Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
LANDSLAG
10å

Van Basten vill ha dubbel

För 20 år sedan sänkte han det forna Sovjet i EM-finalen med ett fantastiskt volleyskott.
Nu är Ryssland den holländske förbundskaptenen Marco van Bastens nästa byte i jakten på att bli först att vinna EM både som spelare och tränare.

Marco van Basten är tidernas mest firade fotbollsspelare i Holland, möjligen ikonen Johan Cruyff undantagen.
Men som tränare har det tagit tid innan han fått samma uppskattning. Den har kommit först nu, i takt med att de holländska målen har rullat in i EM.

-När van Basten blev förbundskapten 2004 lovade han att landslaget skulle spela underhållande anfallsfotboll. Det blev inte så. Holland klarade "dödens grupp" i VM 2006, men åkte ut mot Portugal i åttondelen, och i kvalet till EM har landslaget haft svårt mot små nationer och buats ut efter matcherna, säger Floris van Hoorn, journalist på Radio Nederland, till TT.

-Men nu har allt lossnat. Nu älskar alla landslaget och Marco van Basten. Även hans kritiker erkänner att det är det här han har lovat.

Hemma i ett kräset Holland var intresset svalt före EM. Efter de suveräna uppvisningarna mot Italien och Frankrike är landslaget stekhett.
Och tidningarna brassar på. "A eller B? Oranje vinner alltid!" var förstasidesrubriken i sporttidningen AD efter segern över Rumänien där nio av spelarna i lagets ordinarie startelva vilade.

Åtminstone 100 000 holländare, kanske så många som 120 000, väntas till Basel inför kvartsfinalen på lördag.

-van Basten har skapat harmoni i laget. Han har haft konflikter med spelare som Mark van Bommel och Clarence Seedorf, men de som inte passade in i truppen plockade han bort, säger van Hoorn.

Under onsdagens träning på Stade Olympique i Lausanne ägnar sig "B-gänget" som inledde matchen mot Rumänien mest åt rehab-träning, de övriga spelar tvåmål på liten plan och det är bara offensiva övningar som gäller.

Samtliga i truppen har fått speltid, men van Basten kommer förstås att återgå till mer ordinarie uppställning mot Ryssland. Dock finns troligen inte försvararen Khalid Boulahrouz med, efter sorgebeskedet på torsdagen att hans för tidigt födda dotter avlidit sedan hans hustru förts till sjukhus i Lausanne.

Lördagens kvartsfinal i Basel blir också en match mellan två holländare - på den ryska sidan finns ju Guus Hiddink som förbundskapten. Men Marco van Basten meddelade redan i december att han skulle sluta efter EM.

Ajax, klubben i hans hjärta, blir hans nästa uppdrag. Som tränare för klubbens utvecklingslag gav han för några år sedan den blivande superstjärnan Zlatan Ibrahimovic kunskap om hur man ska agera som anfallare.
Det blev inget återseende mellan dem i EM. Men för van Basten fortsätter segertåget i EM.

Tre matcher har gett tre segrar och nio mål.
Tre matcher återstår innan Holland kan titulera sig Europamästare igen, 20 år efter senaste titeln. Om inte Ryssland lägger hinder i vägen.

Publicerad 2008-06-19 kl 16:40
Annons
Annons
Annons