Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
LANDSLAG

TV: Facket till attack mot Fifa: Måste ta hänsyn till mänskliga rättigheter - folk dör hela tiden

Nästa

Avbryt
Försök igen

Svenska byggfacksordförande Johan Lindholm har varit i Qatar och granskat arenabyggen inför VM är kritisk mot Fifa.
- Människor dör hela tiden, säger han till TV4 Sport.

Johan Lindholm, ordförande för fackförbundet Byggnads, är skarpt kritisk mot Fifa efter att ha besökt Qatar och tittat på de arenabyggen där gästarbetare utnyttjas med usla arbetsgförhållanden som fått förödande konsekvenser. Bara under 2014 dog 191 nepalesiska gästarbetare, meddelar landets ambassad. Och då ska man ha i åtanke att nepaleserna bara utgör 20 procent av gästarbetarna i Qatar.

Lindholm berättar om sina iakttagelser:
- De fick passen fråntagna vilket innebar att de inte fick någon sjukvård. Det som sitter kvar mest i minnet är de unga männen som fick samla ihop pengar själva för att skicka hem sina döda arbetskamrater till deras anhöriga. Det är bilder som kommer att finnas kvar för alltid.

Han är nu skarpt kritisk mot Fifa och kräver att de tar hårdare tag. Fokus ligger i dag på att spelarna ska ha det bra när arbetarna dör, säger han.
- Att lägga fokus på klimatanläggningar utifrån hur fotbollsspelarna ska ha det när man har sådana här förhållanden är inhumant. Människor dör hela tiden på plats där nere och jag tycker att det är hög tid att man gör något. Här kommer Fifa in i bilden. Fifa måste ställa krav på mänskliga rättigheter. Idrott och politik hör ihop och Fifa måste ta hänsyn till mänskliga rättigheter. Det är ett krav.

Publicerad 2014-01-27 kl 19:39
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons