Proffskollen

I helgen tog den danska ligan slut. Det är redan klart att Marcus Allbäck spelar för Örgryte efter EM. Vidare spekulerar det i att Marcus Pode och John Alvbåge är på väg till allsvenskan. Även Lasse Nilssons framtid är oviss. Det här och mycket mer i veckans proffskoll.

Danmark

Olof Persson, AGF Århus, 0/0 En skada gjorde att Persson inte kunde spela en enda match den här säsongen.

Martin Ericsson, Bröndby, 30/7 Kunde blivit tvåmålsskytt, men Ericsson missade en straff och Bröndby förlorade med 1-2 mot Randers och slutade åtta i tabellen. Martin Ericssons mål kom i första halvlek och betydde 1-0.

Max von Schlebrügge, Bröndby, 14/1 Spelade hela matchen och var stabil.

Samuel Holmén, Bröndby, 23/3 Var avstängd i sista matchen för säsongen efter sex gula kort.

Andreas Klarström, Esbjerg, 24/0 Spelade som vanligt i backlinjen och Esbjerg vann över redan degraderade Viborg med 2-1.

Fredrik Björck, Esbjerg, 12/1 Missade återigen en match på grund av skada.

Mikael Antonsson, FC Köpenhamn, 13/1 Fick på nytt stå över.

Marcus Allbäck, FC Köpenhamn, 29/8 Avslutade tiden i Köpenhamn med att göra mål. EM-anfallaren hyllades av fansen efter 3-1-segern mot Lyngby. Efter slutspelet i Schweiz/Österrike väntar spel i superettan med Örgryte.

Oscar Wendt, FC Köpenhamn, 23/0 EM-reserven tillhörde en av planens bästa spelare. Det har varit en fin avslutning på säsongen för Wendt. FCK slutade trea i ligan, vilket är en stor besvikelse.

Rawez Lawan, Horsens, 31/8 Spelar fyrnationsturnering med U21-landslaget och fick därmed stå över i serieepilogen.

Ken Fagerberg, Midtjylland, 13/3 Hade en mindre lyckad dag mot FC Nordsjälland (3-0) och byttes ut redan i paus. Midtjylland slutade på en fin andraplats i serien.

Andreas Dahl, Nordsjälland, 14/1 I samma match spelade Dahl 90 minuter och fick syna det gula kortet.

Johnny Lundberg, Nordsjälland, 26/1 Den viktige försvararen hade, precis som sina lagkamrater, svårt att komma upp i normal standard.

Marcus Pode, Nordsjälland, 13/1
Är fortfarande skadad och är nu aktuell för spel hos Trelleborgs FF.

John Alvbåge, Viborg, 21/0 Fanns inte ens med på bänken mot Esbjerg (1-2) och har troligen gjort sitt hos Viborg.

Robert Åhman-Persson, Viborg, 27/0 Spelar turnering med U21-landslaget och fanns inte med i helgen.

Andreas Johansson, Ålborg, 31/7 Fick 86 minuter när redan klara danska mästarna kunde defilera i mål via 2-0 hemma mot Odense.

Lars Nilsson, Ålborg, 12/2 Var småskadad och fick stå över. Lånet från St. Etienne återvänder efter sommaren till Frankrike.

Frankrike

Kim Källström, Lyon, 37/5

Mittfältaren kan efter helgen också skriva in cupmästare på sitt CV. Källström spelade de första 68 minuterna när Lyon besegrade PSG i den franska cupfinalen med 1-0 efter förlängning.

Övriga svenskar har spelat klart för säsongen.

Italien

Zlatan Ibrahimovic, Inter, 26/17 Knäet svullnade upp igen och svensken kunde inte spela i den italienska cupfinalen som Inter förlorade med 1-2 mot Roma.

Norge

Njugo Demba-Nyrén, Brann, 7/1 Byttes ut med en dryg halvtimme kvar att spela av 2-1-matchen mot Viking. Betyget 5/10 av tidningen VG.

Daniel Blomgren, Bodö/Glimt, 0/0 Är fortfarande skadad.

Abgar Barsom, Fredrikstad, 7/1 Betyget 4/10 av VG när Fredrikstad förlorade borta mot Strömsgodset. Barsom byttes ut efter drygt en timmes spel.

Andreas Tegström, Fredrikstad, 7/1 Spelade sista kvarten, men hann aldrig med att färga matchen.

Patrik Gerrbrand, Fredrikstad, 7/0 Försvararen fick för sjunde matchen i rad betyget 5/10 av VG. Något som vittnar om stabilt spel.

Håkan Malmström, Ham-Kam, 2/0 Är skadad på nytt och missade helgens match.

Markus Ringberg, Ham-Kam, 8/3 Spelade 90 minuter och fick det blygsamma betyget 3/10 för sin insats i den mållösa matchen mot Lillström.

Eddie Gustafsson, Lyn, 8/0 Släppte två bollar förbi sig när Lyn förlorade med 0-2 mot Tromsö. 5/10 i betyg av VG.

Jimmy Tamandi, Lyn, 0/0 Långtidsskadad.

Magnus Powell, Lyn, 6/0 För sjätte gången den här säsongen fick Powell agera inhoppare. Lämnade bänken med 23 minuter kvar att spela.

Marcus Andreasson, Molde, 1/0 Mittbacken är fortfarande skadad.

Mattias Moström, Molde, 7/0 Skadade sig i förra matchen och tvingades stå över.

Fredrik Stoor, Rosenborg, 7/0 Är med i svenska landslagstruppen och kommer missa fyra seriematcher.

John Pelu, Rosenborg, 1/0 Fick inte spela.

Daniel Nannskog, Stabaek, 8/5 Skyttekungen fick lämna 2-1-matchen mot Ålesund mållös och med betyget 5/10 av VG.

Johan Andersson, Stabaek, 8/4 Fick återigen börja på bänken. Den förre MFF-spelaren kom in med en kvart kvar att spela.

Pontus Segerström, Stabaek, 8/0 Var som vanligt stabil i det centrala försvaret. 5/10 i betyg av VG.

Joel Riddez, Strömsgodset, 6/0 Var tillbaka och spelade 90 minuter när Strömsgodset vann med 1-0 mot Fredrikstad. 5/10 i betyg av VG.

Mattias Andersson, Strömsgodset, 8/1 Spelade också hela matchen och fick samma betyg som Riddez.

Bovar Karim, Tromsö, 0/0 Var tillbaka i truppen, men fick aldrig hoppa in mot Lyn (2-0).

Peter Abelsson, Viking Stavanger, 0/0 Långtidsskadad.

Benjamin Kibebe, Ålesund, 7/0 Var tillbaka från avstängning och spelade 90 minuter mot serieledande Stabaek (1-2). Blev varnad och fick betyget 4/10 i VG.

Johan Arneng, Ålesund, 6/0 5/10 i betyg, vilket var bäst i Ålesund. Spelade hela matchen.

Publicerad 2008-05-27 kl 11:40