sedan tog tyskarna över, främst genom anfallsduon Miroslav Klose och Lukas Podolski som båda är födda i Polen.

Efter tjugo minuters spel hittade Michael Ballack fram till Klose med en genomskärare som Klose passade vidare till anfallskollegan Podolski. Podolski kunde enkelt rulla in bollen i öppet mål. I mitten av den andra halvleken kunde Podolski avgöra matchen med sitt andra mål. Efter en del palaver i det polska straffområdet tofflade Klose turligt fram bollen till Podolski som på volley stänkte upp bollen i krysset. Med respekt för de polska supportrarna valde Podolski att inte fira sina mål så tydligt.

-Vi vann med 2-0 och gjorde vad vi skulle göra. Jag är född i Polen och har en stor familj. Det är en del av mitt hjärta, berättade Podolski för tv-kanalen ZDF efter matchen.
Podolski blev utsedd till matchens spelare och fick beröm av den tyske förbundskaptenen Joachim Löw efter matchen.

-Lukas har ett väldigt bra skott. När han får fritt skottläge är det väldigt svårt för en målvakt att stoppa honom, sade Löw.

Förutom de två målen hade tyskarna flera bra chanser. Innan ledningsmålet kom var Klose tillsammans med Mario Gomez fri med Artur Boruc i Polens mål men avslutet var alldeles för tamt och gick utanför. Chelseastjärnan Michael Ballack sköt i den andra halvleken ett fantastiskt skott som var på väg att smita in strax under ribban men då gjorde Boruc en elegant räddning. I och med segern har Tyskland tagit ett stort steg mot en kvartsfinal. För Polen väntar nu en måstematch mot värdnationen Österrike på torsdag kväll.

Publicerad 2008-06-09 kl 00:19