Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
LANDSLAG
10å

Statistik inför finalen: Lehmann räddar mer än Casillas

Du som ska titta på EM-finalen kan vänta dig en snäll match, att Jens Lehmann får svettas i Tysklands mål och att Bastian Schweinsteiger träffar mål - om han skjuter.
Åtminstone statistiskt.

Det europeiska fotbollsförbundet Uefa har koll på det mesta som har skett under EM-slutspelet. Det finns statistik över vilka som springer hit, dit, offside och vilka som inte springer särskilt mycket alls.

Den som tror på statistikens makt ska satsa pengar på Spanien som är i topp i de flesta listor inför finalen på söndag.

Spanien har gjort elva mål och släppt in tre, Tyskland har tio-sex på sina fem matcher.
Spanjoren David Villa verkar ha lyssnat på läktarramsan "Våga skjuta, tufft att göra mål". Valencia-spelaren har skjutit fjärde mest - 18 skott - och har gjort fyra mål, flest mål av alla i EM. Tyvärr är det inget som hjälper Spanien eftersom Valencia-spelaren är skadad och missar finalen. Men Spanien har även Fernando Torres, som har skjutit 16 skott och som säkert vill öka på sin hittills skrala målskörd, ett mål.

Tyskland får lita på att Lukas Podolski (tre mål på elva försök) och Michael Ballack (två på tio) fortsätter att skjuta. Och på att Bastian Schweinsteiger fortsätter att sikta rätt. Han har träffat målet fem gånger av sex när han har avlossat stora kanonen. Två har letat sig ända in i mål.

Fy Ballack!

En spelare att hålla särskilt noggrann koll på är Spaniens mittfältsstjärna Cesc Fabregas. Du som tycker att han är inblandad i det mesta kan hitta stöd i Uefas siffror. Den 21-årige Arsenalspelaren har passat bollen 0,96 gånger per minut. Bara mittfältskollegan Xavi Hernandez kommer i närheten av de siffrorna, 0,90 passningar i minuten.

Högst passningsfrekvens i Tyskland har vänsterbacken Philipp Lahm som har passat bollen vidare 313 gånger på 471 minuter: 0,70 passningar per minut.
Tyskland förlitar sig i stället på kraftfullt spel. Finalens fulaste spelare - uppförandemässigt vill säga - är Michael Ballack. Tysklands lagkapten har dragit på sig 17 frisparkar. Näst värst är Spaniens Marcos Senna, som har syndat 14 gånger, men på betydligt kortare tid.

Ballack är också en av de spelare som det är mest synd om. 14 gånger har motståndarna varit så pass elaka att domaren funnit anledning att blåsa i pipan och ge
Ballack frispark.

Om man undantar Bastian Schweinsteiger, drabbades av tillfälligt avbrott mellan hjärnans synapser i matchen mot Kroatien när han blev utvisad, hör Tyskland till EM:s snällaste lag med blott fem gula kort, ett per match.

Svettig Lehmann

Spaniens målvakt Iker Casillas borde vara mer utvilad än sin tyske målvaktskollega Jens Lehmann. Hittills i EM har Casillas fått göra 1,8 räddningar per match. Lehmann har haft desto mer att göra och har stått för i genomsnitt 4,8 räddningar.
Finns det ingen statistik där Tyskland är vassare? Jodå, Tyskland får fler inkast. Fram till finalen har tyska spelare hivat in bollen på planen inte mindre än 21,4 gånger per match medan spanjorerna har fått nöja sig med 18,8. Men frågan är om det avgör matchen?

TT

Publicerad 2008-06-27 kl 17:11
Annons
Annons
Annons