Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Gustafsson om toppjobbet i Polen - och korta tiden i U21: "Såklart ganska olyckligt"

Polen

Jens Gustafsson har tagit över polska Pogoń Szczecin.
Tiden i U21-landslaget stannade därmed på drygt fyra månader.
- Jag tycker såklart att det är ganska olyckligt, säger han till Fotbollskanalen.

Foto: Bildbyrån

Jens Gustafsson, 43, hade jobbet som svensk U21-förbundskapten i knappt fyra månader. 43-åringen, som tog över efter Poya Asbaghi i januari i år, ledde landslaget i en match mot Irland på hemmaplan i slutet av mars i U21-EM-kvalet och blev i början av maj presenterad som ny chefstränare i det polska topplaget Pogoń Szczecin.

Pogoń Szczecin har tidigare inte vunnit någon stor titel i Polen, men har under senaste säsongerna varit ett topplag i Ekstraklasa. Pogoń Szczecin slutade i år på tredje plats för andra säsongen i följd, och har i flera års tid skuggat toppen i högstaligan.

Gustafsson, som fick kontakt med den polska klubben efter förra landslagssamlingen, berättar att han blev lockad av uppdraget i Pogoń Szczecin.

ANNONS

- Det är en väldigt hög nivå på fotbollen. Polen, som fotbollsland, har utvecklats enormt den sista tiden, och en del av det är säkert att de både haft EM för A och U21 här nyligen, vilket gör att faciliteterna håller högsta klass, samtidigt som det finns en närhet till Tyskland, säger tränaren till Fotbollskanalen och fortsätter:

- Sedan var det såklart möjligheten att komma utanför Skandinavien i mitt tränarskap som kanske lockade allra mest. Jag vill skapa mig den erfarenheten.

Gustafsson har tidigare varit chefstränare i Halmstads BK och i IFK Norrköping och fick i fjol sin första chans utomlands, då han ledde den kroatiska storklubben Hajduk Split mellan maj och november 2021. Tränaren menar dock inte att han kände någon extra hunger att komma ut igen bara för att tiden i Kroatien var kort.

ANNONS

- Så resonerade jag inte alls. Kroatien var en väldigt bra erfarenhet för att vara ännu bättre förberedd när nästa möjlighet skulle dyka upp, och det gjorde den relativt snabbt.

Gustafsson medger samtidigt att tajmingen inte var den bästa sett till att han just hade blivit U21-förbundskapten och känner tacksamhet gentemot Svenska Fotbollförbundet.

- Jag tycker såklart att det är ganska olyckligt. Tajmingen var såklart inte helt perfekt för det, men som det ofta är när den här typen av möjligheter dyker upp är inte allt tillrättalagt och helt perfekt. Jag är oerhört glad över att förbundet tog emot min önskan på ett så pass fint sätt som de valde att göra det. Jag är tacksam för den delen.

Var det jobbigt att ta samtalet med Claes Eriksson (chef för U21-landslaget)?
- Med tanke på den korta tiden som jag hade varit där var det såklart inte ett roligt samtal att ta, säger han. 

ANNONS

Tänkte du långsiktigt med U21-jobbet, eller var det ett mellansteg?
- Jag går in i anställningarna, som jag har möjlighet att börja i, med hundra procent fokus. Sedan vet man aldrig vad som händer på vägen, men jag tänker definitivt långsiktigt med alla anställningar jag går in i. 

Gustafsson ersätter nu Kosta Runjaic, som var tränare i Pogoń Szczecin i fyra och ett halvt år, och kommer in med höga förväntningar på sig. Under torsdagens presskonferens uttalade sig klubbens president Jarosław Mroczek om att det finns en förhoppning om att Gustafsson ska slå rekord, både vad gäller tid på tränarposten och resultatmässigt.

Gustafsson sa även under pressträffen att målet är att vinna den polska högstaligan, och menar nu att hårt arbete ligger till grund för att det ska bli verklighet i framtiden.

ANNONS

- Det är ett lag som är i den absoluta toppen och som varit topp-3 under två års tid, vilket innebär spel i Europa också. En del är då att fortsätta hålla sig kvar i den yttersta toppen och att göra det arbetet som krävs för att kunna göra det, vilket inte är helt enkelt, men om man gör det kommer man såklart närmare och närmare den dagen man står överst på pallen.

Vad känner du för krav från klubbledningen?
- Det är alltid krav när man är tränare, oavsett var man är och vilken nivå man är på. Det är något jag trivs utmärkt med, och det som känts väldigt bra från allra första början är värderingarna som människorna har på de styrande positionerna och som klubben vilar på. Man vill fortsätta driva klubben på ett hälsosamt sätt och konkurrera med lag, som kanske har ännu bättre ekonomi, och ha en bra verksamhet med många unga spelare, men också ha en bra balans och jobba på det viset. Det är klart att det finns en kravbild, men den kravbilden är inget som skrämt mig, utan mer inspirerat och motiverat mig.

ANNONS

Hur blir det att få leda Pogoń Szczecin i Europa?
- Det känns inspirerande och väldigt kul. Vi ska göra allt vi kan för att ta oss hela vägen in i Conference League, samtidigt som jag vet av erfarenhet att den här typen av erfarenheter har en tendens att professionalisera och bygga klubbar ännu starkare i framtiden. Det är på många sätt väldigt viktigt med Europa-spelet.

Hur stort är detta i klubben med den här nystarten?
- Det är en pågående process, som varit på väg i ganska många år. Det som gör det här lite större är att den nuvarande tränaren varit i klubben i fyra år. Hans avtal går ut och han väljer att gå vidare, så på det sättet känns det som en stabil position. Likt när jag kom till Norrköping är det här en klubb som fungerar väldigt väl, vilket gör att jag inte kommer vända upp och ner på verksamheten. Det gäller att fortsätta bygga på det som redan fungerar, säger tränaren. 

ANNONS

Vid sidan av resultatmässiga mål har även klubben en ambition om att ge unga spelare chansen. Det är något som Gustafsson är van vid att jobba med sedan tiden i Sverige.

- Det ligger mig ganska naturligt att arbeta på det viset, och sedan upplever jag att många arbetar på det viset i dag, och det är viktigt att lägga ner arbetet för att de unga spelarna ska utvecklas, men de behöver också förtjäna sin plats i A-laget. Det finns inga direktiv om att det är något man måste göra, men det ligger naturligt i klubbens DNA, att arbeta med spelare från den egna akademin, som är väldigt kvalitativ, säger han.

Gustafsson har redan börjat arbeta så smått, och sätter om lite mindre än en månad igång på allvar, då spelarna återsamlas den 15 juni inför den nya säsongen. Framöver hoppas han hitta en till assisterande tränare, som kan förstärka staben ytterligare.

ANNONS

- Jag tittar väl runt i hela Norden, och sedan är det olika profiler på de assisterande tränarna. De profilerna, som var lämpliga i Hajduk, finns redan här, så jag behöver någon annan typ av profil. Jag ser kanske det här som ett lite långsiktigare projekt än i Hajduk, så jag har för avsikt att ta med mig en assisterande, säger han.

När Gustafsson senast var utomlands i Hajduk Split tog han med sig Andreas Brännström och Torbjörn Arvidsson, som nu är i andra klubbar. Tränaren vill inte uttala sig om vem som kan tänkas komma in som ny assistent den här gången i Polen. 

- Jag vill inte uttala mig om vem som är aktuell eller inte, det återstår att se vart det tar vägen. Som alltid i tränarskapet handlar det om tajming och tajmingen var god för både Arvidsson och Brännström när jag gav mig iväg då. Tajmingen är viktig.

ANNONS

Gustafsson tar samtidigt redan lektioner i polska och tror sig kunna trivas bra i Polen framöver. Kontraktet är skrivet över tre plus ett år, vilket talar för att han kan bli kvar länge, men då lär det också krävas resultatmässig framgång.

- Jag har en tendens att trivas bra där jag hamnar och jag har bestämt mig för att det här ska bli en fantastisk tid, så då brukar det bli det.

Publicerad 2022-05-23 kl 13:43

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto