Proffskollen

I helgen lossnade den svenska målproduktionen. Hela 15 fullträffar noterades från svenska spelare. Mindre glädjande är att Henok Goitom och Olof Guterstam åker ur med sina lag. Det här och mycket mer i veckans proffskoll.

Belgien

Olof Guterstam, FC Bryssel, 13 ligamatcher /4 seriemål
Blev varnad och utbytt för första gången när FC Bryssel trillade ur den högsta divisionen efter 0-0 mot Cercle Brugge. En match återstår.

Danmark

Olof Persson, AGF Århus, 0/0
Får vänta på sin comeback efter skadan.

Martin Ericsson, Bröndby, 26/5
En härlig vecka för Bröndby. Först blev de cupmästare efter 3-2 mot Esbjerg i finalen. Ericsson spelade från start, vilket han också gjorde i helgens ligamatch när laget slog tillbaka FC Nordsjälland (3-0). 27-åringen avslutade målskyttet när han prickade in 3-0 på straff.

Max von Schlebrügge, Bröndby, 10/1
Blev målskytt i cupfinalen. Spelade också mot Nordsjälland och tillhörde en av planens bästa spelare.

Samuel Holmén, Bröndby, 19/2
Hade en underbar vecka. Tryckte in 1-0 i cupfinalen och mittfältarens 2-0-mål mot Nordsjälland var en delikatess. Bäst på plan enligt tidningen BT.

Andreas Klarström, Esbjerg, 20/0
Spelade när Esbjerg föll i den danska cupfinalen med 2-3 mot Bröndby. Bättre gick det i helgen när laget besegrade Randers (3-2) på hemmaplan. Stabil insats av Klarström.

Fredrik Björck, Esbjerg, 9/1
Den förre Elfsborgs-försvararen satte 1-0 mot Randers och skötte sig i övrigt prickfritt. Spelade också i cupfinalen.

Mikael Antonsson, FC Köpenhamn, 11/1
Spelade återigen 90 minuter, men FCK förlorade tungt mot Horsens (2-3).

Marcus Allbäck, FC Köpenhamn, 24/5
Bröt sin måltorka när han hoppade in och satte 2-3-målet mot Horsens.

Oscar Wendt, FC Köpenhamn, 19/0
Tillhörde en av Köpenhamns bättre spelare. Wendt byttes ut när FCK jagade kvittering.

Rawez Lawan, Horsens, 27/7
Satte 2-1-målet när Horsens tog en överraskande seger mot Köpenhamn (3-2).

Ken Fagerberg, Midtjylland, 8/2
Spelade 90 minuter mot jumbon Lyngby (2-1), men lyckades aldrig färga tillställningen.

Andreas Dahl, Nordsjälland, 9/0
Var avstängd i helgen efter tre gula kort. Nordsjälland förlorade med 0-3 mot Bröndby.

Johnny Lundberg, Nordsjälland, 23/1
Försvararen är fortfarande skadad.

Marcus Pode, Nordsjälland, 13/1
Får fortfarande stå utanför truppen.

John Alvbåge, Viborg, 21/0
Är fortfarande petad till förmån för den förre Öster-målvakten Robert Veselovsky. Alvbåge fick från bänken se sitt Viborg förlora med 0-1 mot Ålborg.

Robert Åhman-Persson, Viborg, 24/0
Startade på bänken, men fick spela sista kvarten.

Andreas Johansson, Ålborg, 26/7
I samma match skickade Andreas Johansson in matchen enda mål efter 15 minuters spel. Johansson var en av planens bästa spelare.

Lars Nilsson, Ålborg, 9/2
Fick återigen lämna planen mållös, men spelet stämmer bättre och bättre. Mot Viborg gjorde St. Etienne-lånet en bra match.

Olof Mellberg, Aston Villa, 33/2
Spelade sin sista match på Villa Park innan det bär av till Turin och Juventus. Men det blev inget roligt farväl till hemmasupportrarna. Wigan vann med 2-0 och Olof Mellberg gjorde en slät figur. 6/10 i betyg av Sky Sports.

Sebastian Larsson, Birmingham, 33/6
Hade precis som sina lagkamrater en tung dag, 6/10 i betyg av Sky Sports, när Birmingham förlorade måstematchen mot Fulham (0-2). Birmingham är nästjumbo inför avslutningskampen hemma mot Blackburn. En match som Birmingham måste vinna om de ska ha chans att hänga kvar i Premier League.

Martin Olsson, Blackburn, 2/0
19-åringen fick förtroendet sista 12 minuterna när Blackburn vann över jumbon Derby med 3-1. Talangen har nu totalt gjort 20 Premier League-minuter.

Andreas Isaksson, Manchester City, 4/0
Fick som vanligt titta på när Joe Hart vaktade City-målet.

Goran Slavkovski, Sheffield United, 0/0
The Championship är nu slutspelat och Slavkovski återvänder till Italien utan att ha spelat en minut.

Alexander Östlund, Southampton, 12/0
Southampton klarade sig kvar tack var 3-2 i serieepilogen mot Sheffield United. Östlund har haft mycket skador under hela säsongen och fanns inte med i helgen heller.

Rade Prica, Sunderland, 6/1
Klubbytet blev inte vad Prica hade hoppats på. Noll matcher från start och ingen speltid sedan den 15 mars.

Fredrik Ljungberg, West Ham, 25/2
Är fortfarande revbensskadad. Har börjat rehab-träna.

Erik Edman, Wigan, 5/0
Långtidsskadad.

Frankrike

Karl Svensson, Caen, 5/0
Fick ingen speltid i 2-2-matchen mot Rennes.

Kim Källström, Lyon, 35/4
Var en av planens bästa spelare enligt tidningen L´Equipe som gav svensken betyget 6/10. Källström åkte på två smällar och tvingades byta i slutskedet. Lyon fick bara 0-0 mot Nice och är bara två poäng före Bordeaux med två omgångar kvar att spela.

Petter Hansson, Rennes, 33/2
Spelade 90 minuter när Rennes klarade 2-2 borta mot Caen via ett sent kvitteringsmål. Något sämre betyg än vid de senaste matcherna, 4,5/10 av L´Equipe.

Johan Elmander, Toulouse, 30/11
Toulouse har fortfarande ett tungt degraderingshot hängande över sig efter 1-1 mot PSG. Elmander spelade hela matchen och fick betyget 5,5/10 av L´Equipe.

Jon Jönsson, Toulouse, 1/0
Är skadad och fanns inte med på bänken.

Grekland

Mikael Nilsson, Panathinaikos, 23/0
Kvalspelet till de europeiska cuperna går vidare. Nilsson spelade 90 minuter när Panathinaikos besegrade AEK med 4-1.

Holland

Kennedy Bakircioglü, Ajax, 18/3
Hoppade in sista 20 minuterna mot Heerenveen (3-1) i kvalspelet till Champions League.

Rasmus Lindgren, Ajax, 11/2
I samma match spelade Lindgren 90 minuter på tremannamittfältet.

Fredrik Stenman, Groningen, 28/0
Är frisk från sina ljumskbesvär och spelade 78 minuter när Groningen vann över FC Utrecht (3-1) i kvalspelet till Uefacupen.

Marcus Berg, Groningen, 25/15
Berg var också tillbaka och det med besked. Anfallaren var strålande och gjorde två mål. I finalen om en Uefacupplats väntar Jonas Olssons NEC.

Jonas Olsson, Nijmegen, 27/3
Precis som Berg och Stenman har Olsson varit skadad. När NEC vann med 2-0 över Roda spelade mittbacken 90 minuter igen. Nu möter NEC Groningen. I potten finns en Uefacupbiljett.

George Mourad, Willem II, 15/1
Har spelat klart för säsongen.

Italien

Zlatan Ibrahimovic, Inter, 25/15
Fortsätter jobba för att bli kvitt sin knäskada.

Norge

Njugo Demba-Nyrén, Brann, 5/1
Spelade 90 minuter i den mållösa matchen mot Tromsö. 4/10 i betyg av tidningen VG.

Daniel Blomgren, Bodö/Glimt, 0/0
Är fortfarande skadad.

Abgar Barsom, Fredrikstad, 5/0
Passade fram till 1-1 hemma mot Ham-Kam (2-1). Barsom hann också med att bli varnad och fick betyget 4/10 av VG.

Andreas Tegström, Fredrikstad, 5/1
Hade problem och blev utbytt redan efter en timme. VG gav anfallaren betyget 3/10, vilket var sämst i Fredrikstad.

Patrik Gerrbrand, Fredrikstad, 4/0
Fick precis som i de tidigare matcherna den här säsongen 5/10 i betyg.

Håkan Malmström, Ham-Kam, 1/0
I samma match debuterade Malmström efter sin skada. Han fick spela på ytterbacken och kvitterade ut betyget 4/10.

Markus Ringberg, Ham-Kam, 6/3
Fortsätter att övertyga. Gav Ham-Kam ledningen i förlustmatchen mot Fredrikstad. 4/10 i betyg av VG.

Eddie Gustafsson, Lyn, 5/0
Fortsätter också att övertyga och slåss nu på allvar om en EM-biljett. Höll nollan och fick betyget 5/10 när Lyn vann borta över Ålesund med hela 4-0.

Jimmy Tamandi, Lyn, 0/0

Magnus Powell, Lyn, 4/0
Fick aldrig lämna sin bänkplats.

Marcus Andreasson, Molde, 1/0
Närmar sig comeback efter sin skada, men kunde inte spela i helgen.

Mattias Moström, Molde, 5/0
Molde tog säsongen första trepoängare och Mattias Moström var duktig. Mittfältaren passade fram till Moldes bägge mål borta mot Vålerengen (2-1). Betyget 5/10 i VG.

Fredrik Stoor, Rosenborg, 5/0
Rosenborg fortsätter att ha det rejält jobbigt. 0-1 i helgen mot Stabaek. Stoor spelade 90 minuter och fick betyget 4/10.

John Pelu, Rosenborg, 0/0
Är skadad.

Daniel Nannskog, Stabaek, 6/4
Gjorde matchens enda mål mot Rosenborg. Anfallaren är nu uppe på andra plats i skytteligan. Ett mål efter Lyns Espen Hoff. 5/10 i betyg av VG.

Johan Andersson, Stabaek, 6/4
Mindre bra insats av Andersson enligt VG. Tidningen gav anfallaren betyget 3/10.

Pontus Segerström, Stabaek, 6/0
Var en av planens bästa spelare. 6/10 i betyg av VG.

Joel Riddez, Strömsgodset, 4/0
Fick syna det gula kortet när Strömsgodset något oväntat föll mot Bodö/Glimt (1-2) på hemmaplan. Betyget 5/10 av VG.

Mattias Andersson, Strömsgodset, 5/0
Samma betyg för Andersson som byttes ut med åtta minuter kvar att spela.

Bovar Karim, Tromsö, 0/0
Får vänta på sina första minuter för säsongen.

Peter Abelsson, Viking Stavanger, 0/0

Benjamin Kibebe, Ålesund, 6/0
Blytungt för Kibebe. Mittbacken visades ut efter 45 minuter och sedan föll laget samman hemma mot Lyn (0-4). 4/10 i betyg för Kibebe som är avstängd nästa match.

Johan Arneng, Ålesund, 4/0
Spelade hela matchen och fick 4/10 i betyg av VG.

Portugal

Pontus Farnerud, Sporting Lissabon,14/0
Hoppade in på övertid när Sporting besegrade P Ferreira med 1-0.

Rumänien

Mikael Dorsin, CFR Cluj, 8/1
Är småskadad och spelade inte i helgen.

Niklas Sandberg, CFR Cluj, 10/1
Det gjorde däremot Sandberg som tog plats i mittförsvaret när Cluj vann över Gloria Bistrita med 1-0. Sandberg blev varnad i slutskedet. Med en match kvar att spela leder Cluj ligan med en poäng före Steaua Bukarest.

Schweiz

Daniel Majstorovic, Basel 30/9
Först slog Majstorovic in sitt sjunde straffmål för året sedan blev han varnad. Basel vann över svensklaget FC Zürich med hela 4-0.

Andres Vasquez, FC Zürich, 12/1
Var tillbaka efter skada och spelade sista 12 minuterna när Zürich blev förnedrat av Basel.

Dusan Djuric, FC Zürich, 7/1
Är kvar på skadelistan.

Emra Tahirovic, FC Zürich, 14/1
Spelade 90 minuter och blev varnad.

Spanien

Christian Wilhelmsson, Deportivo La Coruna, 12/1
Blev utbytt med sju minuter kvar att spela av förlustmatchen mot Zaragoza (0-1).

Henok Goitom, Real Murcia, 29/2
Spelade 76 minuter när Murcia tappade en 2-0-ledning till förlust 2-3 mot Santander. Det betyder att Goitom och hans Murcia trillar ur högstaligan.

Turkiet

Fredrik Risp, Ankaraspor, 12/0
Försvararen spelade hela segermatchen mot Çaykur Rizespor (1-0). Risp kvitterade ut betyget 6/10 i tidningen Fanatik.

Tobias Linderoth, Galatasaray, 7/0
Kämpar för att hinna tillbaka till EM.

Tyskland

Matias Concha, Bochum, 17/0
Fick aldrig lämna bänken mot Arminia Bielefeld (0-2).

Sharbel Touma, Borussia Mönchengladbach, 14/1

Gjorde sin bästa match sedan han kom till Tyskland. Touma gjorde ett mål när Mönchengladbach krossade Kickers Offenbach med 7-1. Seger i nästa match och klubben är klart för Bundesliga nästa säsong. Betyget 2/6 (omvänd skala) av tidningen Kicker.

Tobias Grahn, Hertha Berlin, 13/0
Tog inte plats i truppen.

Björn Runström, Kaiserslautern, 25/3
Fick spela sista 25 minuterna när Kaiserslautern förlorade mot Mainz med 1-2.

Alexander Farnerud, VfB Stuttgart, 11/0
Fick inte plats i truppen den här veckan heller.

Per Nilsson, TSG Hoffenheim, 19/0
Kunde spela 90 minuter igen efter sin skada, men Hoffenheim förlorade med 1-3 mot Köln och tappade sin direktplats till Bundesliga. Nilsson fick betyget 4/6 (omvänd skala) av Kicker.

Markus Rosenberg, Werder Bremen, 27/12
Succéinhopp av Rosenberg. Hade bara varit på banan i drygt tio minuter när han satte 1-0 mot Cottbus. Även fint betyg av tidningen Kicker 2/6 (omvänd skala).

Publicerad 2008-05-06 kl 12:08