TV: Brasilien krossar världsmästaren Spanien

Landslag

Inför finalmatchen hade Spanien en otrolig rekordsvit med 29 matcher utan förlust. Få hade förutsett att laget skulle få åka hem helt utspelade. Världs- och europamästarna var chanslösa mot Confederations Cup-värden Brasilien.

Neymar - matchens frontfigur

En och en halv minut. Så lång tid tog det innan den förre Lyon-anfallaren Fred hade gett Brasilien ledningen i för-VM:s final. Jublet på Maracaña var öronbedövande även för oss på framför TV-apparaterna.
Att matchen var mer än en plojmatch för de båda lagen märktes - bråken avlöste varandra och flera gula kort delades ut.

Neymar visade sitt värde

Spanien försökte men kunde inte få till sitt vanliga spel med genialt passningsspel och stort bollinnehav. Brasilien täckte av alla passningsytor och var ettriga nog att stressa spanjorerna till felpassningar.
Brasilien skapade friläge efter friläge med sitt snabba omställningsspel, inte helt olikt det spel vi sett Bayern München spela under den gångna säsongen. Och lägena gav utdelning.

I slutet av den första halvleken spelade Oscar fram supertalangen Neymar som presenterade sig i matchen genom att spränga in bollen i Casillas högerkryss. Otagbart och alldeles fantastiskt. Och volymen på Maracaña höjdes ännu en gång när publiken skanderade Neymars namn.

Fred hade gjort mål i första halvlekens andra minut och i den andra halvlekens andra minut upprepade han bedriften. 3-0. Mot Spanien. I en final.

När sedan Pique tvingas frilägesfälla Neymar och fick syna det röda kortet var Spaniens olycka total. Strax innan hade Sergio Ramos slagit en dålig straff - stolpe ut. Ingenting gick Spaniens väg i kväll. Men det var inte oturens eller Spaniens oskicklighets fel. Det var Brasiliens briljans som stod i vägen.

Brasilien vann Confederations Cup helt välförtjänt. Nästa år spelas VM i Brasilien och vi kan mycket väl ha den första värdnationsvinnaren sedan Frankrike vann hemma-VM 1998. Förutom att de redan nu har ett av världens bästa landslag har de även världens bästa, och mest högljudda, publik.