Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
LANDSLAG

Zlatan valde Bosnien - före Sverige

Han kunde spelat för Sverige. Men valde Bosnien.
-Zlatan Muslimovic är den ende svensk som valt att spela för ett annat land och sedan utvecklats till en högklassig internationell spelare, säger U21-kaptenen Jörgen Lennartsson.

Det var en gång två Zlatan, båda födda 1981 och boende i Sverige. Och båda med möjlighet att spela landslagsfotboll för Bosnien-Hercegovina. Ibrahimovic valde att spela för Sverige.

Muslimovic växte upp i Västergötland och Småland och spelade för Habo, Husqvarna och IFK Göteborg, men ledsnade på att vänta på landslagschansen då dåvarande U21-kaptenen Göran Göransson aldrig tog ut honom. Så han valde Bosniens U21-landslag i stället.

Elva mål för Bosnien

Han gjorde sin första A-kamp i augusti 2006.
-Om man spelar en bindande A-landskamp är det kört. Då kan du inte välja längre, förtydligar Jörgen Lennartsson.

Annars kunde Muslimovic mycket väl ha spelat för Sverige mot Bosnien på lördag. I anfallskrisens Sverige saknas spelare som Zlatan Ibrahimovic och Johan Elmander, nu är i stället Ola Toivonen förstavalet framåt.

Sanningen är att Muslimovic, som lirar i PAOK Thessaloniki och har gjort elva mål på 21 landskamper, i dagsläget skulle ha lättare att ta en plats i Sverige än i Bosnien. Det är ofta Hoffenheims Vedad Ibisevic som får spela bredvid givne Edin Dzeko på topp, Wolfburgsanfallaren som den gångna säsongen vann skytteligan i bundesliga.

Rycker i Sudic

Det finns flera spelare, fotbollsfostrade i Sverige, som har kopplingar till Bosnien. Bröderna Eldin och Fahrudin Karisik har exempelvis valt varsitt landslag. Eldin har spelat för Sverige, brorsan Fahrudin för Bosnien.
Bosniens förbundskapten Safet Susic har heller inte gjort någon hemlighet av att han planerade att ta ut Malmös 19-årige mittback Jasmin Sudic till lördagens landskamp.


Ett nytt Muslimovic-fall på gång?

-Jag har pratat med Jasmin och har den frågan under kontroll med honom, säger Jörgen Lennartsson, som redan låtit Malmöförsvaren spela tre U21-kamper.
Men Lennartsson har en enkel regel som han följer.
-De bästa spelarna ska spela. Det går inte att ta ut spelare bara för att de hotar med att spela för ett annat landslag, slår Lennartsson fast.

Publicerad 2010-05-28 kl 17:17
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons