Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Sparv kritisk till Qatar-resor med landslag: "Rätt av Finland att inte åka dit"

Lundhs Podcast

När Sverige åkte till Qatar på träningsläger försökte Finland ordna motstånd i Spanien för att slippa åka till emiratet.
Allt för att INTE stötta regimen.
- Klart att det är viktigt vad man förmedlar för budskap, säger lagkapten Tim Sparv i podcasten Lundh. 

Foto: Bildbyrån.

Lyssna på hela avsnittet med Tim Sparv i spelaren ovan.

Tidigare år har Finland åkt på januariläger till både Abu Dhabi och Qatar men efter att Riku Riski nobbade landslagets läger 2019 av politiska skäl så växte debatten i Finland. Skulle landslaget verkligen åka till länder som inte är demokratiska och inte respekterar mänskliga rättigheter?

Svaret blev nej och till i januari 2020 letade det EM-klara finska landslaget efter alternativa resmål.

Lagkaptenen Tim Sparv stöttar det finska beslutet att skippa Qatar av politiska skäl:

- Att spela i ett landslag handlar om så mycket mer än resultat, taktik och spelarval, det är större än så. Man är tvungen att se till helheten och se till att man har rätt värderingar. När Riku Riski valde att tacka nej till träningslägret i Qatar fick jag mig också en tankeställare, är det här rätt det vi gör? Sedan tycker jag inte alltid om att det blir så svartvitt i media, det är mer komplext än så. Jag försökte bara nyansera det som hände. Men det är klart att det är viktigt vad man förmedlar för budskap, särskilt när man är en så stor organisation som det finska fotbollförbundet. Vi kom ganska snabbt fram till att vi blev tvungna att hitta en destination som passade bättre till våra värderingar, säger Tim Sparv i podcasten Lundh.

ANNONS

Trots att Finland för första gången kvalat in till ett mästerskap (EM 2020 som då inte var uppskjutet) och att ett läger kanske var ännu viktigare så fick man inte till något landslagsläger. Något Tim Sparv beklagar av sportsliga skäl.

- Vi försökte flyga in någon motståndare till Spanien, men det lyckades inte i slutändan. Det är klart att det inte heller är bra, för idrottsligt sett är det här lägret i januari jätteviktigt. Det är många som har fått sina debuter där, som jag i Japan 2008. Det är en bra språngbräda för unga spelare som kommer in i ett A-landslag, att få vara en del av den miljön och träffa oss som har varit med ett tag och diskutera med tränarna och få en första inblick i vad det handlar om. Jag tycker att det var synd att vi inte fick organiserat ett januariläger, men efter omständigheterna tycker jag att det var rätt att vi inte åkte till Qatar.

ANNONS

Sveriges fotbollförbund leds av Karl-Erik Nilsson, som också är förste vicepresident i Uefa. Han tycker att det är för få landslag som åker till Qatar, Sverige åkte dit och flög in Moldavien och Kosovo, kanske inte de två rikaste förbunden i Europa. Hur ser du på hans inspel om att det är för få som åker till Qatar och att flyga in fattigare förbund?
- Tänker man på träningsförutsättningarna och faciliteterna där nere så har han ju rätt. Jag har varit med ett tag och varit på säkert 60-70 träningsläger, jag har sett det ena och det andra – faciliteterna nere i Qatar är nog de bästa jag sett. Men det försvarar inte att vi är där. Indirekt tycker jag att vi då stöttar något vi inte kan stå för. Därför tycker jag att man ska ta och tänka efter vart man reser och vad det kan innebära för folk.

ANNONS

Svenska förbundet menar att de påverkar positivt, att de jobbar i Amnestys riktning när de är där?
- Jag förstår var han kommer ifrån, att skapa en debatt och diskutera med de som är där nere och kanske vara med och förbättra situationen på det sättet, och det tror jag också på. Jag tror inte att man enbart ska resa någon annanstans, man borde även ingå en dialog och vara där och sätta press via olika medier, göra det klart och tydligt att det inte är något man stöttar. Jag tror inte heller på att bojkotta. Det är en del av lösningen, men det är inte hela lösningen.

VM 2022 går i Qatar. Om Finland nu tar sig till ett nytt slutspel och du blir uttagen, hur hade du reagerat?
- Det är det som är så absurt, man har sina värderingar och tycker att det är hemskt hur Qatar och andra länder går tillväga gällande mänskliga rättigheter och mycket annat. Men sedan är det klart att om Finland kvalificerar sig till VM i Qatar och man själv är med i det laget så sätter man sig på flyget dit. Det är det som är så hemskt på något sätt. Jag hade egentligen hoppats på att de stora fotbollsorganisationerna i världen, de som verkligen har makt och en chans att skapa ett mer hållbart fotbollssamhälle, att de hade tagit beslut som passar våra värderingar. 

ANNONS

Lyssna på hela avsnittet i spelaren ovan. 

Fakta

264 - Tim Sparv

Avsnitt 264 av Sveriges nyfiknaste fotbollspodd gästas av Tim Sparv. Finlands lagkapten talar om frustrationen kring ett uppskjutet EM, om paranoian över att tappa sin plats i laget, om de gamla hjältarna som vill vara med i landslaget igen, om U21-generationen från 2009, om det ratade nakenlöftet, om förklaringen till det finska miraklet och om förhoppningarna inför mötena med Danmark, Ryssland och Belgien.

Dessutom talar Sparv om rollen som förebild, om önskan att Messi och Ronaldo använde sina plattformar, om självklarheten med lika löner för herr- och damlandslag, om varför det är bra att Finland nu ratar Qatar och Abu Dhabi, om risken att Midtjylland skulle kunna mista en ligatitel på grund av viruset, om de värdefulla åren i Southamptons akademi, om chocken när han kom till Halmstads BK och om det utgående kontraktet.

Publicerad 2020-04-20 kl 06:30

PODDEN SPONSRAS AV C MORE

Just nu har C More ett exklusivt erbjudande till dig som älskar filmer, serier, sport och barninnehåll.

C More har bland annat: Alla matcher i UEFA Champions League, Serie A och LaLiga.

C More Plus kostar normalt 299:- ingen bindningstid – nu - 50 % rabatt på C More Plus i 3 månader! Därefter 299 kronor i månaden, utan bindningstid. Erbjudandet hittar du här.

Använd kampanjkod: VIPFOTBOLLSKANALEN

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto