Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Asoro blåstes på "mycket pengar" av agenter vid Sunderland-flytt: "Som att lura en unge på lite glass"

Lundhs Podcast

Joel Asoro gjorde debut i Premier League 2016. En tonårig talang som lockats till Sunderland - och som i efterhand insåg att han blivit blåst av agenter.
- Jag gick gratis från BP, så det handlar om mycket pengar, säger han i podcasten Lundh.

Foto: Bildbyrån.

Lyssna på hela avsnittet med Joel Asoro i spelaren.

Joel Asoro har åter fått rejäl fart på karriären i Djurgården och den 23-årige anfallarens mål har hjälpt klubben både i allsvenskan och i Europa.

Det är svårt att greppa att han redan för sex år sedan debuterade i Premier League efter att ha flyttat till Sunderland 2015. Efter två mål mot England i U17-EM fick karriären fart i Premier League-klubben.

- När jag kom tillbaka nästa försäsong så blev jag från ingenstans uppflyttad till A-laget direkt. Jag blev chockad, jag fattade ingenting av det som hänt, säger Joel Asoro i podcasten Lundh.

- David Moyes kom ner och letade efter mig, och sade att han ville prata med mig. Han sade att jag skulle flyttas upp till A-laget. Jag tappade hakan, bokstavligen. Jag tänkte att det inte var sant. "Fyller jag år i dag, eller?" Det var speciellt. Jag såg att mitt lag var i A-lagsomklädningsrummet.

ANNONS

Hur var det att träna med A-laget?
- Det var sjukt. Jag hade tur, Sebastian Larsson och Ola Toivonen var där, jag hade folk som tog hand om mig.

Var de schysta?
- De var väldigt snälla mot mig, speciellt Sebastian Larsson. Han var väldigt snäll mot mig. Han sade att det skulle bli något bra av mig om jag verkligen kämpade.

Joel Asoro hade som 15-åring varit jagad av många klubbar i Europa.

- Jag skulle egentligen ha gått till Chelseas ungdomslag, det var nästan klart, men problemet där var att jag inte fick ta med mig min mamma. Bland annat Joseph Colley gick till Chelsea. Han var tvungen att bo hos en värdfamilj. Jag ville inte göra det. Det känns som att man blir en i mängden då, jag ville inte ta den risken. Jag ville hellre ha med mamma om det skulle gå snett. Det var viktigt för mig, att mamma följde med.

ANNONS

På något sätt kan vem som helst förstå att man är oerhört ung för att flytta hemifrån i den åldern. Vad det så du kände?
- Jag ville flytta. Men mamma har gjort allt för mig, vad jag än gjorde ville jag att mamma skulle följa med. Skulle jag lyckas ville jag att hon skulle lyckas på det sättet också.

Fick hon ett jobb, eller betalt av Sunderland?
- Det var snarare att jag blev betald och därigenom kunde ge henne pengar. Min bästa upplevelse någonsin var när jag var 15 och hon slutade jobba. Det är något jag inte kommer glömma.

Hur mycket pengar handlar det om när man går till en klubb som Sunderland?
- Övergångsmässigt vet jag inte så mycket, men jag tror att det var rätt mycket. Mer än vad det värvas för i allsvenskan, i alla fall. Men lönemässigt, i och med att jag var 15 så hade jag inte tillgång till mitt konto, det var mamma som tog hand om det. Men hon säger att vi mådde bra, så jag antar att jag fick en bra lön vid den åldern.

ANNONS

Hur är världen med anbud och agenter när du kommer fram som en ung spelare?
- Agenter var som värst för några år sedan, de tog in hur många spelare som helst, de kunde ha 100 spelare och inte bry sig om en. Hade det varit i dag hade det kanske varit annorlunda. Men det är inte så mycket man kan göra åt saken. Man lyssnar, agenten säger en massa saker. Man tror på det. Det är som att lura en unge på lite glass, det är på det sättet.

Hur ska man veta att det är någon man kan lita på?
- Det är det man inte vet. Som ung tänker man inte på det, vilka man kan lita på. Hör du personen prata med dina föräldrar tänker du att den är pålitlig. Det handlar om att de lurar föräldrarna först innan de lurar dig.

Kan man på något sätt styra detta, så att fler inte upplever det du har upplevt?
- Det beror på vad man har för agent. Man kan inte lita på någon agent, men det finns agenter som gör jobbet ändå. Det är skillnaden.

ANNONS

Hur är det att inse att man har blivit lurad?
- Det är det värsta. Det inser du inte förrän två år senare. Det var det som jag tog till mig, "vad är det som händer med min fotbollskarriär?"

Har du fått insyn i affärerna också nu?
- Det tog jag efter, eftersom klubben kommer och pratar med en om hur det har gått och så, "vi har gett er det här", och man känner att "det har ni inte alls gjort". Då börjar man tänka efter vad som har hänt. Så får man höra lite grejer om vad agenter har lovat och inte utfört.

Hur mycket pengar handlar det om?
- Väldigt mycket pengar. Jag gick gratis från BP, så det handlar om mycket pengar.

Som agenten tog?
- Ja.

Har du försökt få tillbaka dem?
- Det är inget man kan göra åt saken. Jag är inte personen som gillar att bråka och ska anmäla och fixa problem för mig själv, jag har inte tid till det. Jag tänker mest på min fotboll. Skillnaden var att han hade fixat bra lön till mig, jag tror inte att man tänker på det sättet heller. Det är det jag menar, det kan vara dåliga agenter men de kan ändå fixa saker.

ANNONS

Fakta

363 - Joel Asoro

Avsnitt 363 av Sveriges nyfiknaste fotbollspodd gästas av Joel Asoro. Djurgårdens anfallare talar om det tuffa första året i klubben, om tvivlet på om han ens skulle spela fotboll, om succén i Europa-spelet, om supportrarnas kärlek, om rasistattacken i Kroatien, om sammanhållningen i klubben och om att han vill vinna SM-guld innan han går utomlands igen.

Dessutom berättar Joel Asoro om den viktiga vänskapen med Kulusevski som började med att de var ovänner, om att vara eftertraktad ung talang, om varför han valde Sunderland, om genombrottet i Premier League-klubben, om ilskan mot agenter som blåste honom, om klubbskiftena när karriären stannade av, om att vara en del av 99:orna i svensk fotboll och om att vilja spela för Sverige trots intresse från Nigeria.

Publicerad 2022-09-26 kl 07:06

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto