Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
LANDSLAG
10å

Tysk straffsäkerhet vässad

Två matcher hittills har tvingats avgöras från elvameterspunkten - och upprepas dramatiken i onsdagens EM-semifinal talar historien för Tyskland.
Inte sedan 1976 har tyskarna förlorat ett straffavgörande.
-Det handlar om tysk noggrannhet och precision, säger Thomas Ravelli, svensk straffhjälte i VM-kvartsfinalen 1994.

Sedan strafförlusten i EM-finalen mot Tjeckoslovakien 1976 har Tyskland (dåvarande Västtyskland) kammat hem fem raka segrar i straffläggningar. Efter en missad straff mot Frankrike i VM 1982 har man i avgörande straffdramer satt 21 straffsparkar i rad - senast fyra av fyra mot Argentina i VM-kvartsfinalen 2006.
Motståndaren Turkiet, å andra sidan, har bara deltagit i en enda straffläggning - i mirakelmatchen mot Kroatien på midsommarafton.

Traditionens makt

Svenske bronshjälten Thomas Ravelli, som räddade två rumänska straffar i VM-kvarten 1994, har sin förklaring till Tysklands imponerande facit.

-Traditionens makt är väldigt stor. De har ju varit i samma situation många gånger, övat upp det här under en längre tid. Traditionen hänger med ett fotbollslag hela tiden, säger han och fortsätter:

-Det vet man ju själv att om man kommer till ett ställe där ens lag alltid har förlorat tänker man på det. Även om man inte har varit med själv. Och sen kan man ju bara titta på England, som alltid får stryk i straffläggningar.

TT: Hur kan man beskriva pressen på spelarna vid en straffläggning?

-För en målvakt är det ju det roligaste som finns, ingen press alls eftersom man har allt att vinna. Men för utespelarna är det så klart en helt annan sak. Det handlar ju om miljoner människor framför tv:n. Själv skulle jag aldrig någonsin våga gå fram och skjuta en straff.

"Dansat på slak lina"

Att släppa tankarna och bara fokusera på ögonblicket är Ravellis tips till straffläggarna - även om det är svårt.

-Men tänker man att "tänk om jag missar", missar man så klart, säger han men levererar sedan sitt tips inför EM-avslutningen.

Det blir inga fler avgöranden på straffar.

-Nej, jag tror faktiskt inte det. De lag som är kvar är så pass öppna och anfallsglada i spelstilen. De är offensivt lagda och jag tror inte ens att det kommer bli fler förlängning.

TT: Hur slutar den första semifinalen?
-Turkiet kommer åka dit så det smäller om det. De har dansat på slak lina i tre matcher nu.

TT: Spanien-Ryssland?

-Den är svårare att tippa. Och jag håller ju egentligen på båda. Ryssland för att de spelar så otroligt rolig fotboll, Spanien för att de inte har vunnit sedan 1960-talet.

Publicerad 2008-06-24 kl 15:17
Annons
Annons
Annons