Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Lundh: Hemligt nätverk servar SvFF-basen med "hur snacket går"

Olof Lundh

SvFF-basen Karl-Erik Nilsson har ett hemligt nätverk med olika kopplingar till fotbollen. För att ta del av hur snacket går.
Givetvis helt rätt – men kommer aldrig förstå bristen på öppenhet.

Patrik Andersson och Fredrik Ljungberg tillhörde de tidigt kritiska om att fotbollsförbundet inte tog vara på deras kunnande. De tidigare storspelarna ville gärna vara rådgivare eller i vissa fall få en roll inom förbundet. Det avfärdades då och det visar sig nu att SvFF-basen Karl-Erik Nilsson har ett eget nätverk av rådgivare.

Där det finns både gamla storspelare och tränare men också folk med andra kopplingar till fotbollen som domare, supportrar eller media. SvFF-basen Karl-Erik Nilsson är mån om att poängtera att gruppen inte har någon formell status, utan att det bara handlar om att han ska få höra hur snacket går och träffa ett gäng bollplank.

Annons

Karl-Erik Nilsson var tidigare kommunalråd i Emmaboda i tolv år och säger att den tiden lärde honom värdet av att skaffa andra vägar än de vanliga för att få information. Det finnas annars en risk att man umgås i en för trång krets, säger SvFF-basen, och menar att här ger folk med olika bakgrunder bra synpunkter.

En ledare får givetvis välja sina egna forum för att inhämta information och det låter klockrent att bjuda in några som kanske inte bara talar om att SvFF är toppen utan faktiskt kan peka på att det skaver både här och där. Däremot finns det mycket att vinna på en öppenhet, och det är där det skaver för mig.
Visar sig att landslagets målvaktstränare Lasse Eriksson var upphovet till Tankesmedjan. Han frågade Karl-Erik Nilsson om var folk skulle vända sig om de hade frågor när SvFF-basen var med landslaget på Färöarna i oktober 2012. Den gamle keepern Eriksson drog i gång det hela med tidigare lagkompisen Hasse Eskilsson och SvFF-basen Nilsson.

Annons

När jag ringer Lasse Eriksson så skrattar han först gott och skämtar om att han inte kan avslöja något om den här hemliga grupperingen. Sedan berättar den tidigare målvakten om att grunden var att han och Eskilsson pratat mycket fotboll genom åren och att de ville framför sina tankar till förbundet men inte visste hur.

Karl-Erik Nilsson nappade på den där bussen på Färöarna och tillsammans så drog Eriksson, Nilsson och Eskilsson i gång Tankesmedjan där folk som Niklas Strömstedt, Pelle Blohm, Tony Ernst, Sanna Granbäck, Markus Johannesson och en hel rad andra varit inbjudna för att snacka om allt från Hamréns mediarelationer till talangutveckling.

På listan över inbjudna och deltagare finns upp till 20 namn men där ett varierat antal deltagit i samtal med Karl-Erik Nilsson över en lunch på Scandic i stan eller på SvFF:s kansli. Först var det en gång i månaden för att nu sträckas ut till fyra gånger om året för att få till ett så brett deltagande som det går.

Annons

Under mina år som sportjournalist har jag ofta fått höra från andra fans om att AIK länge hade en gräddfil rakt in i Svenska Fotbollförbundet och smektes medhårs. Kopplingarna var många, från samköret på Råsunda till Lennart Johansson, Sune Hellströmer och förbundets chefsjurist Krister Malmsten.

Inser att AIK:are kan reagera på det, då de upplever situationen tvärtom. Så är det ofta kring klubbar och fans, det blir en enögdhet i synen på hur den egna kärleken blir behandlad av de styrande oavsett om det är polis eller förbund och att andra får fördelar av parterna eller kan slippa undan.

I höstas var många fans irriterade över att SvFF särbehandlade Malmö FF som då kombinerade allsvensk guldjakt med Champions League. Fråga ÖSK-fansen om hur de såg på sin nedflyttning på grund av en havererad elitlicens och att Helsingborgs IF samtidigt klarade sig kvar i allsvenskan.

Annons

Eftersom jag under hela min yrkeskarriär pekats ut som hedersmedlem i de flesta klubbar och persona non grata i samma klubbar så förstår jag det omöjliga för SvFF att balansera i en tillvaro där en hund blir en kennel inom loppet av några sekunder. Där historierna och konspirationerna växer om hur den eller den får fördelen x eller slapp böterna y.

Därför blev jag förvånad när jag från flera olika håll fick höra om Karl-Erik Nilssons "Tankesmedjan" som nätverket kallas. Ja, inte att SvFF-basen träffar en grupp med människor som brinner för fotboll och har olika kopplingar till sporten, allt från gamla ledare och spelare till domare, fans och media och vidare.

Det är givetvis oerhört smart av Karl-Erik Nilsson att träffa personer i olika åldrar och med olika erfarenheter och där en majoritet inte har någon koppling till SvFF. Där får han förhoppningsvis höra om hur snacket går och ta del av tankar, idéer och frågor som finns kring fotbollen och där inte allt handlar om att stryka medhårs.

Annons

Däremot förvånar det mig att Karl-Erik Nilsson inte berättar om det, för jag har åtminstone missat det helt. All typ av hemlighållande väcker frågor och det blir lätt konspirationer som i verkligheten kan vara helt ogrundade. Fast bara ett hemlighållande gör att jag åtminstone vaknar till liv.

Vilka klubbar är representerade? Är det jämnt mellan damer och herrar? Storstad vs landet? Hur funkar mångfalden? Supportrar? Vilka medier? Ja, det vaknar en mängd frågor hos mig och det betyder inte att svaren är negativa, men för förbundet är tydlighet och öppenhet två nyckelfaktorer för förtroende, trovärdighet och mindre risk att anklagas för att ta parti för någon.

Så för att vara både öppen och tydlig: kanon att Karl-Erik Nilsson skaffar sig nätverk av rådgivare och sanningssägare. Han väljer givetvis fritt vilka det är. Däremot är det fel att inte offentliggöra det och på så sätt visa vilka kopplingar som finns. Det är A och O för ledaren för SvFF.

Annons

När jag talar med Karl-Erik Nilsson säger han att detta är det enda nätverk av den här typen som han har, men att han värdesätter det precis som att följa ett av sina barn i Oddevolds verksamhet. Då får han också höra synen på förbundets arbete, och Nilsson har givetvis rätt i att det är viktigt att lyssna utanför kansliet.

Publicerad 2015-04-17 kl 13:34

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto