Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Polen-expert om förbundskaptenens avgång: "Lämnar som samhällets fiende nummer ett"

VM-Kval Playoff

Paulo Sousa lämnade förra veckan sitt jobb som polsk förbundskapten på kontroversiellt sätt. 
Polenexperten Ryan Hubbard berättar nu om ilskan hos det polska folket - och inom landslaget. 
- Han lämnar som samhällets fiende nummer ett, säger Hubbard till Fotbollskanalen. 

Foto: Bildbyrån.

I slutet av mars kan det svenska landslaget komma att ställas mot Polen på bortaplan i VM-kvalets playoff-final, om Blågult först och främst besegrar Tjeckien hemma på Friends i semifinalen. Men om Janne Andersson och hans mannar får göra upp mot det polska landslaget så ställs de mot ett Polen utan förbundskaptenen Paulo Sousa, som landslaget till playoff-spel. 

I förra veckan lämnade Sousa sitt uppdrag som Polens förbundskapten för att bli huvudtränare för den brasilianska storklubben Flamengo. Övergången skapade ett stort missnöje både hos det polska fotbollsförbundet och hos det polska folket, efter att Sousa gått bakom ryggen på förbundet och tackat ja till Flamengo-jobbet utan att informera förbundet om det. När det polska fotbollsförbundets president, Cezary Kulesza sedan fick frågan av Sousa att bryta kontraktet ömsesidigt, så varken Sousa eller Flamengo skulle behöva betala någon kompensation till förbundet, nekade Kulesza portugisens förfrågan direkt. 

Annons

"Om Sousa, bakom ryggen på presidenten, har bestämt sig för att ta ett jobb hos Internacional (som det först ryktades att Sousa skulle ta över), eller någon annan klubb, kommer förbundet reagera kraftigt och anmäla saken till Fifa och kräva flera miljoner zloty för att ha brutit kontraktet och för att ha utsatt förbundet för ytterligare kostnader på grund av behovet att anställa en ny förbundskapten", uttalade sig det polska fotbollsförbundet.

Bara några dagar senare stod det klart att Sousa tagit jobbet som huvudtränare i Flamengo. Det polska fotbollsförbundets styrelse gick enhälligt med på att avsluta portugisens kontrakt, då Sousa gått med på att betala en kompensationssumma som enligt brasilianska tidningen Globo landar på 300 000 euro (tre miljoner kronor). 

Annons

Fotbollskanalen har pratat med den polske fotbollsexperten Ryan Hubbard, som bland annat skrivit den kända polska boken "Från skiljevägg till solidaritet: De första 100 åren av polsk fotboll", om statusen i det polska landslaget inför ett eventuellt möte mellan Sverige och Polen. Det första han berättar om är en blodig och offentlig skilsmässa. 

- Det har varit en skilsmässa som resulterat i stor avsky mot Sousa hos det polska folket för att deras förbundskapten agerat som han gjort bara några månade innan de livsviktiga playoff-matcherna. När Sousa anställdes sålde han in sig själv till ett skeptiskt polskt folk genom att citera en av landets främsta söner: Påven Johannes Paulus II. Men efter ett tveksamt VM-resultat och en besvikelse i EM så lämnar han nu som samhällets fiende nummer ett. Han stämplades som "desertör" av Polens största sporttidning, Przegląd Sportowy, berättar Hubbard för Fotbollskanalen och fortsätter: 

Annons

- Polackerna anser att rollen som "Selekcjoner" (förbundskapten) ska vara höjdpunkten i en tränares karriär. Men vad hela det här debaclet har visat så var inte det fallet för Sousa. Det är vad som sårat det polska folket mest. 

Sousas avgång har även skapat reaktioner hos landslagets spelare, som varit öppna med sin besvikelse. Kaptenen, tillika storstjärnan, Robert Lewandowski uttalade sig redan innan avgången blivit officiell att han var missnöjd och chockad av Sousas beslut att lämna landslaget. Därefter har Leeds-mittfältaren Mateusz Klich och Benevento-backen Kamil Glik uttalat sitt missnöje på sociala medier. Annan ton var det dock på Pogoń Szczecin-yttern Kamil Grosicki som uttalade sin belåtenhet att Sousa lämnat, då hans speltid i landslaget begränsats mycket under portugisens ledning.  

Annons

Förbundet letar nu efter Sousas ersättare och enligt Hubbard är det många som diskuteras i polsk media. 

- Flera namn har nämnts. Bland annat den tidigare huvudtränaren i Legia Warszawa, Czesław Michniewicz, och Michał Probierz som den nuvarande förbundspresidenten anställde som tränaren under sin tid i Jagiellonia Białystok. Men den stora favoriten är den tidigare polske förbundskaptenen Adam Nawałka. Han ledde Polen till en imponerande kvartsfinal i EM 2016 och ett bittert uttåg i gruppspelet i VM två år senare, säger Hubbard och fortsätter: 

- Många av de mer erfarna spelarna i landslaget vill arbeta med honom igen efter att landslaget tog stora steg framåt i sin utveckling under hans sejour som förbundskapten. Det har också diskuterats att han kan ta jobbet tillsammans med den tidigare Dortmund- och landslagsbacken Łukasz Piszczek, som idag är huvudtränare i LKS Goczałkowice Zdrój i de lägre divisionerna i Polen. 

Annons

Känslan på Hubbard är emellertid att oavsett hur det går för Sousas ersättare så kommer denne tid som förbundskapten ses tillbaka på bättre än portugisens. 

- Sousas tid kommer att minnas som ett experiment, som vissa förutsåg, inte lyckades. Han verkade ha med sig bra idéer men misslyckades sedan med att implementera dem på ett fungerande sätt. Bra framträdanden blandades allt för ofta med dåliga. Vissa av dem dåliga framträdandena kom i matcher som man verkligen behövde vinna, speciellt i EM och i den sista gruppspelsmatchen i VM-kvalet mot Ungern. Där misslyckades han med att motivera laget. Att han sedan inte slutförde jobbet han startade och lämnade före playoff-spelet innebär också att han helt förstört det arv han lämnat efter sig. 

Polen ställs mot Ryssland i playoff-semifinal den 24 mars, medan Sverige tar sig an Tjeckien. Segrarna i de två matcherna gör upp i en direkt avgörande playoff-final den 29 mars om en plats i VM 2022.

Annons
Publicerad 2022-01-03 kl 11:19

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto