POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
OLOF LUNDH
10å

Lundh: Alla skador till trots - backlinjen oroar mer

Förr i tiden kryllade det av svenska backar.
I dag är det tvärtom.
Vi får knappt ihop till fyra stycken.

Zlatans knä. Linderoths höft. Ljungbergs revben.
Skador så det räcker och blir över.
Förväntningarna på Sverige kan bara bli därefter.
Senast Sverige avseglade mot ett stort mästerskap talade många om att landslaget kunde vinna VM. Det var dessutom på allvar som både spelare och andra sa det.
Förväntningarna blev därefter och gick inte riktigt att bära.

Efter dagens presskonferens där mystiken kring Zlatan Ibrahimovic knä knappast skingrades, och där det blev klart att Tobias Linderoth hakar på utan att vara en 90-minutersman, så känns Sveriges EM-trupp inte som något vinnarmaterial direkt. Glöm inte Ljungbergs revben och ett gäng andra skavanker.

Inte skulle snack om att Sverige kan vinna EM kännas särskilt trovärdigt i det här läget. Vilket för min del är kanon, för förväntningar är det sämsta som kan hända.
Nu blir det mesta positivt - som att Zlatan kunde träna och gjorde det bra.
Fast det är när jag synar de bakre leden som jag blir orolig. Den ordinarie vänsterbacken är inte med och ersättaren hade ingen av sina bättre kvällar mot Slovenien - och när Mikael Nilsson lämnar en plats för att fylla ett hål då uppstår ett nytt hål.
Vem ska då bli högerback? När man kollar in mostståndarnas offensiv är det inte svårt att fastna på Torres, Villa, Arshavin, Pavljutjenko, Pogrebnjak, Charisteas, Amanatidis och Gekas - och sedan spela upp ett scenario där de rusar mot ett oprövat svenskt försvar.
Inte utan att man ryser då.
Okej för att Olof Mellberg gått bra i Villa men han har ju varit högerback en hel del och även om Petter Hansson är given så har hans år i Rennes inte varit på topp. Daniel Majstorovic vann ligan i Basel och är stark på huvudet men lite för långsam i pressade lägen.
På ytterbacken är det än värre, där ju Micke Nilsson är ordinarie högerback men han får troligtvis kliva över till vänster för alternativet där är inte bra nog - och då är Nilssons ersättare antingen är en oprövad Fredrik Stoor eller en skadedrabbad Niclas Alexandersson.
Anders Svensson får en grymt viktig roll när han ska ligga som Tobias Linderoths efterträdare och sopa rent framför backarna ihop med Kim Källström.
Om deras försvarsspel inte klaffar blir det ett kort EM för Sverige.
Och att det blir tunt på kanterna talar väl inte för Christian Wilhelmsson när det gäller chansen att starta.
Bara hoppas att Nilsson gör en starkare insats mot Ukraina och att Fredrik Stoor fortsätter att utvecklas - så att självförtroendet i de bakre leden fylls på.
För även om Lagerbäck har många att väla på i frontlinjen är det onekligen tunt där bak. Det fattade förbundskaptenen också som ville att Teddy Lucic skulle hänga med till EM - och det för att starta som vänsterback.

*****

Lars Lagerbäck förstår efterhand ännu mindre av frågorna från i måndags - Ljungberg har ju varit grym i landslaget. Enligt förbundskaptenen har han aldrig gjort en dålig tävlingsmatch för Sverige.
Jag köper det - men frågan handlade om matcher som ska spelas framöver, inte har spelats.

*****

Sebastian Larsson till Newcastle? Jag fattar om de flesta i Premier League är sugna, men den klubben ska man nog akta sig för.
Är det någon spelare som gått åt rätt håll där?

*****

Snacka om att Lagerbäck O Co stramar åt. Nästa gång Zlatan Ibrahimovic kan sitta ner för en podiekonferens kan vara i slutet av nästa vecka.

*****

Det var en verklig vattenpistol.

*****

Tobias Linderoth var betydligt mer road än Lagerbäck av snacket om vad som hände i måndags. Han garvade så han glömde min fråga.
Berätta det inte för Lagerbäck bara.

Publicerad 2008-05-29 kl 01:11
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå