POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
OLOF LUNDH
10å

Lundh: Nostalgisk start på en lång EM-resa

STENUNGSUND. En knökfull Nösnäsvall och ändå var stämningen vänlig, familjär och folklig.
Barnen ylade efter Henrik Larsson och anfallaren skrev autografer.
Landslaget inledde EM-resan i en miljö som inte andades 2008 - utan en annan epok.

Det var som att kliva in i en scen som ens föräldrar berättat om. En sol som gassar från blå himmel. På det välklippta gräset tränar landets bästa spelare för att ladda för en stor turnering.

Korvförsäljningen går på full fart. Ungarna krigar om idolfoton. Hejarramsorna tyder mer på VM 1958 än en ultrakommersiell turnering 50 år senare.
Ute på vattnet, en bra frispark från Lösnäsvallen - som den kallas i folkmun - seglar båtar i maklig takt.

De enkla läktarna kring fotbollsplanen är så välfyllda att det kunde varit allsvensk kvalmatch för lokalaget.
Snacket och minglet är så intensivt att man knappt kan uppfatta skriken mellan spelarna ute på det extremt välklippta och välskötta gräset.

Stoltheten över att hysa landslagets EM-uppladdning i Stenungsund går att ta på när folk i alla åldrar från orten spanar in Henrik Larsson & Co.
Jublet över anfallaren visar att han inte är glömd - och absolut inte ifrågasatt.

Inte svårt att beskriva scenerna kring Nösnäsvallen som gulliga. Det är som om alla familjer i Stenungsund är där, om än inte alltid tillsammans: tjejgäng som spanar och killar som skriker, nyfikna mammor som samlar än mer idolkort till barnen och stolta pappor som inte släpper spelarna med blicken.

Alla ville de se landslaget EM-ladda och det verkade som de flesta hör till Stenungsunds IF. Både de som är i publiken, och de som brett mackor till pressuppbådet eller säljer korv och godis i en lite trähydda.
Ingen snack om att det är häftigt att se ett litet samhälle sluta upp när landslaget kommer.

Dagens lirare i landslaget förknippas allt oftare med Stureplan, stålar, snabba bilar och stylade spelarfruar. Därför är ett nedslag i stycket norr om Göteborg en nyttig påminnelse om vad som är fotbollens rötter, och var man fostrar en del blivande landslagsspelare.

Det verkade nästan som om den vänliga och familjära stämningen spridit sig till landslagets lirare.
Alla var på gott humör och egentligen var det bara Tobias Linderoth som knorrade över alla frågor om hur det känns i den opererade höften.

Jag fattar att han är trött på frågorna om höften - samtidigt måste jag undra vad vi skulle fråga honom om: vädret i Istanbul?
Trots allt hade han ju tränat med laget för första gången och då vill man ju veta.

EM-resan är extremt lång och den första träningen var lite av allmänhetens åkning eller som första dagen i skolan efter ett långt lov.
Kroppskontakter existerade inte utan det handlade om att hälsa, snacka och skämta.

Visst, det var kul att se skadade hjältar som Fredrik Ljungberg och Linderoth i gång och i spel.
Men vägen till EM är som sagt lång och det är för tidigt att säga hur det slutar för dem. Om jag ska gissa spelar Ljungberg mot Grekland - och Linderoth sitter på en läktare.

Innan dess är det många träningar som återstår, och jag är benägen att hålla med Niclas Alexandersson om att startelvor och aktuella spelare kommer skifta innan det är dags för Lagerbäck att välja startelva.

Det blir några spännande veckor och det känns inte som om Lagerbäck haft lika många frågetecken under sin tid som förbundskapten.
Räkna med spekulationer i massor - och det är ju bara häftigt att följa.

Här är det aktuella läget som jag ser det med tanke på drabbningen med Grekland:

Målvakt: Andreas Isaksson får starta om inget radikalt händer. Rami Shaaban är en bit efter.

Högerback: Intressant att se Fredrik Stoor nötas på den positionen. Lösningen kan lika gärna heta Niclas Alexandersson. FRÅGETECKEN .

Mittback: Olof Mellberg är helt given.

Mittback: Petter Hansson har den här platsen.

Vänsterback: Mikael Nilsson tränade som vänsterback och han är hetaste alternativet. Nilsson spelar i premiären - frågan är bara om det är till höger eller vänster. Mikael Dorsin eller Stoor är tänkbara vänsterbackar. FRÅGETECKEN .

Defensiv mittfältare: Tobias Linderoth är ytterst osäker startande. Tror knappast han är med i truppen och då är Anders Svensson andreman. Daniel Andersson är efter Svensson. FRÅGETECKEN.

Höger mittfältare: En trio spelare slåss om den här platsen. Två formstarka lirare i form av Christian Wilhelmsson och Sebastian Larsson och sedan Niclas Alexandersson som är en Lagerbäck-favorit. Inget klart i dagsläget. FRÅGETECKEN.

Central mittfältare: Anders Svensson tar platsen om Linderoth är med i laget, annars är Kim Källström en trolig startspelare. Henrik Larsson spekuleras det om, men det är bara i ett läge där Sverige jagar mål i en del av en match. FRÅGETECKEN.

Vänster mittfältare: Fredrik Ljungberg må ha ont och bära skydd. När domaren blåser till spel är lagkaptenen med på planen.

Anfallare: Johan Elmander, Markus Rosenberg och Henrik Larsson slåss om den här platsen. Marcus Allbäck är bara inhoppare. Träningar och två matcher avgör den kampen. FRÅGETECKEN.

Anfallare: Zlatan Ibrahimovic tar den här platsen om inte knät strejkar.

Publicerad 2008-05-26 kl 09:30
Annons
Annons
Annons

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå