Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Hareides utspel - vill inte se pride-markeringar: "Det är propaganda"

EM 2021 (herr) 2021-06-24 kl 14:54

Ungerns HBTQ-lagstiftning har skapat stor ilska och debatt.
Men markeringar för pride är något som Åge Hareide menar inte bör förekomma inom fotbollen.
- Pride är på många sätt en propaganda för att folk ska älska varandra. Det är okej, men använd inte idrotten till det, säger han till norska Adresseavisen.

3:29
Nästa

Avbryt
Försök igen

I spelaren ses höjdpunkterna från mötet mellan Ungern och Tyskland. Bilder från SVT.

En nyligen införd lagstiftning i Ungern, som innebär att det bli ett förbud mot att för barn och unga ”skildra” homosexualitet, har präglat delar av EM-slutspelet. Anledningen är att Münchens borgmästare Dieter Reiter ville tända upp Allianz Arena i regnbågens färger, inför det tyska landslagets match mot Ungern. Men Uefa sa nej. I en kommentar kring beslutet sa president Aleksander Ceferin:

"Uefa är fast beslutet att bekämpa all form av diskriminering, inklusive fördomar och homofobi. Den här förfrågan kom från en politiker och det var tydligt att det var en signal i riktning mot ett politiskt beslut från en regering i ett annat land. Oavsett vår egen syn kring hur berättigad en signal eller ett meddelande kan vara, så kan inte fotbollen tillåta sig att utnyttjas i politiska syften. Jag stöttar helhjärtat att Manuel Neuer hade en regnbågsfärgad kaptensbindel. Och jag stöttar helhjärtat arenorna får lysa i regnbågens färger vid andra tillfällen, som inte är politiska skäl, som Uefa föreslagit."

ANNONS

Men trots att München inte fick tända upp sin arena så har Uefas beslut lett till att många tagit tillfället i akt att visa sitt stöd till budskapet som regnbågsfärgerna står för. Ett antal klubbar i Tyskland tände upp sina arenor i stället – och under Ungerns nationalsång tog sig en åskådare in på planen med en regnbågsflagga över huvudet.

Rosenborgs tränare Åge Hareide, som har ett förflutet i både Malmö FF och Helsingborg, har dock svårt för den här typen av markeringar. Och då ska man ha med sig att hans egen klubb just nu lagt in regnbågsfärgerna i sin logga och att man spelat med en regnbågsfärgad kaptensbindel.

I en intervju med norska Adresseavisen säger han:

- Man bör hålla idrotten borta från politik och annan propaganda, som pride är. Pride är på många sätt propaganda för att människor ska älska varandra. Det är okej, men använd inte idrotten till det, säger Rosenborg-tränaren till tidningen.

ANNONS

Han tycker helt enkelt inte att det är aktioner som behövs göras inom idrotten.

- De behöver inte ta sig in på vår arena. Det är inte nödvändigt. Hos har det aldrig varit en diskussion.

Hareide drar även paralleller till debatten i Norge som varit kring en eventuell bojkott av Qatar-VM 2022. Det är inte frågor som fotbollen ska behöva stå till svars för, menar han.

- De frågorna ska ställas Norges utrikesdepartement, och hur de vill hantera de här sakerna. Annars får vi problem inom idrotten. Vi får problem med Kina, Ryssland, Belarus och Gud vet vad. Nu kanske även Ungern.

Hareide, som även anser att exempelvis regnbågsfärgade hörnflaggor och kaptensbindlar är onödigt, säger samtidigt att han står för alla likas värde.

- Idrotten är en plats för alla människor. Jag har aldrig haft något problem med det. I ett omklädningsrum spelar det ingen roll vilka som är fattiga eller rika, mörka eller ljusa – eller vilken läggning du har. Det är ingen som frågar om det. Vi frågar om du gillar att spela fotboll.

ANNONS

Fotnot: Efter publiceringen har Hareide, i en kommentar, till VG, bett om ursäkt.

- Det var fel av mig att kalla det för propaganda och för det ber jag om ursäkt för. Själva rörelsen är väldigt bra. Det var inte den riktningen som var tänkt i intervjun, säger han.

ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto