Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
LANDSLAG

Så är läget i alla kvalgrupperna

Hur kan Nederländerna skjuta Sverige närmare fotbolls-VM under onsdagen?
Vad är det för bråk som tystats ned i Frankrike?
Vilka kämpar om play off-platserna i kvalgrupperna?
Frågor som får svar om du läser vidare.

Det är bara den sämsta tvåan i de nio europeiska VM-kvalgrupperna som inte får spela play off i november. Det är därför alla blågula tummar borde hållas för Nederländerna mot Skottland på onsdag.

Så här ser det ut i de övriga åtta europeiska kvalgrupperna:
Grupp 2
Schweiz (16 p) tog en viktig seger hemma mot Grekland i lördags och har nu tre poäng ned till jagande Lettland och Grekland. Nytt toppmöte väntar på onsdag då Schweiz åker till Riga. Om alplandet tar tre poäng i Baltikum lär Lettland och Grekland få strida om en play off-plats när lagen möts i Aten i oktober.

Grupp 3 Slovakien (16 p) kan få fem poäng till tabelltvåan om det tar tre poäng mot Nordirland i Belfast på onsdag. Nordirland saknar skadade anfallaren Kyle Lafferty. Bakom Slovakien står kampen främst mellan Polen och Slovenien, som möts i Maribor på onsdagen. Båda landslagen är just nu tre poäng bakom tvåan Nordirland, men har också en match mindre spelad och bättre spelschema.

Grupp 4 Tyskland (19 p) och Ryssland (18 p) är i en tvekamp om gruppsegern som nog avgörs i Moskva den 10 oktober. Finland, just nu sex poäng bakom Tyskland, får svårt att nå en play off-plats. Då krävs antagligen tre segrar, inkluderat mötet med Tyskland borta i slutomgången.

Grupp 5 Spanien (21 p) har sju raka segrar och allt talar för en åttonde vinst i följd mot Estland hemma i Merida på onsdagen. Det krävs ett smärre mirakel att Spanien ska tappa gruppsegern och sådana mirakel brukar sällan grupptvåan Bosnien-Hercegovina utföra. Bosnien får svårt nog att ordna tre poäng mot tabelltrean Turkiet i Zenica på onsdag. Om Spanien vinner och Bosnien tappar poäng är den spanska VM-platsen klar även i teorin.

Grupp 6
Även England (21 p) har vunnit sju raka kvalmatcher och behöver bara spela oavgjort mot tabelltvåan Kroatien hemma på Wembley under onsdagen för att definitivt säkra en VM-plats. Kroatien är fyra poäng bakom England med en match mer spelad. Det är Ukraina, tre poäng bakom och en match mindre spelad, som kan utmana Kroatien om en play off-plats.

Grupp 7
I tidningen Le Parisien spyr Thierry Henry galla över den tråkige och oinspirerande franske förbundskaptenen Raymond Domenech. Innehållet i artikeln har dock dementeras av både Barcelonaspelaren och förbundskaptenen, men att något inte stämmer i laget som var i VM-final för tre år sedan är lätt att se. Efter 1-1 hemma mot nästjumbon Rumänien i lördags väntar nu en gruppfinal mot Serbien i Belgrad på onsdagen. Serbien är redan fyra poäng före och vid seger är Serbien klart för VM. Frankrike ser dock ut att få spela play off, trean Österrike är fyra poäng efter.

Grupp 8 Efter massor av oavgjorda matcher är tre lag i gruppen fortfarande obesegrade: Italien (17 poäng på sju matcher), Irland (16 pinnar på åtta matcher) och Bulgarien (11 poäng på sju matcher). Italien kan troligen avgöra striden om både direktplats och play off-plats på onsdagen när Bulgarien kommer till Turin och Irland är spelledigt.

Grupp 9 Nederländerna (21 p) är redan klart för VM efter sju segrar i rad och kan skjuta Sverige närmare VM i bortamötet med grupptvåan Skottland på onsdag. Femlagsgruppen avslutas då och Skottland måste ta poäng, sannolikt alla tre, mot Nederländerna hemma i Glasgow för att undvika att bli den enda grupptvåan som inte får spela play off. Skulle Skottland förlora stannar laget på tio poäng över åtta matcher, samma poäng antal som Norge maximalt kan nå upp till. Sverige får räkna bort poängen mot jumbon Malta i en liknande sammanställning och har i dagsläget nio poäng med två poänggivande matcher kvar att spela (Danmark borta och Albanien hemma).

Publicerad 2009-09-08 kl 15:09
Annons
Annons
Annons