Terim: Början av EM för vår del

Landslag

Med sitt 2-1-mål på tilläggstid satte Turkiets Arda Turan stopp för värdnationen Schweiz förhoppningar om kvartsfinalspel EM. I sista omgången möts Turkiet och Tjeckien i en helt avgörande match om en plats i kvarten.

Kanonskottet av unge Arda Turan från 20 meter tog på en försvarare och Diego Benaglio i Schweiz mål var chanslös. Och ett par minuter senare blåste Lubos Michel av bataljen i Basel.

-Det här har gett oss mycket självförtroende inför sista matchen. Det här var början av EM för vår del, sade Fatih Terim, Turkiets förbundskapten.

Nu väntar en oerhört intressant match mellan Turkiet och Tjeckien på söndag. Båda lagen står på tre poäng i grupp A och har 2-3 i målskillnad. Skulle mötet sluta oavgjort finns inget som skiljer lagen åt och då blir det straffar som avgör.

Många fruktade att mötet mellan Turkiet och Schweiz skulle bli en repris på playoff-matcherna mellan lagen inför VM 2006 där det utbröt slagsmål och spelare sparkades blodiga efter Schweiz 4-2-seger i Istanbul. Och visst blev det ett blodigt möte den här gången också men bara beroende på huvuden som skallade ihop i nickdueller.

Huvudrollen i första halvlek fick regnet och den vattensjuka planen på St. Jakobs-Park som omöjliggjorde allt skönspel. Det var hemmalaget som anpassade sig bäst och lyfte långa bollar över pölarna medan Turkiets kortpassningar fastnade i sjöarna.
Schweiz ledningsmål kom efter en snabb lyftning som nådde Eren Derdiyok, EM:s yngste spelare. Hans pass från höger tvärstannade någon meter framför mål och Hakan Yakin hade bara att sätta högern till. Just då var saknaden av målkungen Alexander Frei, som skadade sig mot Tjeckien, inte stor.

Ett par minuter senare var firma Derdiyok/Yakin, som båda har turkiskt påbrå, nära att kopiera målet men Yakin missade det öppna målet.

-Vädret spelade en roll, det var lite som ett lotteri i första halvlek och på slutet var det mer lyckosamma laget som vann, tyckte Yakin.

I andra halvlek hade det slutat regna och det blev bättre flyt i det turkiska spelet. Kvitteringen nickade inhopparen Semih Sentürk in efter en kvart på ett fint inlägg från Nihat Kahveci.

Schweiz fick en chans att avgöra när fyra schweizare kontrade mot två turkar i 84:e men Volkan Demirel stoppade Yakins skott. Och sen kom Turans avgörande mål.

-Det är svårt att finna ord för att beskriva hur oerhört besvikna vi är, sade Yakin.

-Det var inte lätt, förutsättningarna var svåra och Schweiz är ett starkt lag hemma. Så det här var en viktig seger, sade Turkiets förbundskapten Terim.

Publicerad 2008-06-12 kl 00:17