Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Svensk division tre-spelare uttagen i Afghanistans landslag

Landslag

Afghanistans landslag har gjort en otrolig resa, trots krig och kaos fortsätter fotbollen att utvecklas. Nu siktar man på att nå Asiatiska mästerskapen, för första gången någonsin. Och en av spelarna som ska få det att bli verklighet är en 24-årig svensk.
- Det har varit en dröm för mig, det känns jättebra, säger Hamid Sadid.

Foto: Privat

I augusti 2013 spelade Afghanistan sin första landskamp på hemmaplan på tio år. Hemlandet var inte en tillräckligt säker plats för att hålla i en fotbollsmatch. Den historiska landskampen spelades mot grannlandet Pakistan och Afghanistan vann med 3-0.

Afghanistans problem har dock varat betydligt längre än de tio åren utan en match på hemmaplan. På grund av Sovjetkriget i Afghanistan så spelade man inga internationella matcher på nästan 20 år (1984-2002).

Landet har nu enats kring fotbollen och stått för en fantastisk utveckling. Så sent som i februari 2013 låg man på 189:e plats på världsrankingen. Nu, drygt ett och ett halvt år senare, har man stigit till en 127:e plats på rankingen och är ett av de starkaste lagen i regionen. 

ANNONS

Bakom utvecklingen ligger ett speciellt projekt. Landslaget har samlat spelare från Tyskland, USA, Kanada med flera till landslaget, alla med afghanska rötter. I laget finns också en 24-årig svensk, Hamid Sadid, som just nu spelar i division tre-laget FC Bosna från Örebro.
- Det har varit en dröm för mig, det känns jättebra. Det är mitt land och det har varit krig hela tiden. Jag är stolta över dem, på så kort tid har de nått långt.

Prisades av FIFA
Hamid är född i Afghanistan och kom till Sverige när han var elva år. Han har spelat fotboll i Syrianska och flera division tre-klubbar. Genom sin manager, och ihärdigt slit, fick han chansen att representera Afghanistan i en träningslandskamp. 40 spelare fick samma chans som Hamid, endast sex stycken gjorde tillräckligt avtryck för att få gå vidare.

ANNONS

Hamid Sadid var en av de sex spelarna som nu får åka med till landskampen mot Kyrgyzstan, i Dubai, den 13 april. Landskampen är en av förberedelserna inför Challenge Cup som spelas på Maldiverna i slutet av Maj. Vinnaren i den turneringen får en plats till de asiatiska mästerskapen, en turnering som Afghanistan aldrig deltagit i.

- Vi har goda chanser att vinna cupen. Vi har utvecklats oerhört mycket på den här korta tiden. Det har ju varit krig och vi har inte haft förutsättningarna att utvecklats. Och jag tror att vi kommer att bli ännu bättre inom några år. Vi har mycket vilja inom oss och vi kämpar jättemycket för att nå längre fram, säger Hamid Sadid.

Fotbollens utveckling i landet prisades i januari på FIFA:s Ballon d’Or-gala. Det var första gången i landets fotbollshistoria som de ens var nominerade till en utmärkelse. Afghanistan hyllades för deras sätt att bygga en infrastruktur kring fotbollen trots de svåra förhållandena i landet.

ANNONS

Afghanistan har varit ett land i krig och kaos under flera årtionden. Under talibanregimen ville man inte att någon skulle spela fotboll.
Nu går man mot en fredligare tillvaro, och det är kring fotbollen man ska enas.

Publicerad 2014-04-09 kl 10:47

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto