Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

LUNDHS PODCAST

Källström om skandalscenerna: ”Hur dumma i huvudet får de vara?”

Kim Källström går hårt åt Helsingborgs-supportrarna som gick till attack mot Jordan och Henrik Larsson i podcasten Lundh.
- Varför händer det gång på gång på gång? Sedan tänker man: hur dumma i huvudet får de vara? säger Källström.

Rykten har placerat Kim Källström i Djurgården - något han pratar mer om i podcasten Lundh. Mittfältaren har inte spelat i allsvenskan sedan 2003 men har ändå koll på svensk fotboll.

- Det är bättre kvalité än vad man tror. Svårspelat. Tuffa matcher. Jag pratade en hel del med en islänning, Runar Már Sigurjonsson, som spelade i Sundsvall i ett par år och sedan kom ner till Grasshoppers. Det är svårt, det finns inga ytor och folk är bra på att försvara sig. Så det är en svår liga. Nu har Malmö vunnit några gånger här på slutet, men annars hade det varit olika klubbar som har vunnit hela tiden. Så det är en tuff liga att spela i, säger Källström i podcasten Lundh.

När du ser sådana bilder som med Henrik Larsson och Jordan Larsson i Helsingborg, hur reagerar du?
- Först blir man ju total-depp. Man känner att det tar bort mycket av glädjen med fotboll. Sedan blir nästa tanke: varför händer det gång på gång på gång? Sedan tänker man: hur dumma i huvudet får de vara? Är det acceptabelt att ingen till slut tar ett personligt ansvar och hoppar in? Tidigare hände det med Östersund och en målvakt, nu ska de försöka dra av folk tröjan och som jag fattar det hade Jordan gjort en jättefin säsong och viktiga mål. Man tänker lite på ordet "supportrar", "support" ligger ju i ordet.

- Att stötta sitt lag är vad en supporter är för mig. Alla kan ju inte vinna, någon måste åka ur och någon måste förlora. Att det inte finns någon acceptans längre och så mycket hat... Alla de känslorna. Nästa steg är att man tänker: varför blir det inte bättre? Troligtvis blir det bättre. Jag ska inte sitta här och på något sätt kritisera ett arbeta som säkert pågår både i det offentliga ljuset och i det tysta. Men man känner ändå att det någon gång måste bli stopp. Varför händer det i Sverige och inte på andra ställen?

Källström har spelat i Frankrike, England, Ryssland och Schweiz men säger att det är ovanligt att sådant inträffar.

- Jag var med om det en gång i Ryssland, men då var det på en annan nivå. Det går inte att beskriva. Du får göra en egen podcast om den matchen tror jag. Det var en bortamatch, men då blev det bråk mellan supportrar och polisen. Då kom militären, och ja, jag tror vi får släppa det. Det var stort i alla fall.

FAKTA

126 - Kim Källström

Avsnitt 126 av Sveriges mest nyfikna fotbollspodd gästas av Kim Källström och intervjun var så lång att den blir två delar. Del två finns via denna länk.

I den första delen av podden talar Kim Källström om sin klubbkarriär som nu pågår i Schweiz och mittfältaren säger att han aldrig funderade på att sluta helt, att fotbollen fortfarande är rolig, att resorna är rimligare i Grasshoppers, att han och familjen var trötta på att flytta runt och att marknaden styr vilka val man har. Dessutom talar Källström om suget på att spela i Sverige, betydelsen av Andreas Isaksssons skifte till Djurgården, att Dif:s Bosse Andersson inte var den enda sportchefen han pratade med på Fotbollsgalan, att relationen med Djurgården är läkt men att han har respekt för att det är svårt att spela i Allsvenskan.

Dessutom om livet i Ryssland med tränarskifte och en klubb som plötsligt vill bli av med dig, chockflytten till Arsenal, reaktionerna på sommarpratet om tiden i London-klubben, varför han stannade i Frankrike så länge och hur det är att vara en del av en business. Källström pratar även om de svåra valen man ställs inför som ung spelare, vad som krävs för att ta sig hela vägen, om de kraftiga reaktionerna på hans uttalanden om flyktingkrisen och att han engagerar sig i olika saker utanför planen för att han vill.

Publicerad 2016-11-30 kl 06:30

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER