Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Axéns kritik mot Asbaghi och Thelin: "Hur mycket tid ska de få?"

Lundhs Podcast

Alexander Axén lovordar kontinuitet – men undrar kring Elfsborg och Blåvitt.
Hur mycket tid ska tränarna få?
- Om man inte ser en positiv utveckling, att det i stället går nedåt, vad ska du då vänta på, säger han i podcasten Lundh.

Foto: Bildbyrån

För ett drygt år sedan lämnade Alexander Axén tränarjobbet i Örebro SK och satte sig i C Mores och TV4: studio för att ge sina synpunkter på svensk fotboll.

Inte minst på allsvenskan och han är bland annat frågande till Elfsborgs och Blåvitts svaga säsonger.

- Ska vi vara helt ärliga ska Elfsborg och IFK Göteborg vara jättefavoriter nästa år, för nu har de fått ett år på sig att bygga upp sig. Då ska de vara ett och tvåa utefter hur jag uppfattar hur snacket går. Kom nu inte nästa upptaktsträff och säg att ni ska bli topp åtta. Är det det som de har väntat på? Det kan jag tycka är konstigt i sådana fall, säger Alexander Axén.

Annons

Under 2017 var det en oerhört ruljans på tränare, i år har det inte varit så många som bytt. Vad beror det på?
- Jag tror att det går i perioder. Vi hade något år när ingen bytte på en hel säsong, vilket nästan var rekord. En annan gång är det massor. Jag tror att det är trycket utifrån som bestämmer mycket, för alla vet att kontinuitet är en framgångsfaktor. Tappar man spelarna eller omklädningsrummet blir det svårt att kämpa sig tillbaka. Jag tror att du går in i något och tror på det. Men snacket om att man måste ge tränare tid - vad hände där? Jag hängde inte med på det. För mig var det hela tiden om att man skulle ta poäng och vinna matcherna. Inte någon bedömning. 

Nu säger du emot dig själv, du säger att kontinuitet är en framgångsfaktor, men då ska man ge en Poya Asbaghi eller en Jimmy Thelin tid?

Annons
- Ja, men hur mycket tid? 

Poya har ju bara haft en säsong? 
- En säsong, det är 30 matcher plus cupmatcher och träningsmatcher. Om du inte ser att det går framåt, utan snarare går nedåt…

Så som ansvarig för IFK Göteborg eller Elfsborg så hade du bytt tränare? 
- Om man inte ser en positiv utveckling, att det i stället går nedåt, vad ska du då vänta på? Om det börjar dåligt och blir bra eller går bra och blir sämre på grund av ett par skador eller nåt, då finns det förklaringar. Men om du inte kan se en tendens i spelet och det går nedåt, då måste man börja undra vad som händer. Det är så jag känner.

- Jag vet inte vad själva arbetsbeskrivningen var för de här tränarna, men om vi tar Elfsborg som exempel så har de 1500 allsvenska matcher i den truppen plus att många av dem har spelat ute i Europa. Att de inte klarar av att spela en viss typ av fotboll så skulle jag som tränare undra om jag inte gör det lite för krångligt om inte 1500 allsvenska matcher inte ser bättre ut än så. Har du Frick, Jebali, Prodell, Gustavsson, Lundevall - de gjorde 62 poäng ihop året innan, men knappt 30 mål det här året. Då måste man börja fundera. Det är det jag tänker, man måste utvärdera sig själv och hur man får ut maximalt, säger Axén.

Annons

- Tränar du lag som Elfsborg med de här spelarna - det är topp fyra från mittfält och framåt.

- IFK Göteborg gick själva ut och sade att de skulle komma topp sex inför säsongen. Då måste man fundera på vad han har fått för förutsättningar, och vi vet att det inte är tillräckligt bra. Om IFK Göteborg inte hade hetat IFK Göteborg hade vi kanske sagt att de inte skulle komma topp sex, men de måste hantera den stämpeln, det måste de klara av. Säger du att du ska komma sexa men kommer långt nedanför måste du ta den skiten, för du är ett storlag. Du tränar dem för att du ska klara av de sakerna. Det är det som är det svåra med det här, att ju bättre lag du tränar, desto större tryck får du på dig. Vinner du SM-guld med Malmö kan du få gå för att det inte är rätt fotboll. Det är tufft. Vad kan man göra mer än att vinna? Man måste leverera.

Annons

- Kan man se en utveckling och en förbättring fattar jag det här med tid, men om det inte händer något, hur mycket tid ska du få? Ska vi vara helt ärliga ska Elfsborg och IFK Göteborg vara jättefavoriter nästa år, för nu har de fått ett år på sig att bygga upp sig. Då ska de vara ett och tvåa utefter hur jag uppfattar hur snacket går. Kom nu inte nästa upptaktsträff och säg att ni ska bli topp åtta. Är det det som de har väntat på? Det kan jag tycka är konstigt i sådana fall. 

Jag tolkar det som att du tycker att Poya Asbaghi och Jimmy Thelin ska bytas ut?
- Nej, men jag tycker att de ska få ut betydligt mer än vad de har fått. 

213 - Alexander Axén

Avsnitt 213 av Sveriges nyfiknaste fotbollspodd gästas av Alexander Axén. Tv-experten lämnade tränarjobbet i Örebro SK hösten 2017 och berättar om besvikelsen över efterspelet till ÖSK-tiden, om förfrågningarna han fått från andra klubbar, om att tre klubbar fått nej tack, om vad som krävs för att han ska ta ett nytt tränarjobb, om synen på nya och unga tränares metoder och drömmen om England och att de som bestämmer i klubbarna ofta kan för lite fotboll.

Dessutom berättar Axén om hur hans kritik från tv-studion tas emot bland gamla kollegor och spelare, om sms:en som kommer från spelare och ledare, om att få mothugg från Marcus Berg, om det svåraste med tv-jobbet och om tv-jobbets betydelse för tränarvarumärket Axén.

Naturligtvis ger Alexander Axén sin syn på landslagets underhållningsvärde, allsvenskans status, sportcheferna som blivit klubbarnas nya rockstjärnor, 51-procentsregeln, agenterna, journalisterna, styrelserna och Elfsborg och Blåvitt som verkligen underpresterat.

Publicerad 2018-12-10 kl 06:30

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto