POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
OLOF LUNDH
10å

Räkna inte med Zlatan - all speltid är en bonus

Zlatan Ibrahimovic spelar mot Ukraina.
Kanon.
Ändå vill jag varna för att räkna med Inter-anfallaren i EM.

EM-genrepet mot Ukraina blir Zlatan Ibrahimobvic comeback i landslaget. Senast han spelade för blågult var när
EM-biljetterna fixades på Råsunda i november i fjol.
Fast frågan är hur många minuter han spelar mot ett stjärnfattigt Ukraina?

Förbundskapten Lars Lagerbäck vill inte ge något svar på den frågan och det kan jag förstå. För enligt mina källor är läget kring Zlatan Ibrahimovic knä allvarligare än vad man vill ge sken av utåt.
Så räkna inte med honom under EM.
Svullnaden som stoppade honom i den italienska cupfinalen har skickligt tonats ner, både sett till storlek och allvar, av
Zlatan själv och av hela Lagerbäcks maskineri.
Allt är lugnt, heter det och vi tar det dag för dag för det är vanligt med sådana skador.

Jag tror helt enkelt inte på deras förklaringar utan misstänker att läget är betydligt allvarligare med hans knä än man vill berätta.
Vilket ju även framkommer i en intervju med TV3 som Expressen refererar till i dag.
Faktum är att jag hört om andra idrottare som behandlats för den skadan hos Håkan Alfredsson i Umeå och där scenariot varit detsamma.
Det vill säga att injektionerna gett kortvariga lindringar men att problemen återkommit.

Varför är Zlatan med i EM-truppen då om han inte är hundra? Ja, har man en av världens bästa anfallare så är det ett bra hot mot moståndarna och en grym inhoppare om han nu kan köra en halv halvlek.
Det är därför man har med sig fem anfallare.
Men hoppas inte på honom i startelvan mot Grekland i EM-premiären, för jag tror inte han är med där. Samdtidigt finns det ingen anledning för Lars Lagerbäck att bjuda Otto Rehagel på några fördelar genom att röja statusen på Zlatan Ibrahimovic knä.
Motståndarna ska hållas osäkra om Inter-spelaren.
Så kommer det att fortsätta under EM och de som verkligen tror att han kan gå in och köra för fullt i en EM-match och utan att få några reaktioner vara redo för ny match efter tre vilodagar kan räcka upp en hand.

Jag håller i varje fall nere min hand. Tyvärr, för det är inget snack om att en frisk Zlatan Ibrahimovic hade kunnat vara vad Tomas Brolin blev 1994. Den spelare som innebär skillnaden mellan medalj och midsommar hemma i Sverige.
Men jag fattar verkligen Lagerbäck som gamblar på en halvskadad Zlatan.

Vilka bildar då svenskt anfall mot Grekland? Ja, hade inte Markus Rosenberg varit skadad så hade jag gärna sett honom och Henrik Larsson tillsammans.
Nu tror jag vi får Elmander och Larsson som i princip bara spelat halvleken mot Slovenien ihop.
Får hoppas att duon får starta mot Ukraina och det är inget snack om att Sverige får ett rörligt och slitande anfallspar som kan skapa problem för motståndarna.
Synd bara att de spelat så lite ihop - för till skillnad från Roland Andersson, eller åtminstone vad han sa - så måste ju mer speltid ihop betyda mycket.
Fredrik Ljungberg ska bråka med läkarna så att han får spela mot Ukraina. Ok, det vora bra för han behöver speltid och visst fattar jag att Lagerbäck vill ha sin erfarne lagkapten på planen - för Ljungberg har visat att han är en vinnare många gånger.
Vad händer då till vänster? Sett till träningarna har Sebastian Larsson ett litet försprång men med Ljungberg på planen vill jag se Christian Wilhelmsson.

Sverige behöver en spelare som är irrationell , som kan ta sin gubbe och skapa chanser utav ingenting. Om vi inte har Zlatan på planen måste vi ha råd med "Chippen".
Det verkar givet att Anders Svensson och Kim Källström delar på det centrala mittfältet och det är naturligtvis rätt sett till att Linderoth är långt från sitt vanliga jag.
Även ur det perspektivet måste en formstark "Chippen" starta mot Grekland.
Backlinjen ger mig viss huvudvärk och det känns som om Ukraina blir en indikation av hur Lagerbäck funderar. Sett till träningarna är Micke Nilsson vänsterback och Olof Mellberg mittback. Petter Hansson borde ha den andra platsen som mittback men han pressas av Majstorovic men erfarenheten av Lagerbäck säger Hansson.

Återstår bara högerbacksplatsen , för Andreas Isaksson är klar som målvakt - och den kampen står mellan Fredrik Stoor och Niclas Alexandersson.
För balansens skull tror jag att förbundskaptenen går på rutin i form av "Alex" och ratar en oprövad Stoor. Om inte den unge backen tar en tröja genom att glänsa mot Ukraina.
Förbundskaptenerna är noga med att säga att mötet med Ukraina inte blir ett genrep där man ska sätta en tänkt EM-startelva.
I stället handlar det om att testa spelare. På ett sätt är det mer spännande - det kanske kan tända spelarna att hålla ett högre tempo än mot Slovenien.

*****

Teddy Lucic fick frågan om att spela vänsterback i EM. Säger en del om hur ersättarna rankas. Fast det är som Roland Andersson säger:

- Det får de klara av, det här är elitidrott.

*****

Lars Lagerbäck säger i Erik Nivas briljanta reportage i S att han gjort ett misstag. Det var när han bytte ut Anders Svensson mot Kim Källström borta mot Nordirland.

Roland Andersson ville inte göra bytet – och det är en av flera ”vilda diskussioner” de haft om laguttagningar, men eftersom Lagerbäck är etta så bestämmer han.

Ni skulle sett Rolands garv när han hörde att Lagerbäck erkänner ”ett misstag”.

*****

Daniel Majstorovic är het i Grekland. Det grekiska tv-teamet ville höra allt om AEK Atens nya mittback.

*****

Frågan är om inte Johan Wiland är jämsides med Rami Shaaban? Elfsborgs keeper har varit vass på träningarna.

*****

Tänk att Lyon och Panathinaikos är de klubbar som har flest spelare i EM. Rätt grymt faktiskt med tio spelare var.

Hade inte heller tippat att Bundesliga skulle vara den liga som hade flest spelare med i EM-turnerningen. Slår Premier League och La Liga. Att serie A bara är fyra är lite talande och tätt skuggad av den ryska ligan.

Publicerad 2008-05-31 kl 13:53
Annons
Annons
Annons

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå