Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

TV: Infantino slår tillbaka mot kritiken: "Fake news"

Landslag

Fifa sparkade två medlemmar ur den etiska kommittén.
Det trots att duon arbetade med hundratals fall.
Nu slår ordföranden tillbaka mot kritiken det vållat.
- Det är mycket falska nyheter som cirkulerar, säger han enligt AP.

5:50
Nästa

Avbryt
Försök igen

Just nu pågår Fifas årliga kongress i Bahrain. Det internationella fotbollsförbundet skakas dock återigen av rubriker om maktmissbruk och man har under de senaste dagarna ifrågasatts kraftigt efter att två medlemmar ur den etiska kommittén fått lämna sina uppdrag.

Hans-Joachim Eckert och Cornely Borbely, som arbetade med ett stort antal fall där eventuella fel begåtts, fick båda lämna. De båda har tidigare varit med om att stänga av flera högt uppsatta personer inom Fifa, en av dem den tidigare ordföranden Sepp Blatter.

- Det här är ett bakslag för kampen mot korruption. Vi har undersökt flera hundra fall och ytterligare flera hundra är fortfarande pågående undersökningar, sa Borbely själv under gårdagen, enligt TT.

ANNONS

Beslutet att entlediga de båda har mött stort motstånd.

- Det här är definitivt inte sättet som vi ska ta sådana här känsliga beslut i framtiden, säger det tyska förbundets president, Reinhard Grindel, enligt AP.

Då den nytillträdde Fifa-presidenten Gianni Infantino i dag höll tal på kongressen slog han dock tillbaka hårt mot rapporteringen kring Fifas förehavanden. I stället hävdar han att det finns de som medvetet försöker rikta fokus bort från det arbete han gjort och gör för att göra Fifa en mer transparent organisation.

I sitt tal valde han att använda begrepp som framför allt blivit förknippade med USA:s kontroversielle president Donald Trump. Infantino pratade nämligen om att människor sprider ”fake news” och ”alternativa fakta”.

- Det finns mycket falska nyheter och alternativa fakta om Fifa som cirkulerar. Att slå ner på Fifa har blivit en nationalsport i vissa länder.

ANNONS

När han efteråt fick frågan om exempel på rapportering han ansett vara felaktig kunde han inte ge några exempel utan svarade enligt AP:

- Generellt sett. Det var inte media jag menade. Det finns mycket människor som sprider mycket felaktigheter och falsk information.

Enligt Infantino är Fifa på god väg att återuppbygga förtroendet för organisationen, ett förtroende som fick sig en rejäl knäck inte minst då schweizisk polis under 2015 genomförde en razzia mot ett lyxhotell och grepp flera toppar inom Fifa.

- Det nya Fifa är en demokrati och inte en diktatur. Det nya Fifa är en transparent organisation, inte en organisation som trixar runt med fakta och siffror. Det är en ärlig organisation.

Se delar av Infantinos tal i klippet!

Publicerad 2017-05-11 kl 19:02
Sponsrat innehåll

Streama alla matcher från LaLiga, Serie A och UEFA Champions League.

Och massor av annan fotboll, sport och underhållning. 299kr/mån. Ingen bindningstid.

Streama nu

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto