Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Bergqvist mitt i konflikten mellan Ryssland och Ukraina: "Klubben skulle inte låta mig vara kvar om krig väntar"

Ukraina

Douglas Bergqvist är klar för ukrainska Tjornomorets Odessa.
Nu befinner sig den tidigare KFF-backen mitt i konflikten mellan Ryssland och Ukraina.
- När man är i det själv så är det annorlunda, säger han till Fotbollskanalen.

Foto: Bildbyrån

Douglas Bergqvist.

Sedan 2014 har det pågått en konflikt mellan Ukraina och Ryssland. Detta efter att Ryssland ockuperat Krimhalvön, en händelse som ligger bakom de ökade spänningarna mellan länderna senaste tiden. Säkerhetsläget har nu trappats upp och över 100 000 ryska soldater uppges befinna sig i gränsområden till Ukraina, samtidigt som USA:s regering har varnat för att en rysk invasion kan komma att ske inom kort.

Med anledning av den oförutsägbara säkerhetssituationen i Ukraina har Utrikesdepartementet (UD) därför beslutat att avråda från alla resor till Ukraina samt uppmanat svenskar som befinner sig i landet att lämna.

ANNONS

Douglas Bergqvist, som nyligen lämnade Kalmar FF för en övergång till ukrainska Tjornomorets Odessa, befinner sig just nu på träningsläger i Turkiet. Men på fredag ska han och laget resa hem till Odessa i södra Ukraina igen.

- Jag har fått många frågor kring det här men jag är inte så involverad. Jag försöker hålla mig ifrån det och fokusera på laget. Klubben säger att det är tryggt och säkert för mig, samma gäller för alla andra utlänningar i laget som ska resa in till Ukraina på fredag. Så jag kommer följa med planet som planerat, säger Bergqvist till Fotbollskanalen.

Hur har dialogen med klubben sett ut?
- Vi har faktiskt inte pratat så mycket. De är på plats i Ukraina och har koll på läget, mer än så har vi inte pratat om det. De har levt med den här konflikten förr.

Vad tänker du kring UD:s uppmaning om att svenskar bör lämna Ukraina?

ANNONS
- Först och främst tycker jag att det är tråkigt för min fru. Hon skulle resa över och vara med mig, men så blir det inte nu. UD har kommit med en avrådan, men jag tycker att man får ta sina egna beslut och stå för dem. Det är så jag ser på det. Jag vill inte leva mitt liv i rädsla. Efter allt som har hänt senaste åren så känner jag att jag är skyldig mig själv och klubben, som har gett mig förtroende, att fortsätta spela fullt ut. Så länge det är säkert för mig, och det är det. Skulle det inte vara säkert att vara kvar i Ukraina får jag ta ställning till det då.

Douglas Bergqvist menar att han har pratat med lagkamrater i Tjornomorets som har levt med konflikten sedan starten 2014. Samtal som har gjort att han inte känner sig orolig över den stundande tillvaron i Ukraina.

- Orolig? Nja, alltså. På något sätt är det svårt att veta exakt allt som händer. Jag får utgå från mina beslut som jag tar i den här situationen. Jag har pratat med grabbarna i laget som har bott i Odessa och Ukraina länge och fått höra deras upplevelser om tiden sedan 2014. Då får man en annorlunda bild av läget, även om alla kan ha olika åsikter, säger Douglas Bergqvist och tillägger:

ANNONS

- Det är nog annorlunda när man är på plats. Jag vet inte hur många frågor jag har fått om den här situationen, men när man befinner sig i det själv så är det annorlunda. Klubben skulle inte tillåta mig att åka till Ukraina eller vara kvar där om krig väntar. Jag känner mig trygg, det är rätt lugnt för tillfället.

Douglas Bergqvist har nu varit drygt en månad i sin nya klubb och förberedelserna inför det ukrainska ligaspelet är i full gång.

- Första tiden har varit bra. Vi har varit på två olika träningsläger, så det har blivit en bra start. Det är en del nya spelare, ny tränare, ägare och ja… nästan allt är nytt. Det är ett roligt och spännande projekt, men mycket är nytt så det kommer ta lite tid i början tills alla träffar rätt. Men vi börjar närma oss, säger han.

Totalt noterades 28-årige Bergqvist för 37 allsvenska matcher med Kalmar FF.

ANNONS
Publicerad 2022-02-14 kl 12:58

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto