Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
LANDSLAG
10å

Pavljutjenko - från avbytare till målkung

Roman Pavljutjenko skulle egentligen ha sett EM från bänken.
I stället har Spartak Moskva-anfallaren klivit fram som bäste ryske målskytten.
Den svårstoppade blonde anfallaren är en av spelarna som förbundskaptenen Guus Hiddink lyckats klämma ut det bästa av.

Pavljutjenko var tilltänkt främst som avbytare till storstjärnan Pavel Pogrebnjak, men sedan Zenitanfallarens knäskada inte hann läka i tid fick Pavljutjenko chansen.
Hiddink betecknade inför turneringen 26-åringen som en "sovande jätte".

Men det var då. Pavljutjenko gjorde mål redan i första gruppmatchen i 1-4-förlusten mot Spanien. Därefter blev det ett mot i den ryska 2-0-segern mot Sverige och ytterligare ett mot Holland i kvartsfinalen.

För tjock?

Det blev bara två mål från Pavljutjenko i kvalet, men det var mål som blev en vändpunkt i hans karriär. Båda träffarna kom mot England, i Moskva i oktober förra året, och plötsligt var Roman Pavljutjenko storstjärna i Ryssland. Han syntes med ett stort leende på så gott som samtliga ryska tidningsomslag och lät framgångarna stiga honom åt huvudet.
En svacka följde och badrumsvågen visade ett par kilo extra när EM-uppladdningen skulle börja. Men Guus Hiddink har fördrivit både divalaterna och plusvikten.

Fyra kilo har skalats bort, med en vindsnabb anfallare som resultat. Tillsammans med bland andra mittfältsmotorn Andrej Arsjavin har Pavljutjenko fört Ryssland från strykpåse till tänkbar EM-segrare.

Och trots den penningstinna ryska ligan lär en och annan storklubb i övriga Europa fått upp ögonen för spelarna från Zenit S:t Petersburg, Spartak Moskva och de andra ryska klubbarna.

Utländsk köpkraft

Bara en ryss i 23-mannatruppen spelade inför EM utomlands (Ivan Sajenko i Nürnberg). Så lär det knappast se ut efteråt.

Andrej Arsjavin har berättat om sitt intresse för en karriär utomlands och det ryktas att Chelsea är berett att lägga upp omkring 150 miljoner kronor och att även tyska klubbar är intresserade av honom. Själv vill 27-åringen helst till Spanien.

-Det är ligan jag alltid har tittat på. Jag gillar fotbollen där, men just nu har jag inga anbud därifrån.

Förbundskaptenen Guus Hiddink är inte förvånad över intresset för exempelvis Arsjavin, Pavljutjenko eller mittfältaren Konstantin Zyrjanov.

-Många spelare har bevisat att de klarar av att spela på en hög, hög nivå, sade Hiddink häromdagen.

Publicerad 2008-06-24 kl 11:07
Annons
Annons
Annons