Stort drama i kvalet - Brann åker ur trots imponerande upphämtning

Eliteserien

Det blev ett dramatiskt kval till Eliteserien - som slutade med fiasko för Brann.
Missade straffar, ett rött kort och fyra mål i förlängning ledde till likaläge efter 120 minuter.
Först efter straffar stod det klart att Brann får lämna högstaserien medan Jerv tar steget upp för första gången.

Det blev stor dramatik när Brann och Jerv möttes i kvalet till Eliteserien. Inledningen blev dock lugn och först efter en halvtimme kom första målet. Det var Jerv, som hade chans att flyttas upp, som tog ledningen genom Torje Winche.

Bara tre minuter senare fick Brann en chans att kvittera på straff. Men Bard Finne missade och det var fortsatt underläge. Kvitteringen kom dock, men först i andra halvlek, från Aune Heggebo. I 55:e minuten fick Brann återigen chansen från straffpunkten, och kunde då ta ledningen från första gången i matchen. Men istället kom andra straffmissen för matchen från Mathias Rasmussen.

Det ledde till ett likaläge efter ordinarie tid, och då kvalet behövde en vinnare, gick matchen vidare till förlängning. Då satte matchen fart än mer. Efter en minut fick Runar Hove, som byttes in i 86:e minuten, ett rött kort. Brann drog då också på sig en straff och från elva meter lyckades Jerv bättre än motståndarna. Diego Campos satte 2-1 och innan första förlängningshalvlek var över hade han blivit tvåmålsskytt.

Brann hade alltså en dryg kvart på sig att ta igenom ett tvåmålsunderläge. Och det gjorde dem, på långt mindre tid än så. I 116:e minuten satte den forne IFK Göteborgaren Vajebah Sakor 3-3. Men det innebar inte att förlängningen var över, för direkt efter avspark återtog Jerv ledningen.

Till slut var det Brann som fick sista ordet i förlängningen, när tidigare Elfsborgsspelaren Sivert Heltne Nilsen kvitterade på nytt i absolut sista sekund. När slutvisslan väl löd var det alltså lika på nytt och matchen fick avgöras på straffsparkar.

Moonga Simba satte den första straffen för Brann och när lagen hade slagit fem var, hade de både fyra träffar, där Sakor hade missat sin. På den nionde sparken klev Robert Taylor fram för Brann – och missade. När Jerv sedan satte sin nionde stod det klart att Brann åker ur Eliteserien, medan Jerv tar klivet upp för första gången någonsin.

- Det är för mig den största sensationen på 2000-talet, säger Discovery+ expert Joacim Jonsson om uppflyttningen.

Utöver att spelet inte gick vägen för Brann, var det också rejäl dimma över plan, som försämrade sikten rejält. Redan i första halvlek gjordes ett byte till en orange boll för att spelarna skulle se den.

Publicerad 2021-12-15 kl 22:24