Nikopolidis tabbe Rysslands lycka

Landslag

Ryssland vann den viktiga matchen i grupp D mot Grekland med 1-0 efter en rejäl målvaktstabbe från grekernas Antonis Nikopolidis. Därmed är matchen på onsdag mellan Sverige och Ryssland direkt avgörande för vem som går vidare till kvartsfinal, då Spanien redan är klara.

Matchen inleddes en aning trevande och inget av lagen såg ut att vilja ta kommandot. Efter tio minuter började Ryssland få ordning på sina kontringar och ett tag var det farligt nästan varje gång. Grekerna spelade dock upp sig genom bra passningsspel. Men snabbheten hos de ryska spelarna skulle så småningom ge resultat.

I den 33:e minuten skickades bollen in i det grekiska straffområdet. Bollen gick förbi målet men målvakten Antonis Nikopolidis, som agerat väldigt säkert vid tidigare tillfällen, bestämde sig för att rusa ut ur målet för att plocka upp bollen. Ryssarna fick dock tag i bollen och den spelades in på ett snyggt sätt till Konstantin Zyrianov, som bara hade att rulla in 1-0 till Ryssland.

Grekland, som var piskat att hitta på något, inledde den andra halvleken betydligt bättre än den första. Angelos Charisteas, guldhjälte för fyra år sedan, hade bland annat en jättechans när han frispelades i det ryska straffområdet. Felvänd som han var kunde han dock inte (på Zlatan-manér) få till ett bra skott efter vändningen. Därefter var det återigen mycket Ryssland, och framför allt mycket Roman Pavlyuchenko. Den ensamme anfallaren skapade mängder av chanser och var nära vid ett flertal tillfällen att utöka ryssarnas ledning.

Ryssland tog över mer och mer och var närmare ett 2-0-mål än vad grekerna var ett kvitteringsmål. Matchen slutade rättvist med rysk seger och det innebär att både Sverige och Ryssland står på tre poäng i gruppen, Sverige har dock bättre målskillnad. Det blir med andra ord en direkt avgörande match på onsdag mellan länderna om vem som ska göra Spanien sällskap i kvartsfinalen.

Publicerad 2008-06-14 kl 22:53