POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Fotbollskanalen Player Index i samarbete med

Så funkar Fotbollskanalen Player Index

Fotbollskanalen Player Index är ett helt nytt sätt att få svaret på vilka spelare som presterat bäst. Här förklaras hur rankingen fungerar.

Bakgrund
I plattformen, PlaymakerAI jobbar vi med ett väldigt stort antal KPIer. Antalet har egentligen bara växt under de knappa två år som plattformen har funnits. De har växt i takt med önskemål från de klubbar vi jobbar med men också utifrån våra egna idéer och omvärldsspaningar. I samma takt som antalet KPIer har ökat över åren så ökade också komplexiteten i att utvärdera siffrorna och att tolka dem. Samtidigt som komplexiteten ökat så ökar såklart också potentialen och träffsäkerheten i de analyser man kan göra i PlaymakerAI. Däremot så tar det mer tid i anspråk och är svårare att tolka objektivt för en enskild individ. Inte minst är det svårt att själv värdera spelare mellan säsonger och ligor. Vad är t.ex. 4skott per match i Allsvenskan värt i MLS?

Med detta som bakgrund så växte idén fram kring att försöka sammanfatta alla KPIer i en enda siffra. En viktig del i denna ranking var också att den skulle ta hänsyn till nivå på liga så att man automatiskt skulle få hjälp med att värdera spelare mellan olika ligor.

Vi kallar vår lösning PlaymakerRank och det är en av få algoritmer i världen som i dag med hjälp av stora mängder data faktiskt klarar av att ranka spelare sinsemellan, oavsett vilken liga de spelar i.

Lösning
Den exakta formeln för hur vi har löst problemet är en väl bevarad företagshemlighet. Det som däremot inte är hemligt är att vi på PlaymakerAI, som namnet antyder jobbar med AI och i detta fall mer specifikt Deep Learning. I generella termer handlar detta om att låta en dator ranka spelare baserat på vad vi vet om spelarna. Över tid lär sig också datorn att ranka med bättre precision allt eftersom vi samlar in mer data om spelare. Inte minst lär den sig att ranka ligor mellan varandra då övergångar sker över tid.

TIllämpning
För oss i vårt arbete med att digitalisera fotbollsklubbar så är PlaymakerRank ett helt naturligt steg i den riktningen. Helt plötsligt kan allsvenska klubbar med små resurser och begränsade möjligheter till egen scouting automatiskt få hjälp med att ranka spelare över hela världen. Att vår rank inte är helt ute och cyklar tycker vi indikeras bra av nuvarande topp 5 - Messi, Neymar, Suarez, Ronaldo och De Bruyne!

Fotbollskanalen Player Index i samarbete med
1 Lionel Messi Barcelona
88,4
2 Neymar Paris Saint-Germain
73,2
3 David Silva Manchester City FC
71,2
4 Raheem Sterling Manchester City FC
69,6
5 İlkay Gündogan Manchester City FC
67,2
6 Kylian Mbappe Paris Saint-Germain
65,6
7 Philip Foden Manchester City FC
64,4
8 Sergio Agüero Manchester City FC
63,2
9 Joshua Kimmich Bayern Munchen
60,9
10 Ivan Rakitic Barcelona
60,7
11 Luis Suarez Barcelona
60,7
12 Coutinho Barcelona
60,6
13 Ronaldo Juventus
60,0
14 Robert Lewandowski Bayern Munchen
59,9
15 Riyad Mahrez Manchester City FC
59,9
16 Bernardo Silva Manchester City FC
59,2
17 Mohamed Salah Liverpool
59,1
18 Karim Benzema Real Madrid
59,1
19 Eden Hazard Chelsea
58,9
20 Antoine Griezmann Atletico Madrid
58,7
VISA FLER
Publicerad 2018-04-23 kl 16:00
Fotbollskanalen Player Index i samarbete med

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå