Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Norge-flytt för Pettersson - berättar om tuffa tiden i Frankrike: "Inget jag ångrar"

Eliteserien

Isak Pettersson är klar för spel i Stabæk.
25-åringen ser fram emot att spela - efter nio matcher på två år i Toulouse.
- Jag ångrar inte att jag gick till Frankrike, säger keepern till Fotbollskanalen. 

Foto: Bildbyrån.

Isak Pettersson, 25, var i flera år en av allsvenskans bästa målvakter, och lämnade för drygt två år sedan IFK Norrköping för franska Toulouse, som då var i Ligue 2 och numera är en del av Ligue 1. På plats i Frankrike följde en tuff konkurrenssituation för Pettersson med rutinerade fransmannen Maxime Dupé, och i slutändan blev det nio framträdanden innan han nyligen lämnade för norska Stabæk.

Efter två år med få minuter sökte 25-åringen efter en klubb, där han kan få spela matcher. 

- Jag kände att det var dags att lämna Toulouse, då jag behöver speltid. Sedan dök Stabaek upp och berättade om klubben, hur de såg på mig och hela situationen. Det lät väldigt lockande, och allting kändes bara rätt. Det var därmed ett ganska enkelt beslut, säger målvakten till Fotbollskanalen.

ANNONS

Pettersson, vars avtal med Stabæk är över ett år, hade även intresse från allsvenskan.

- Jag tror inte att det var så nära. När det blev så pass konkret med Stabæk kände jag att jag ville hit och att det här kommer passa mig perfekt. Då gick det ganska snabbt. Det fanns intresse, men det kändes bättre att gå hit, säger keepern.

Nu ser Pettersson fram emot att få spela kontinuerligt igen.

- Jag är verkligen sugen på det. Det ska bli så himla kul att dra igång. Jag är riktigt taggad och redo. Jag tränade väldigt hårt i Toulouse för att vara redo för det här. Jag känner mig i bra form och är taggad och redo för att gå ut och köra, säger han.

Pettersson har saknat adrenalinkicken av att spela matcher.

- Jag brinner för att få den adrenalinkicken, att allt står på spel. Det känns riktigt bra när det går bra och riktigt dåligt när det går dåligt. Det är den känslan jag vill ha varje vecka, samtidigt som vi pushar varandra som lag. I Toulouse spelade jag inte så mycket, och då blir det en helt annan grej. Jag har höga förhoppningar om det här året, både på laget och på mig själv, så jag är taggad.

ANNONS

Även om det var knapp speltid i Frankrike ångrar han inte flytten.

- Det var lärorikt och många bra grejer, samt lite dåliga grejer. Det är inget jag ångrar. Jag gjorde mitt bästa och det är det jag kan begära av mig själv. Jag gjorde mitt bästa och jag har många fina minnen därifrån, som nya vänskaper och erfarenheter i det vardagliga livet.

Var det hela tiden en öppen konkurrens med Maxime Dupé?
- När jag kom sa de att det skulle vara en konkurrens om förstaplatsen, och sedan valde Philippe Montanier (tränare i Toulouse) att spela Dupé. Det var hans beslut och det är han som bestämmer. Det är vad det är.

Pettersson är samtidigt inte ensam bland svenska målvakter om att ha flyttat utomlands och sedan haft det tufft med speltid. Sveriges landslagsmålvakt Robin Olsen är en annan svensk målvakt, som haft det kämpigt med speltid på klubblagsnivå ute i Europa. 

ANNONS

- Det är klart att det är tufft när det är en position, men så är det överallt, och det är bara att leva med det. Det är inget man kan ändra på. Målet ska bara vara att vara bättre än den andra. Jag ångrar inte att jag gick till Frankrike, säger Pettersson och fortsätter:

- Dupé var riktigt bra, och jag fick fajtas med och mot honom, vilket jag lärde mig mycket av, samtidigt som jag tror att han lärde sig av mig. Det är tufft, då det bara är en plats, men det är så det är. När man väl får chansen och känner att det är något man vill kan jag bara rekommendera att det bara är att köra och göra sitt bästa. Visa vem du är och gör ditt bästa varje träning och match. Det är allt man kan göra, och i slutet av dagen är det upp till tränaren att välja vem som spelar.

Pettersson tänkte aldrig tanken på att ge upp kampen om förstahandskarna i Toulouse. 

ANNONS

- Att ge upp och bli gnällig är inte jag. Jag tycker inte att man kan ha den inställningen, om man ska fajtas och har ambitioner som jag har. Även om jag inte spelade så mycket finns det saker i mitt målvaktsspel som jag utvecklade genom träning, då jag tränade med otroligt bra spelare och hade en bra målvaktstränare, säger han och fortsätter:

- Om jag då skulle gått runt och gnällt och inte gjort mitt bästa på träning hade jag inte lärt mig saker, och då hade jag inte blivit en bättre målvakt. Det finns alltid tillfällen, där man kan lära sig och bli bättre. Sedan är det inte lika kul som att spela, men det kommer tillbaka till att det inte alltid är kul och lätt. Det är så det är.

Pettersson ser nu fram emot den kommande säsongen och hoppas på att Stabaek kan göra det bra, som nykomling, i den norska högstaligan, Eliteserien. 

ANNONS

- Vi är nykomlingar, men sett till kvaliteten på spelarna och laget är vi inte ett vanligt nykomlingslag. Om man ser till matcherna, som vi spelat under försäsongen, har vi mött och stått upp bra mot bra lag. Vi ska ha en diskussion om vårt gemensamma mål, men jag tycker att vi är betydligt bättre än ett "vanligt" lag som kommer upp till högstaligan. Både under matcher och träningar är det en hög nivå och en hög intensitet, säger han.  

Publicerad 2023-03-05 kl 09:41

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto