Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
LANDSLAG
10å

Lundh och expertpanelen: Så knäcker vi Spanien igen

Fotbollskanalen.ses krönikör Olof Lundh synar tillsammans med en expertpanel bestående av Robert Laul (Sportbladet), Pelle Blohm (Radiosporten) och Niklas Holmgren (Canal Plus) Sveriges motståndare Spanien.

Vad måste vi få stopp på om vi ska slå Spanien?

Laul: I bortamatchen mot Spanien släppte vi in två mål på fasta situationer. Något som Sverige i princip aldrig gör. Kan man ge fan i att göra det och spela lika disciplinerat som man ändå gjorde i den matchen. Nu har vi också bättre anfallare. Då hade vi Rosenberg och Zlatan som inte hade en sin bästa dag. Det finns alla möjligheter att rubba Spanien ? även om de är klara favoriter.

Lundh: Framförallt måste man få tag i bollen och hålla den. Det var problemet i Madrid. De kom runt bra på kanterna mot övergivna backar. Det gäller att yttrarna hänger med så att backarna inte blir lämnade ensamma.

Blohm: Sverige måste hålla ihop laget och inte ge Spanien så stora ytor att spela in på. Vi måste få stopp på deras passningsspel i djupled och inte låta dem börja väggspela. Backlinjen måste få hjälp från mittfältet där, de måste spela som en helhet. När backarna lämnas ensamma blir det extremt svårt. Däremot kan man låta dem spela runt när ytorna inte finns då kommer de ingenstans. Låt dem spela sitt kvadratenspel och passa runt.

Holmgren: Vi måste spela tight defensivt. De har många individuellt skickliga spelare som är farliga framåt som måste stoppas. Vårt försvar är helt klart viktigast.

Spanien var riktigt bra mot Ryssland och är haussade som vanligt. Vad talar för att de äntligen ska lyckas?

Laul: Samma sak som alltid fast att de inte gör det. Att de har en massa duktiga fotbollspelare och gjort ett bra kvalspel.

Lundh: Det som imponerar med Spanien är att Aragones på något sätt har fått till ett lag. Bara det att han stått emot kravet på att ta in Raul igen och kört sin linje - det imponerar och det talar för Spanien. De har slagit VM-ettan och tvåan Italien och Frankrike under vintern så det ser otroligt ljust ut för Spanien. Torres har gått makalöst bra i Liverpool.

Blohm: Det som talar för Spanien är att de går in i turneringen med ett enormt självförtroende, fast det gör de ju alltid (skratt). De har slagit bra lag innan turneringen och borde kunna fortsätta med det fina spelet de har haft. Sen är det ju negativt att Barcelonaspelarna har haft en så dålig säsong och det kan ju hänga i. Kanske vill de ta revansch, men det finns en risk att de faller in i dåligt självförtroende igen. Minsta motgång kan räcka och små saker kan förstöra allt.

Holmgren: Att de aldrig har lyckat tidigare helt enkelt. De har många bra spelare och någon gång måste de ju lyckas.

Senast, i EM-kvalet, var vi chanslösa mot Spanien. Visar den matchen den verkliga klasskillnaden mellan lagen?

Laul: Ja, det gör det väl någonstans. Men bortser man från målen som Sverige släpper in på fasta situationer. Och tittar på hur det såg ut innan vi hamnade i underläge så var det inte så jävla illa. Och så utspelade hade vi inte behövt bli. Man kopplar ihop spelövertaget med det klara resultatet. Men glömmer hur det faktiskt gick till.

Lundh: Nej, det tycker jag inte. Sverige gjorde ingen bra match och Spanien fick en bra start. Plus att de är väldigt vassa hemma.

Blohm: Om Sverige och Spanien möts i 10 matcher så vinner Spanien helt klart de flesta. De har högre passningskvalitet och mycket bättre flyt i spelet. Men om man tittar på matchen på Råsunda så vann Sverige på hårt arbete och tät markering. Orkar svenskarna hänga på spanjorerna så kan de mycket väl vinna. Det är inte nödvändigtvis så att Spaniens spel kommer att löna sig.

Holmgren: Ja, det tycker jag. Spanien visade då hur bra deras lag verkligen är. De kommer bli svåra i EM.

Publicerad 2008-06-13 kl 17:32
Annons
Annons
Annons