Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
LANDSLAG
10å

Villa: Min bästa fysiska form

Spaniens fotbollslandslag har ett grundmurat rykte. Sämst när det gäller.
Nu står hoppet till den nya generationen spelare, som ännu inte lärt sig att förlora.

Det råder en utbredd pessimism i Spanien inför kvartsfinalen mot Italien. Historien har lärt spanjorerna att inte hoppas för mycket på sitt fotbollslandslag. Särskilt inte mot Italien.

De hårt drabbade spanska fotbollssupportrarna har svårt att förtränga fakta:

Det är 88 år sedan Spanien slog Italien i en tävlingsmatch.Tre gånger har det tagit tvärstopp för Spanien i en kvartsfinal som spelats den 22 juni (VM 1986 och 2002 samt EM 1996).Då är den spanska 1-0-segern i träningslandskampen mot Italien i mars i år inte mycket värd.

Spanjorerna skulle inget hellre vilja än att tvätta bort stämpeln som landslaget fått. Nyckeln är, ironiskt nog, att inte tänka för mycket på saken.

-Tänk på matchen, det är allt. Vi tänker inte på historien. Vi spelar 90 minuter och vinnaren går vidare till nästa omgång, konstaterar David Villa som vore det den enklaste saken i världen.

-Tills bollen börjar rulla kommer inget av det som hänt tidigare att hjälpa något av lagen.
Ny match

Möjligen finns räddningen från mästerskapsspöket också i den spanska truppen till EM. Luis Aragonés har tagit ut ett ungt lag, med flera spelare som bara hunnit med VM 2006 (förlust i åttondelsfinal mot Frankrike) eller gjort debut ännu senare än så.

Kanske kan det göra att den spanska mästerskapshistoriens tunga ok väger lite lättare i kvartsfinalen mot ärkerivalen Italien.

David Villa är hur som helst självsäker:

-Det hjälper inte Italien och det skadar inte oss. Det ligger i det förflutna, säger EM:s skytteligaledare.

-Historien är kanske på Italiens sida, men i morgon är en helt ny match. Om de vill besegra oss måste de spela bättre än vi.

Fem mål kan räcka

Semifinalen är ett av hans delmål. Ett annat att ta hem skytteligasegern.
Statistiskt sett har det de senaste tre mästerskapen, sedan det nuvarande antalet lag infördes, räckt med 5 mål för att vinna skytteligan i EM.

Milan Baros blev skyttekung för fyra år sedan. Patrick Kluivert och Savo Milosevic delade titeln med fem mål var 2000, och Alan Shearer plockade hem titeln i hemmamästerskapet 1996.

David Villa är redan uppe i fyra mål och har, potentiellt, tre matcher kvar.
Villa, som tippas vara på väg bort från Valencia till nästa säsong, slog till tre gånger i 4-1-segern mot Ryssland i premiären. Har ni förträngt det fjärde målet? Det kom på tilläggstid mot Sverige och innebar spansk 2-1-seger.

-Jag kom hit till EM i min bästa fysiska form i karriären, förklarar Villa.

-Men när det gäller målen har jag bara utnyttjat alla chanser jag fått. Spanien har många bra spelare som skapat de här chanserna åt mig.

TT

Publicerad 2008-06-22 kl 03:14
Annons
Annons
Annons