Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Andersson avslöjar - tackat nej till flera mångmiljonbud: "Har både varit i Europa och andra världsdelar"

Lundhs Podcast

Janne Andersson har tackat nej till flera lukrativa anbud från utlandet för att fortsätta som svensk förbundskapten.
- Jag har det jobb jag vill ha, och tycker att jag är långtifrån färdig med det här jobbet, säger Andersson i podcasten Lundh.


Foto: Bildbyrån/CMore

Janne Andersson har varit förbundskapten för det svenska herrlandslaget sedan 2016 och har fått en rejäl löneökning sedan dess. Under 2019 tjänade han cirka 5,9 miljoner kronor, att jämföra med damernas förbundskapten Peter Gerhardssons lön på cirka 1,3 miljoner kronor. 

- Jag har en jättebra lön, jag har världens bästa jobb och är glad för det. Sedan är det som med mycket annat som skildras av media: jag kan inte styra det. Jag kan inte påverka hur man värderar. Generellt kan man säga att om vi tittar på damlandslaget och damfotbollens utveckling i Sverige så tycker jag att den har varit fantastiskt stark. De åker nu ner till Malta på ett läger, säger Andersson i podcasten Lundh. 

Annons

Inte till Qatar. 
- Nej. Men de har väldigt bra förutsättningar i sina förberedelser på alla sätt och vis, på ett sätt som inte har varit tidigare. Den utvecklingen är bra. Pratar man sedan om ersättning och löner, oavsett om det handlar om mig eller andra, så är det alltid laddat. 

Är det stelt när du och Peter träffas över en kopp kaffe efter sådana rubriker? 
- Nej, vi har ett väldigt bra förhållande. 

I grunden kommer ni från samma sak, han vann en cuptitel med Häcken, du vann SM-guld med Norrköping och så blev ni förbundskaptener och hamnade på så olika nivå? 
- Jag är nöjd med min lön och med mitt jobb. Det är egentligen det jag kan svara på det. Det kommer alltid att vara laddat.  

Samtidigt är Anderssons lön blygsam sett till vilka pengar han kunde ha tjänat utomlands. 

Annons

- Hade jag bara velat tjäna pengar så skulle jag inte fortsätta som svensk förbundskapten som det är i dag. Jag har haft erbjudanden internationellt, och jämför man med det så är min lön inte stor. Det är en fantastiskt bra lön, men hade jag bara varit intresserad av pengar hade jag valt något annat. 

Vilka anbud är det som du har tackat nej till? 
- Jag har tackat nej till flera bra anbud. 

Vilka? Kan du i alla fall ge oss länder? 
- Nej, det vill jag inte göra. 

Ryssland? Zenit? 
- Nej. Det har både varit i Europa och andra världsdelar. 

Varför har du tackat nej? 
- För att jag har det bästa jobbet. Jag har det jobb jag vill ha, och tycker att jag är långtifrån färdig med det här jobbet. Därför har jag valt att förlänga mitt avtal. Jag trivs enormt bra på förbundet. Håkan Sjöstrand och jag har en jättebra relation, sedan dag ett har han gett mig precis de verktyg som jag behöver, och också gett mig friheten som jag ska ha som förbundskapten. Jag är självgående, jag styr på mitt sätt och Håkan stöttar. Mina kollegor, och att få jobba med de bästa spelarna i Sverige och känna att vi har hittat ett sätt att jobba som funkar. Vi kan göra saker bättre, men det funkar i hur vi hanterar det och jag känner mig trygg i rollen. Det går inte att trumfa att vara förbundskapten för landslaget. Det finns inget jobb som kan trumfa det. 

Annons

Hur går det till när du får anbud? Har du en agent? Det står på Transfermarkt att du har en. 
- Nej, det har jag inte. 

Har det varit klubbar eller landslag? 
- Det har varit båda. Så mycket kan jag säga. Då är det oftast förmedlare. Det har inte stått som spön i backen, för varje gång jag fått en fråga har jag sagt nej direkt. 

Vad är det för löner? 20-30 miljoner om året? 
- Det kan det nog vara (skratt). 

Som du nobbar? 
- Så kan det nog vara. Sedan har vi inte kommit till förhandlingar, för jag har sagt nej redan innan. Men det har antytts. Utifrån det ska vi inte hamna i pengaträsket. Men jag har en jättebra lön, jag är nöjd med allt.

298 - Janne Andersson

Avsnitt 298 av Sveriges nyfiknaste fotbollspodd gästas av Janne Andersson. Förbundskaptenen talar om sin längtan efter VM-kvalet, om det självklara att spela trots pandemi, om oron över en del skador, om att han kan vänta länge på "Granen", om lärdomar från VM 2018 som följer med till EM, om varför samtalet med Zlatan var bra, om efterföljande kontakt och om vem som beslutar om Milan-stjärnan gör comeback.

Dessutom berättar Andersson om mångmiljonbud från klubbar och andra landslag, om hur Sverige ska klara av att ha bollen mer, om varför det inte är fel att träningsspela i Qatar, om att förbundet idag jobbar ännu bättre kring spelare som kan representera flera landslag, om kaoset i IFK Norrköping och om att Halmstads BK äntligen är tillbaka.

Publicerad 2021-02-17 kl 06:30

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto