Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Elyounoussi: "Skulle inte bli överraskad om vi vinner mot Sverige"

Allsvenskan

SOLNA. Norge ställs mot Sverige i EM-kvalet på Ullevål.
Då vill inte Tarik Elyounoussi kalla en norsk seger för skräll. 
- Jag skulle inte bli överraskad om vi vinner, säger han till Fotbollskanalen. 

Foto: Bildbyrån.

Lars Lagerbäck gjorde i fjol succé som förbundskapten i Norges A-landslag. Svensken ledde Norge till gruppseger i Nations League och under hela fjolåret till åtta segrar, ett kryss och en förlust, vilket gav det högsta poängsnittet per match (2,25) på 89 år.

En av de ordinarie spelarna i landslaget under hösten? AIK:s Tarik Elyounoussi.

- Jag tror det gäller för mig att hålla mig skadefri. Då vet jag att jag kommer att spela och prestera. Om jag spelar mycket här (i AIK), så är det lättare att bli uttagen, men man måste också prestera både här och i landslaget för att få chansen. Det är viktigt för Lasse (Lagerbäck) att man gör det bra i landslaget och att man vet vad han vill. Jag har varit med länge nu och vi känner varandra bra. Jag tror att det är enkelt för honom att ta ut mig, då han vet vad han får, säger han till Fotbollskanalen

ANNONS

- Det är även få i landslaget som har erfarenhet och inte så många äldre som är med. Jag tror att Lasse tycker att det är viktigt eftersom att det inte är så många. Det är en bra kombination, det ser bra ut och det har varit ett fantastiskt år för oss, fortsätter han.

Elyounoussi menar att Lagerbäck vänt på trenden i norsk landslagsfotboll. Landslagets fina resultat har gett flera positiva följdeffekter både kring landslaget och i landet.

- Vi vann Nations League och våra resultat med Lasse är de bästa på över 80 år. Vi vann många matcher och förlorade bara en. Vi gjorde många mål och släppte in färre mål. Jag tror kanske att Lasse är det bästa som hänt norsk landslagsfotboll på länge. Det är väldigt bra stämning i laget och generellt i landet. Det hänger ihop. Vi får support, stadion fylls, så det ska bli kul med Sverige också. Det har sålts mycket biljetter till matchen.

ANNONS

När Elyounoussi får frågan om vad det är som gjort att Lagerbäck lyckats, så trycker han på förbundskaptenens organisation och tydlighet under samlingarna.

- Han kommer in, lite bakåtlutad och lugn, men med ett bagage, så det första man får är respekt och man lyssnar. I början var det mycket nytt han visade, men det är exakt samma på varje möte. Till slut blir det lite tråkigt, men det är samma hela tiden och det är enkelt. Det är inget "hokus pokus" och så många grejer. Det är enkelt när alla tror på det och sedan går ut och gör det. Då har vi också fått resultat, säger han.

- Han har kommit in med en boost, inte bara till oss, även till hela Norge. Han kommer med lugn, erfarenhet och trygghet och sedan har vi en bra grupp, men vi hade inte fått ut vår potential tidigare. Nu har vi fått det. Vi har en ung trupp och nu ser man resultatet av det tillsammans med det Lasse har kommit in med. Vi är jättenöjda med Lasse, det är en fantastisk människa, fortsätter han.

ANNONS

Norge lottades i höstas i samma kvalgrupp som Sverige i EM-kvalet och inleder på lördag kvalspelet med match mot Spanien på bortaplan. Därefter väntar ett rivalmöte nästa tisdag mot Janne Anderssons svenska landslag på Ullevål i Oslo.

- Jag ser fram emot det. Det är alltid kul att spela mot Sverige med den här rivaliteten och sedan tror jag att det blir speciellt för Lasse. Det blir också kul att träffa "Seb" (Sebastian Larsson) och "Koffe" (Kristoffer Olsson). Det är sådana matcher man vill spela, så är det bara. De har sålt mycket biljetter till den matchen också, så det tyder på att det finns ett stort intresse runt den matchen.

Elyounoussi tror att det kan bli jämnare än tidigare i mötet på Ullevål. Han anser att det inte längre är så stor skillnad kvalitetsmässigt mellan det norska och svenska landslaget. 

ANNONS

- Vi spelade mot Sverige för två år sedan och då var det jämnt. Sverige har alltid varit det laget som tagit sig till mästerskap, vilket vi inte har klarat. Sverige är så sett bättre, även om vi har varit nära, men inte bra nog. Vi försöker också att lära oss av Sverige kring vad de har gjort rätt och hur det kommer sig att de tar sig till mästerskap och inte vi. Sedan är det lite större intresse fotbollsmässigt i Sverige än i Norge, men vi gillar rivaliteten, att man vill fajtas med Sverige, säger han.

- Innan hade jag sagt att det kommer bli tufft, men nu tror jag att det kommer bli jämnt och att vi kan vinna. Vi har tagit kliv och stort steg med det laget vi har nu och med Lasse, samtidigt som Sverige inte har Zlatan. Jag minns att vi spelade mot Sverige på Friends och förlorade med 4-2 och han gjorde tre mål. Det var svårt, men efter det har vi spelat 1-1 och det har blivit tajtare, så det kommer att bli tajt i den här matchen och en träningsmatch är lite annorlunda än en tävlingsmatch, fortsätter han.

ANNONS

Skulle du kalla det för en skräll om Norge vinner matchen?
- Det är inte en skräll. Vi har bra självförtroende i laget. Vi har vunnit sju av åtta matcher och det är väldigt bra. Vi har bra spelare och om man tar spelare för spelare mellan Sverige och Norge, så tror jag inte att det är så stor skillnad. Vi har väldigt bra kvalitet på spelarna i laget. Vi har även fått in "Lasse-mentaliteten". Han har hjärntvättat oss om och om igen. Det är tråkigt, men det måste man gå igenom. Man måste lära sig hela tiden och vi ser ju att det ger resultat. Jag skulle inte bli överraskad om vi vinner mot Sverige.  

Publicerad 2019-03-20 kl 07:00

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto