POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
LANDSLAG

Sverige har 2003-minnen - och vill ända fram: "Det är vår tur nu"

Sverige är en match från final i fotbolls-VM. Det ger sköna minnen från 2003.
Landslagets veteraner talar om "flow".
-Det finns en väldig tro på det här laget, och mycket glädje, säger Sara Larsson.

För åtta år sedan gick Sverige till final i VM i USA. Det var ett äventyr att lägga på minnet. Eller..?

-Det är så länge sen. Man har nästan glömt hur det var, erkänner Therese Sjögran, som med 34 år och 174 landskamper är landslagets "grand old lady".

Men vissa känslor minns man.

-Vi fick ihop det som lag då, de flesta hade toppat formen. Det är samma känsla nu. Ingen har fallit ur ramen. Även när vi byter kommer det in spelare och bara presterar, säger Sjögran.

"Det är vår tur nu"
Sverige har vunnit alla sina fyra VM-matcher, vann sin kvartsfinal under ordinarie matchtid - och är ensamt om båda prestationerna. Therese Sjögran och Sara Larsson, 32 år och 108 landskamper, talar gärna om "flow" och den positiva känslan i gruppen.

-Vi har bestämt oss, helt enkelt. Vi har varit samlade väldigt länge, och många av oss har spelat ihop väldigt länge. Det känns som att det är vår tur nu, tycker Sjögran.

-Det handlar mycket om marginaler i stora mästerskap. Det är stolpe-in för vissa lag, stolpe-ut för andra. Får du rullning kan du väldigt långt, säger Larsson.
Sjögran kvar på kanten

De två veteranerna är vana vid att spela på en kant i landslaget, men gärna vilja kliva in i mitten. Sara Larsson har fått lov att ta steget, från ytterback till att bilda mittlås i försvaret tillsammans med Charlotte Rohlin.

Therese Sjögran är dock kvar som kantspelare på mittfältet, trots att hon ser sig själv som en central spelare. Förbundskapten Thomas Dennerby vill ha tuffa bollvinnare på det inre mittfältet, och tycker att inte Sjögran räcker till i den rollen internationellt. Men 34-åringen klagar inte.

-Jag har en ganska fri roll, och får dra mig inåt centralt. Det är det bästa för laget, framhåller Therese Sjögran.

Heta, men kyliga
I kvartsfinalen mot Australien sköt hon 1-0 och slog inlägget som gav 2-0. Semifinalen mot Japan på onsdagen blir sannolikt en svårare match.

-Japan är fruktansvärt skickligt med bollen. Vi fick springa väldigt mycket när vi mötte dem strax före VM, säger Sjögran om 1-1-matchen i Bochum.

Hon beskriver ett motmedel som låter typiskt svenskt "lagom", när det är som bäst:

-Vi måste vara väldigt heta i pressen mot japanskorna. Inte jaga dem, för då kommer de att spela runt oss. Men när de slår en passning i sidled, då ska vi sno den. Det gäller att vara kylig och vänta på rätt läge, säger Therese Sjögran.

TT

Publicerad 2011-07-11 kl 17:12
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå