Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
LANDSLAG

TV: 20 000 på plats när Kosovo debuterade: "Var helt otroligt"

Foto: Scanpix

Nästa

Avbryt
Försök igen

Den historiska truppen inför match.

Onsdagen blev historisk i Kosovo.

Landet spelade sin första landskamp, 0-0 mot Haiti - och mitt i allt stod en luttrad svensk 76-åring.

– Det var helt otroligt, en upplevelse, berättar assisterande förbundskapten Tord Grip.

Det är nästan precis sex år sedan som Kosovo förklarade sig självständigt från Serbien. Den unga nationen fick i början av året, efter en långsam process, tillåtelse av Fifa att spela träningslandskamper under vissa omständigheter.

I dag ställdes man för första gången mot ett annat land - Haiti - hemma i Mitrovica, framför en debuterande landslagspublik. Flera svenska och allsvenska profiler var med (Loret Sadiku, Ardian Gashi, Emir Bajrami och Etrit Berisha) när man spelade 0-0 mot Haiti.

Nere på Balkan finns också Tord Grip, brons-assisterande till Tommy Svensson i Sverige och långvarig följeslagare till Sven-Göran Eriksson, som numera hjälper förbundskaptenen Albert Bunjaki.

– Det var helt otroligt med folk. Det var nästan 20 000 här så att det var helt otroligt.
en upplevelse, berättar Grip med sin karaktäristiska, sävliga ton.

– Det var stadsministern, presidenten och alla där. Ja... det här har varit stort för Kosovo.

Har du varit med om något liknande?

– Nej. Jag har inte varit med om någon första landskamp någon gång. Det var fint. Bra stämning och inga oroligheter. Det var mycket uppståndelse på hotellet och så, men det visste jag om.

Hur har det varit för spelarna?

– Det har varit väldigt stort för dom. Oj oj oj, det var det. Men de gör en bra match, Även fast det inte var några mål så tror jag publiken tyckte om det. Det har varit släkter och familjer här som kommer och vill träffa spelarna. De kommer från utländska klubbar alla,
bara en målvakt som kommer härifrån tror jag.

Det blev alltså inget måljubel för de glada i Mitrovica, men Grip har en bov i dramat.

– Det var väldigt dåliga förutsättningar med regn och en tungsprungen plan. En plan som man inte ser så ofta längre. Men vi skapade en hel del chanser, speciellt i första halvlek, då vi hade möjligheter att avgöra matchen.

Han berättar att det finns planer på en andra match i maj, men att ingen motståndare är klar. Att spela landskamper är en längre process för Kosovo än för andra länder. Första ansökan om att få spela träningslandskamper kom 2012, men då satte serbiska protester käppar i hjulen. Nu måste man meddela Fifa tre veckor i förväg och man får varken spela upp någon nationalsång eller använda några nationella symboler.

Fotbollskanalen har sökt spelare för kommentar.

Publicerad 2014-03-05 kl 17:54
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons