Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
LANDSLAG

Så här är läget i alla Europas VM-kvalgrupper

Sveriges kamp om en VM-biljett i all ära. Det finns många andra länder som jagar en resa till Sydafrika nästa sommar. Här är läget i övriga europeiska VM-kvalgrupper:

Grupp 2

Kommentar: Med fyra matcher kvar ligger Grekland och Schweiz i topp på 13 poäng var, men också Lettland (10 p) och Israel (9 p) är klart med i matchen. Lördagens omgång kommer att avgöra mycket, då Schweiz tar emot Grekland och Lettland gästar Israel.

Grupp 3

Kommentar: Tjeckiens glansdagar är förbi, och laget får det mycket svårt att kvala in till VM. I stället är det lillebror och granne Slovakien som leder gruppen, och kan vid seger på lördag mot just Tjeckien rycka åt sig en fempoängsmarginal ner till tvåan. Andraplatsen står i så fall mellan Nordirland, Slovenien och Polen.

Grupp 4

Kommentar: Ryssland eller Tyskland vinner gruppen. Allt avgörs den 10 oktober när lagen möts i Moskva. För Finland, som så gärna vill nå sitt första stora, internationella mästerskap, ser det tufft ut. Förutom att resterande matcher måste vinnas, bland annat borta mot Tyskland i sista omgången, krävs att Ryssland tappar poäng för att Finland ska ta andraplatsen.

Grupp 5

Kommentar: Europamästaren Spanien dominerar med sex raka segrar och har bara kvar att på pappret säkra VM-biljetten. Andraplatsen har Bosnien-Hercegovina och kan koppla ett järngrepp om den nästa onsdag, när grupptrean Turkiet kommer på besök. Avståndet mellan lagen växer vid hemmaseger till hela sju poäng.

Grupp 6

Kommentar: Sju segrar och 26-4 i målskillnad. England har med största sannolikhet råd att förlora hemma mot grupptvåan Kroatien på onsdag, och ändå ta en säker plats i VM nästa år. Kroatien däremot ligger endast tre poäng före Ukraina, som dessutom har en match mindre spelad inför helgen. Även Vitryssland kan blanda sig i striden om andraplatsen.

Grupp 7

Kommentar: Frankrike har gjort ett dåligt VM-kval, bland annat har man haft stora problem med en svag fotbollsnation som Färöarna (knapp 1-0-seger senast). Ändå kan laget faktiskt vara gruppledare efter nästa onsdag. Vid seger hemma mot Rumänien på lördag och detsamma borta mot nuvarande gruppettan Serbien på onsdag, lägger fransmännen beslag på förstaplatsen.

Grupp 8

Kommentar: Regerande världsmästaren Italien har, precis som Frankrike, låtit bli att övertyga. Leder gruppen gör man hursomhelst, men Irland utmanar på allvar. Dock måste irländarna förlita sig på att Italien tappar poäng för att kunna vinna gruppen.

Grupp 9

Kommentar: Holland är Europas bästa kvallag så här långt, och är också det enda som redan är klart för VM-spel i Sydafrika nästa sommar. Högintressant vilket lag som tar andraplatsen. Samtliga fyra lag - Makedonien, Skottland, Norge och Island - har chansen, och ligger inom tre poängs marginal. Men en andraplats i den poängskrala grupp 9 kan vara meningslös. Den sämsta grupptvåan av de nio får nämligen inte ens en playoff-plats.

TT

Publicerad 2009-09-04 kl 17:01
Annons
Annons
Annons