Terim: "Unikt i vårt lands fotbollshistoria"

Landslag

Rüstü Recber blev turkisk hjälte i VM 2002. Och hjälte igen i EM 2008.
Målvaktsveteranen såg till att Turkiet vann straffdramat mot Kroatien och är i semifinal.
Ännu ett underläge. Ännu en turkisk upphämtning.

Det såg svårt ut mot Schweiz. Omöjligt mot Tjeckien. Mot Kroatien... är det svårt att finna ord.

Det stod 0-0 vid full tid. Och 0-0 när förlängningen - nästan - var slut.
Det stod 118:42 på matchklockan när Ivan Klasnic satte skallen till ett inlägg och äntligen gav Kroatien utdelning.

Då såg det ut att vara klart. Kroaterna började fira efter sitt 1-0-mål.
Men Turkiet gjorde det igen. På tilläggstid i förlängningen sköt Semih Sentürk, via en kroat, in 1-1 och gav Turkiet chansen i ett straffdrama.

Luka Modric, som varit utmärkt hela matchen, slog den första kroatiska straffen strax utanför. Ivan Rakitic likaså två straffomgångar senare.

Den tredje kroatiska straffmissen, från Mladen Petric, räddade Recber själv. Och Turkiet spelar semifinal mot Tyskland efter 4-2.

Folkfest
-Det här är unikt i vårt lands fotbollshistoria. Vi spelade bra och jag hoppas att vårt folk är stolta över oss, sade en svettig Fatih Terim, Turkiets förbundskapten.
-Det var som ett krig där ute, det bara fortsätter och fortsätter. Först 90 minuter, sedan förlängning 2 x 15 minuter och så avgörs allt i ett straffdrama.

Inramningen var mäktig. Ett kroatiskt-turkiskt folkhav i rött och vitt på Ernst Happel-stadion fortsatte folkfesten som börjat i centrala Wien redan under dagen.
Men matchen hade inledningsvis svårt att leva upp till ljudkulissen.
Kroaterna förde matchen men hade svårt att nå fram till de riktigt farliga lägena. Å andra sidan var det ännu svårare för turkarna.

Turkiet var det lag som sköt minst av alla i gruppspelet. De tre matcherna bjöd på bara 31 skott, drygt tio per match. Under ordinarie tid i kvartsfinalen blev det sex turkiska skott, de flesta av dem från behörigt avstånd.
Det borde inte hålla när man möter ett lag som bara släppte in ett mål under hela gruppspelet. Men gjorde det ändå på grund av den kroatiska ineffektiviteten.
Hamburg-anfallaren Ivica Olic fick ett drömläge att ge laget en tidig ledning. Ett inlägg från Luka Modric efter knappt 20 minuter hamnade rakt framför fötterna på Olic.

Öppet mål. Men i ribban.

Straffseger

Darijo Srna hade en jättechans i slutminuterna av ordinarie tid med en välplacerad frispark. Olic hade en ny chans på ett inlägg. Men Rüstü Recber, i vanliga fall bänkad av nu avstängde Volkan Demirel, räddade Turkiet kvar i matchen.

Klasnics 1-0-mål får Recber nog ta på sig. Men straffsegern likaså.

Recber, Turkiets meste landslagsman med 117 landskamper, blev nationalhjälte efter det turkiska VM-bronset 2002. Nu har han ordnat en ny bronspeng. Minst.
Det turkiska EM-äventyret får en fortsättning, mot Tyskland, i Basel på onsdag. Kroaternas dröm sprack och flera spelare grät öppet ute på planen.
Förbundskaptenen Slaven Bilic var stor i nederlaget.

-Det var en bra match och jag vill gratulera alla som deltog i den. Det var ett fantastiskt slut, ett slut man bara kan hitta i fotbollen.

-Sett till hela matchen tycker jag vi hade bättre chanser. Jag gratulerar turkarna, men jag tycker inte att vi förtjänade att förlora.

Publicerad 2008-06-21 kl 01:14