Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Ny skandal i Ajax - stänger av vdn efter misstänkt insiderbrott

Eredivisie

Ajax meddelar att man stänger av sin vd Alex Kroes, och ämnar att bryta hans avtal.
Anledningen är misstänkt insiderbrott.
"Kroes agerande är inte i linje med vad Ajax står för", säger Michael van Praag, ordförande i bolagsstyrelsen, till klubbens hemsida.

6:11
Nästa

Avbryt
Försök igen

Foto: Bildbyrån.

Se höjdpunkterna från Liverpool Legends mot Ajax Legends i spelaren ovan.

Det har stormat rejält i Ajax de senaste åren.

I februari 2022 lämnade den dåvarande sportchefen Marc Overmars sin roll i klubben efter att det uppdagats att han skickat olämpliga meddelanden till flera kvinnliga anställda i klubben. I ett fall ska han även ha skickat bild på sitt könsorgan till en kvinnlig anställd.

I januari 2024 stängdes Overmars av från att vara verksam inom fotboll av Fifa, då det nederländska fotbollsförbundet lämnat över ärendet till det globala fotbollsorganets disciplinkommitté. Avstängningen gäller till ett beslut har förkunnats av kommittén.

Ajax ersatte Overmars med Sven Mislintat, som sparkades lite över ett år senare då storklubben blev indraget i en nedflyttningsstrid i Eredivisie. Dessutom ska han ha bett tolv spelare att byta agent till Arthur Beck samtidigt som Beck köpt aktier i ett bolat Mislintat var majoritetsägare i. En intressekonflikt som bröt mot lagen.

Annons

Nu har ytterligare en skandal blossat upp.

Under tisdagen meddelar Ajax på sin hemsida att man stängt av klubbens vd och styrelseordförande Alex Kroes med omedelbar verkan och ämnar att bryta avtalet med honom.

Anledningen till avstängningen är att Kroes misstänks för insiderbrott.

Klubben berättar att man upptäckt att Kroes köpt över 17 000 aktier i Ajax en vecka innan det att klubben skulle meddelat hans anställning som ny vd och styrelseordförande.

"Vi är djupt bestörta att detta har inträffat i Ajax, för det är mycket skadligt för klubben", säger Michael van Praag, ordförande i bolagsstyrelsen, till hemsidan och fortsätter:

"Alex Kroes agerande är inte i linje med vad Ajax står för. Tidpunkten för hans aktieköp tyder på insiderbrott. Ett sådant lagbrott kan inte tolereras av ett börsnoterat bolag, särskilt inte när det involverar en vd. Efter noggrant övervägande har bolagsstyrelsen därför kommit fram till att Alex ställning som styrelseledamot är ohållbar".

Annons

Kroes tillträde sin roll i Ajax förra sommaren.

Publicerad 2024-04-02 kl 10:41

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto