Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
LANDSLAG
10å

TILLBAKABLICK EM 96: Bierhoff - reserven som blev hjälte

M 1996 spelades i England. för första gången gruppspel med fyra grupper bestående av fyra lag i varje grupp och det var Tyskland och skrällaget Tjeckien som var kvar när det vankades final. Och avgörandet stod en reserv för.

Inför EM i England 1996 hade antalet lag och grupper fördubblats jämfört med föregående EM. Nu var det fyra grupper med fyra lag i varje. Finalen spelades mellan Tyskland, som slog ut värdnationen England efter straffar i semifinalen, och Tjeckien, som besegrade Frankrike - också detta efter straffar.

Tjeckien - en jätteskräll

Tjeckien var den stora överraskningen i EM. Det var starkt att ta sig vidare ifrån gruppen, där bland andra finalmotståndaren Tyskland och starka Italien fanns med. I gruppen vann Tyskland över Tjeckien med 2-0 och därför hade tjeckerna nu chansen att ta en skön revansch på klassiska Wembley. Men så blev inte fallet.

Den första halvleken slutade mållös. Under andra halvlek var tyskarnas avbytare uppe och värmde upp. Just då, i den 59.e minuten, fick tjeckerna straff. Den tyske avbytaren Oliver Bierhoff värmde upp bakom målet och berättar att han tänkte ”Herregud! Vad är det som händer?!”.

Straffskytt var Patrik Berger - som var en av turneringens bästa spelare - och han gjorde inget misstag. Straffen var dålig men smet in under målvakten Andreas Köpke och in i nätmaskorna. Det var dock tveksamt om tjeckerna ens borde ha tilldelats straff eftersom reprisbilderna tydde på att den tjeckiske spelaren blev fälld utanför straffområdet.

Supervändningen av superinhopparen

Skulle ytterligare en superskräll vara ett faktum? Kanske hade det så blivit om det inte varit för bänknötare Bierhoff som nu klev in i handlingarna. Han hade inte varit på planen länge, när han med sin andra bollkontakt kvitterade för tyskarna genom en välplacerad nick i den 73.e minuten. Resultatet stod sig efter 90 minuter och det var dags för en golden goal-förlängning. Fem minuter in i förlängningen kom avgörandet. Efter ett inlägg från höger tog Bierhoff emot bollen inne i straffområdet med ryggen mot tjeckernas mål. Samtidigt hade han en tjeckisk ryggsäck på sig. Men Bierhoff stötte bollen i sidled och vände sig om sköt på chans med vänstern. Bollen tog på en tjeckisk spelare och ställde den tjeckiske målvakten Kuba som fick en hand på bollen, men inte bättre än att bollen retligt kunde studsa in i mål. Oliver Bierhoff hade gett sitt Tyskland ett efterlängtat EM-guld med hjälp av historiens första golden goal-mål och tyskarna fick glädjefnatt.
Därmed fick tyskarna sin revansch för finalförlusten fyra år tidigare. Guldet var tyskarnas tredje EM-guld.

Bierhoff då? Som en av två spelare i guldlaget som inte spelade i Bundesliga så fortsatte han sin succé i Udinese i Serie A där det totalt blev sagolika 57 mål på 86 matcher och även vinst i skytteligan. Han fortsatte sedan att spotta in mål i såväl Milan som Monaco och Chievo innan skorna las på hyllan.

Nadan Barmano, Fotbollssverige.se

Publicerad 2008-06-29 kl 10:12
Annons
Annons
Annons