Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

OS 2016

Sveriges styrkor inför OS: revansch och stark bredd

Foto: SCANPIX

Försök igen

Damlandslagets förbundskapten Pia Sundhage har så stark trupp att hon bland annat har fem starka anfallare, samt att hon kan sätta mittfältaren Kosovare Asllani på bänken. Det, plus revanschen efter VM 2015, är de sakerna hon är mest nöjd med inför OS. 

Efter 3-0-segern mot Japan lyfte Pia Sundhage fram flera saker som talar för att det svenska damlandslaget ska kunna leverera bättre än i VM 2015, då de åkte ut i åttondelsfinalen. En av de positiva sakerna är kvaliteten på bänkspelarna.

På damsidan får fotbollslandslagen ta med vilka spelare de vill, vilket har skapat ett stark bredd i Sverige. Det syntes mot Japan, där inhopparna Lotta Schelin, Kosovare Asllani, och Olivia Schough var inblandade i målen. 

- Jag är mest nöjd med att det är så många spelare som spelar bra fotboll. Lotta (Schelin) kommer från bänken och gör mål. Om man jämför med tidigare matcher hon har spelat så var det här många steg framåt. (Fridolina) Rolfö spelar 90 minuter, och det gör hon väldigt bra.

- Jag skulle kunna rabbla varje spelare faktiskt, men den spelaren jag vill lyfta mest är Caroline Seger. Hon får anpassa sitt spel både till hur det går i matchen och står i matchen och vilka medspelare hon har. Hon gör det fantastiskt bra och sprider ett lugn kring sig. Jag tycker att hon är en bättre lagkapten idag än hon var 2013.

Konkurrensen om anfallsplatserna var så hård att Asllani istället spelar på centralt mittfält i en 4-3-3. Hon hoppade in och gjorde två assist mot Japan. Saken är dock att samtliga positioner, inklusive mittbackarna, är så pass starka att spelare kan förändras från varje match, beroende på vad Sundhage vill ha ut. Asllanis konkurrenter nu är Seger, Lisa Dahlkvist, och Elin Rubensson.

- Hon (Asllani) kommer få starta, men om hon startar mot Sydafrika eller Kina eller Brasilien vet jag inte, men man får en annan dimension i anfallsspelet.

- Med de fyra plus Emilia Appelqvist har vi möjlighet att använda ett mittfält som passar för just den dagen. Det känns väldigt skönt när man tittar på bänken, vilka bra fotbollsspelare vi har.

En annan sak hon lyfter fram är gruppens känsla under det senaste året. Inför VM 2015 gick Sverige in med en sämre känsla efter svagare prestationer. Efter VM 2015 har Sverige spelat elva landskamper. Tio segrar, en oavgjord, ett enda insläppt mål, och 32 gjorda framåt.

- Vi blir ibland påminda om ett dåligt spel i VM, och vi nämner revansch ett antal gånger.

Det saknas dock inte problem. Sundhage uttryckte ett missnöje över för många felpass, samt att laget spelade på stillastående spelare för ofta istället för i yta eller att vända till andra kanten. Dessutom finns det både fördelar och nackdelar jämfört med ett VM.

- Man måste hålla koll på spelarna i OS-byn. Det ger massa energi att se andra idrottare som ska vinna guld, men det kan också ta en del fokus och man kan bli lite trött. Där behövs lite påminnelse.

Se höjdpunkterna från mötet med Japan i spelaren ovan. 

Publicerad 2016-07-22 kl 07:00
OS 2016

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER