Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Wahlqvist Egnell följer succétrend - hoppas göra avtryck: "Jag vill ge det en sista chans"

Polen

Linus Wahlqvist Egnell är näste svensk i Polen. 
Nu hoppas han på ett nytt lyft och titelstrid kommande år.
- Jag hoppas bli näste svensk som gör ett bra avtryck, säger han till Fotbollskanalen.

Foto: Bildbyrån.

SM-guld och Europa-spel första sejouren, tuffare år och en tolfteplats andra vändan. 

Efter fjolårssäsongen tackade Linus Wahlqvist Egnell, 26, för sig i IFK Norrköping för andra gången inom loppet av fem år och skrev på för Jens Gustafssons polska toppklubb Pogoń Szczecin.

Wahlqvist Egnell menar att det är tudelade känslor kring att lämna Peking med tanke på de senaste säsongerna, samtidigt som han ser fram emot utmaningen i Polen.

- Vi hade det kämpigt efter jag kom tillbaka, och på ett sätt är det tufft att lämna när det inte gått som jag velat de sista åren, men om jag ser till mig är det kul att testa något nytt och få en ny utmaning, då jag behöver det också. Då kan jag kanske sedan komma tillbaka till Norrköping med mer erfarenhet och hjälpa till på ett ännu bättre sätt. Det är tudelat, då det inte varit de bästa två och ett halvt åren sedan jag kom tillbaka från Tyskland, säger han till Fotbollskanalen.

ANNONS

Wahlqvist Egnell spelade senast utomlands med Dynamo Dresden i 2. Bundesliga mellan 2018 och 2020, och ville inför i år ta chansen igen att spela ute i Europa. 

- Jag har varit ute en gång innan, kom tillbaka under coronatiden, har varit hemma i två och ett halvt år, och känner för min egen utveckling att jag inte blir yngre, samtidigt som chanserna blir färre för varje år som går. Om jag vill försöka maximera min egen utveckling sista åren är det dags att gå iväg, då jag fyllde 26 år i november. Det är inte så många år kvar till min "prime", så det gäller att maximera utvecklingen upp till 30 och se hur långt jag kan gå. Jag vill ge det en sista chans.

Wahlqvist blev, av flera olika anledningar, lockad av en flytt till Pogoń Szczecin.

- Det kändes som det rätta steget. Det fanns lite bud på bordet i somras, och Pogon var ett av dem, men det blev inget då. De har hela tiden varit tydliga med att de vill ha mig, och med tanke på de sista åren med svenskar i Polen, och alla i Poznan, så känns det som ett bra steg fotbollsmässigt. Jag får även slåss om att vinna ligan och om Europa-platser, vilket jag vill åt. Jag vill vara med i toppen i en liga, där det till och med går att vinna, så allt passar väldigt bra.

ANNONS

Wahlqvist Egnell menar därmed att hans relation till Jens Gustafsson från åren i IFK inte spelade så stor roll vad gäller klubbvalet.

- Inte i grund och botten. Jag förstår att man ser det utifrån som att jag är Jens värvning, men det viktigaste för mig var att komma till en klubb som ville ha mig. Sedan vet jag hur det är utomlands, att man inte vet hur länge en tränare är kvar på sin post. Klubben ville ha mig, och sedan känner jag Jens sedan innan. När han kom till klubben gav han sitt ord för mig, och det är aldrig fel att känna en tränare i en klubb, då han vet vad han får ut av mig och jag vet hur han fungerar. I grund och botten var det klubben som ville ha mig och det var det som kändes bäst för mig.  

Som Wahlqvist Egnell var inne på i sitt resonemang gällande svenskar i Polen, är han och Gustafsson långt ifrån ensamma. 

ANNONS

I Pogon spelar även förre Norrköping-forwarden Pontus Almqvist, medan Filip Dagerstål, Jesper Karlström och Mikael Ishak håller till i den regerande mästaren Lech Poznan, samtidigt som Emil Bergström är i Gornik Zabrze, Henrik Castegren i Lechia Gdansk, Mattias Johansson i Legia Warszawa och Gustav Berggren i serieledaren Rakow.

Inför flytten pratade Wahlqvist Egnell med Dagerstål om livet i Polen. 

- Han är en av mina absolut närmaste vänner och vi har känt varandra sedan vi var tolv år gamla, så jag har frågat honom lite och han har varit nöjd sedan dag ett i Poznan. Det är lite som andraligan i Tyskland för några år sedan, när jag själv gick dit, att många svenskar gått till Polen, och när någon spelare gör det bra börjar ligor och klubbar titta åt ett land lite mer. Nu är vi rätt många svenskar här, och jag hoppas bli näste svensk som gör ett bra avtryck i en bra klubb, säger han.

ANNONS

Några av svenskarna i Polen, som Karlström och Ishak, har även blivit uttagna till svenska landslagssamlingar senaste året, något som möjligen även kan bli verklighet för Wahlqvist Egnell i framtiden. 

- Alla fotbollsspelare drömmer om att få spela för sitt land, och med tanke på äran och stoltheten, som finns i att representera Sverige, kommer det alltid att vara en stor bonus för mig. Om man har varit med tidigare vet man också hur mycket det betyder och det vill man uppleva igen. Det gäller att prestera i klubben varje dag och hjälpa klubben, och sedan kommer landslaget efter det. Alla spelare vill representera sitt land, men när och om det blir får vi se. Om man gör det bra i klubblaget har man alltid en chans i landslaget också.

En utmaning som nu väntar Wahlqvist Egnell, utöver det fotbollsmässiga, är det polska språket, som han dock till synes bemästrade i presentationsvideon som klubben lade ut när övergången blev klar. 

ANNONS

- Det tog sitt lilla tag (att sätta det polska uttalet), det måste jag säga. Det är inte det lättaste språket, vilket jag fått klart för mig ganska snabbt här, säger han och skrattar.

Kommer du studera polska framöver?
- Jag vet inte, vi får se vad klubben säger, men allt är på engelska, i och med att det är en svensk huvudtränare och en portugis som assisterande. Jag är även väldigt imponerad av engelskan i klubben, då alla pratar bra engelska från spelare till ledare och sportchef, men lite ord lär man snappa upp längs vägen som kan vara bra att kunna på planen.

Nu har Wahlqvist Egnell fokus på vidare uppladdning under lagets träningsläger i Turkiet, och därefter väntar återstart i slutet av januari i Ekstraklasa.

Pogoń Szczecin är i dagsläget fyra i ligan med tolv poäng upp till Rakow i serieledning, och har fortsatt allt att spela om. 

ANNONS

- Målet är väl att knipa en Europa-plats, då Rakow dragit ifrån rätt rejält om förstaplatsen, men där bakom är det tajt, så det huvudsakliga målet är väl att ta en Europa-plats. Vi är med i det och det är tajt i toppen, så det är väl det vi går för.

Publicerad 2023-01-18 kl 12:15

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto