Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Turkiet borta - ännu en ifrågasatt landskamp

Landslag

Borta är tiden då idrott och politik inte hör ihop.
Fotbollslandslaget verkar dock ducka för det.
Turkiet är den senaste i raden av kontroversiella motståndare.

Foto: Scanpix

Uefa har 54 medlemsländer, Fifa har sammanlagt 209 medlemsförbund — ändå verkar det svenska fotbollslandslaget alltid lyckas hitta omstridda motståndare.

Efter de senaste årens kritiserade möten med Saudiarabien, Bahrain och Iran väntar nu Turkiet, som drabbats hårt av flera dåd den senaste tiden och närheten till kriget i Syrien, i en landskamp i just Turkiet.

TT: Måste man hela tiden möta de här kontroversiella länderna, landslagschef Lars Richt?

- Nej, det måste man inte. Men det är inte så lätt att hitta ett lämpligt motstånd för en bortamatch i mars. Det måste vara ett bra motstånd, hyfsat klimat, och så ser vi naturligtvis över allt runt omkring, säger Richt.

Annons

Flyttas inte

- Vi är mer vaksamma på det politiska i dag, ända sedan matchen mot Saudi har vi varit det. Vi pratar säkerhet och politik och funderar om det verkligen går att möta ett visst land, och efter samtal med landets egna förbund, Uefa, Utrikesdepartementet och svenska ambassaden tar vi beslut. I detta fall så tycker alla att matchen kan spelas, det är till exempel fortfarande turkiska lag kvar i Europa League och Gais är där på träningsläger nu, så det finns inget skäl att försöka flytta matchen. Vi pratade om det efter dådet i januari, och kom då fram till att spela den som tänkt.

Förbundskapten Erik Hamrén är inte orolig över att åka till Turkiet, trots den senaste tidens attentat.

- Det säger sig självt, när det handlar om våld och terror så är det ingenting positivt oavsett var det sker. Det är inte optimalt. Men jag är inte rädd, jag litar på de människor som har ansvaret för det här, säger Erik Hamrén.

Annons

Orolig värld

Lars Richt känner sig också trygg med de rekommendationer de har fått.

Och han tycker inte man kan särskilja idrott och politik.

- Nej. Det är klart att det blir politik i det, oavsett vad vi säger eller gör. Det är en orolig värld vi lever i. Terror finns överallt, även om det varit frekvent i Turkiet på sistone, men vi har noga övervägt vilka länder vi kan möta.

TT: Ni kommer inte möta Nordkorea, alltså?

- Nej, det finns inte planerat.

FAKTA

Kontroversiella landskampsmotståndare

Turkiet (2016): Regeringen har pekat ut PKK för söndagens explosion i Ankara, som krävde 37 människoliv. Landet har drabbats av flera dåd den senaste tiden. Den 17 februari dödade en bilbomb i Ankara över 30 människor och skadade ett stort antal personer. Den väpnade kurdiska separatistgruppen TAK tog på sig dådet. Den 12 januari exploderade en sprängladdning på Sultanahmet-torget, ett känt turistområde i Istanbul. Elva turister dödades i attacken, som den militanta jihadistgruppen IS hävdade att man var ansvarig för. Den 10 oktober förra året attackerade två självmordsbombare en folkmassa med fredsaktivister i huvudstaden Ankara och dödade 103 människor. IS tog på sig dådet. Utrikesdepartementet avråder från resor till de delar av Turkiet som är upp till 10 kilometer från den syriska gränsen, med anledning av säkerhetsläget.

Iran (2015): Landslaget valde att möta Iran i en landskamp på Friends Arena, vilket var kontroversiellt då det är en nation som vida kritiseras för bland annat sin kvinnosyn och inskränkningar i mänskliga rättigheter.

Bahrain (2012): Landslaget mötte Bahrain under januariturnén 2012, en diktatur där oppositionella förtrycks och där demonstrationer för större öppenhet, frihet och rättvisa brutalt slogs ned året innan. "Jag har följt med i vad som skrivits, men annars är jag inte så upptagen av det politiska. För mig handlar det om att få det så bra sportsligt som möjligt. Det politiska sköter styrelsen och jag lämnar de här frågorna till dem. Jag litar på att vår styrelse tar rätt beslut om såna här saker", sade Erik Hamrén om kritiken då.

Saudiarabien (2006): Landskampen mot Saudiarabien spelades på en arena i Riyad där inga kvinnor tilläts på läktaren. Sveriges dåvarande assisterande förbundskapten Roland Andersson tyckte inte att det var så mycket att bråka om. "Om kvinnorna vill se på fotboll kan de göra det på tv", sade han innan han ett par dagar efteråt bad om ursäkt.

Publicerad 2016-03-15 kl 15:45

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto