Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Tysk seger bra för svenska plånböcker

12å

Tysk seger i sommarens fotbolls-EM är en höjdare för svenska folkets plånböcker. Och om Sverige vinner kan det bli en rejäl knuff för BNP.

Fotbolls-EM är inte bara sport utan handlar också om din privatekonomi.

ANNONS
Fotbolls-EM berör så många människor att det har direkt samhällsekonomiska effekter, även om det är svårt att nagla fast exakt hur stora de är. Självklart gynnas värdländerna som får många besökare som sätter fart på ekonomin.

-Men det finns också studier som visar på positiva ekonomiska effekter för det land som vinner. En holländsk studie visar ett extra BNP-lyft på 0,7 procent för det land som vinner VM. Det är sannolikt att det finns en sådan effekt i EM också, säger Tomas Lindström, makroekonomisk bedömare på SEB.

-Sedan har man börseffekter också. I det land som vinner kan börsen gå lite extra bra.
Inga följdeffekter

Därför ligger det nära till hands att tro att en svensk seger i EM är det bästa för svenska plånböcker. De flesta skulle bli glada över en extra knuff på BNP i det allt svalare konjunkturläget.

ANNONS

-Det handlar mest om feel-good-faktorn som kan få konsumenterna glada och sätta fart på konsumtionen. Och vinner Sverige blir det livat värre, svenska konsumenter köper mer och då lyfter BNP, säger Lindström.

Men problemet med en svensk seger är att Sverige är ett så litet land att BNP-knuffen inte får några större följdeffekter i andra länder.

-Svensk seger riskerar att ge ganska kortsiktiga effekter. Ska man tänka mer långsiktigt är det nog bättre, även för de svenska plånböckerna, om till exempel tyskarna vinner, gissar Lindström.

Den osäkra tyska ekonomin kan behöva den turboeffekt som segerrusiga tyskar skulle ge om Tysklands lagkapten Michael Ballack får höja EM-pokalen mot den österrikiska himlen efter en finalseger i Wien den 29 juni.

-Det skulle kanske i slutändan gagna svenska konsumenter ännu mer. Om vi står inför en internationell svacka nu och Tyskland tar fart kan det dämpa nedgången.

ANNONS

Det skulle hjälpa svensk exportindustri och svensk arbetsmarknad och till slut också svenska konsumenter.

Guds hand Tyskland är ju också Sveriges största handelspartner med drygt 10 procent av den svenska exporten.
Men den som vill lyfta näsan ur den egna plånboken och tänka på högre värden - på det bästa för hela Europa, ja för hela världen - bör tänka ett steg till. Ett land som närmast desperat behöver en tillväxtkick är Italien. Det skulle också få bra effekt på hela Europas konjunktur. Så den som tänker på andra ska köpa azurblå tröjor och skräna "Forza Italia" framför tv:n i juni.

-Italien har potential för en konsumtionsuppgång och har behov av en konsumtionsstimulans, kanske ännu mer än Tyskland. För att maximera världs-BNP är nog Italien bäst, även om en italiensk seger inte är optimal för svenska plånböcker, säger Lindström.

ANNONS

Den gud som vill ge så stor lycka som möjligt, ekonomisk lycka alltså, åt så många som möjligt håller alltså tummarna för Materazzi och Cannavaro i Gli Azzurri. Och kanske kan Guds hand vägleda del Piero i hans väg fram mot finalen, som den en gång styrde
Maradona.

Lägst odds på Tyskland Däremot är Spanien en skräcksegrare, både för Sverige och för Europaekonomin. Den extra BNP-kicken som segern ger ska inte komma i ett land som redan är överhettat, med skyhög inflation och där bostadsbubblan riskerar att brista när som helst. För Europas och för spanjorernas egen skull kan vi bara hoppas att Sverige knäcker det spanska laget redan i gruppspelet.

Om BNP-knycken ska ge stor effekt ska det också ske i ett stort land som har rejäl ekonomisk betydelse. I det större perspektivet är turboeffekten bortkastad om ett litet land vinner.

ANNONS

För svenska plånböcker är därför den sämsta vinnaren ett ekonomiskt litet land som ligger långt bort och har begränsad handel med Sverige. Bland de kandidaterna finns till exempel Rumänien och Turkiet.

Men chansen till en tydlig extra kick för Sverige är ganska stor. Turkiet och Rumänien ger 40-50 gånger pengarna vid seger. Men svenskarnas favoritlag Tyskland har det klart lägsta oddset, bara knappt 5 gånger pengarna.

Publicerad 2008-05-25 kl 11:45

Streama alla matcher från VM-kvalet

Och massor av annan fotboll, sport och underhållning.

Streama nu
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto