POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
LANDSLAG

Ny anklagelse: "Blatter kände till muta på 82 miljoner kronor"

Fifa-presidenten Sepp Blatter ska personligen ha diskuterat mångmiljonmutor med Sydafrikas dåvarande president Thabo Mbeki innan landet fick VM 2010. Det framgår av en mejlväxling the Telegraph publicerar på måndagen.

Avslöjandena haglar kring Fifa, och den korruptionshärva som nystats upp de senaste veckorna tycks få allt fler förgreningar. Nu publicerar tidningen the Telegraph uppgifter som indikerar att den avgående presidenten Sepp Blatter kan ha varit medveten om att mutor förekommit inom organisationen, vilket han själv hårdnackat förnekat ännu så länge.

Tidningen har kommit över en e-postkorrespondens mellan Fifas generalsekreterare Jerome Valcke och en minister inom Sydafrikas dåvarande ANC-ledda regering. Där nämns Blatter vid namn i samband med en diskussion om en ekonomisk transaktion på motsvarande 82 miljoner kronor, från sydafrikanskt håll till Fifa.

Pengarna misstänks ha fungerat som en muta, även om den officiella förklaringen var att de skulle användas som "stöd åt den afrikanska diasporan i karibiska länder", skriver the Telegraph. Blatter tycks inte ha hanterat själva överföringen, utan det är Jerome Valcke och den tidigare Fifa-vicepresidenten Jack Warner som stått i direktkontakt med Sydafrika.

Men av Valckes sätt att uttrycka sig framgår det att Sepp Blatter personligen kan ha haft kännedom om vad som var i görningen.

"Kära minister Moleketi, det har gått några veckor sedan jag först översände bifogat brev till dig. Jag har inte fått någon bekräftelse från dig hittills, men ännu viktigare är att jag vill veta när överföringen kan genomföras. Det här är baserat på en diskussion mellan Fifa och den sydafrikanska regeringen, och även mellan president Thabo Mbeki och vår president Sepp Blatter", skriver Valcke.

Brevet är daterat till september 2007 och ska bara vara en del i en betydligt mer omfattande mejlväxling rörande samma fråga. Fifa poängterar dock för the Telegraph att brevet som sådant inte bevisar att Sepp Blatter gjort sig skyldig till någonting brottsligt eller ens regelvidrigt.

- Det här är bara en förfrågan om en uppdatering kring ett formellt ärende mellan Sydafrika och Fifa, säger en talesperson för organisationen till tidningen.

- Det här bevisar bara att ett informationsutbyte skett, det bevisar ingen form av inblandning från Sepp Blatters sida. Han kände till detta, men hade inte ansvar för överföringen. Den sköttes av den dåvarande ordföranden i finanskommittén. Som tidigare fastslaget och bekräftat från sydafrikanska myndigheter startades dessutom det här ekonomiska programmet (som de överförda pengarna gick till) för de karibiska ländernas räkning. Den informationen har även kommunicerats via officiella kanaler tidigare.

The Telegraph skriver dock att pengarna i själva verket aldrig tycks ha hamnat på några välgörenhetsorganisationers konton eller liknande, utan att Jerome Valcke i en senare mejlväxling ska ha instruerat Sydafrika att skicka dem till konton som kontrollerades av Jack Warner.

FBI har startat en förundersökning mot sammanlagt nio tidigare Fifa-höjdare, däribland Jack Warner, och misstankarna gör gällande att de 82 miljoner kronorna var en muta för att Sydafrika skulle få arrangera VM. FBI hävdar att Jack Warner tog stora delar av beloppet och använde det för eget bruk.

Sydafrika har medgett att pengarna skickats till Fifa, men förnekar att det skulle vara frågan om mutor.

Publicerad 2015-06-08 kl 11:21
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto