POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
RYSKA PREMIER LEAGUE
2v

Kristoffer Olsson om framtiden: "Aldrig varit planen att lämna"

Foto: Bildbyrån.

MARBELLA. Kristoffer Olsson har etablerat sig i Krasnodar och i landslaget.
Bud ska ha kommit i somras, men Olsson sitter ner i båten.
- Det har aldrig varit planen att lämna nu, säger han till Fotbollskanalen. 

Kristoffer Olsson har utvecklats till en tydlig stöttepelare i det svenska landslaget. Den tidigare AIK-spelaren med den fina touchen och den fina blicken för spelet har fått stort förtroende från Janne Andersson centralt i planen. 

Han själv känner att han etablerat sig på allvar i Blågult.

- Jag spelade från start i nio av tio matcher så det är klart att man känner att man blivit en stor del av det. Sedan är fotboll en färskvara men det är jäkligt kul att man varit med och tagit en plats. Det har alltid varit en dröm och ett mål för en. Nu har man gjort det och nu väntar ett EM. Klart att det är stort och något man ser fram emot väldigt mycket.

Olsson lämnade Gnaget för ett år sedan för spel i Ryssland och Krasnodar. Det har inneburit en annorlunda vardag, men han trivs.

- Nu har jag varit ett år i klubben så man börjar bli van. Det är lite annorlunda med mängden träningar och själva ligan, laget och spelsättet. Men nu har man börjat komma in i det ganska bra. Vi ligger tvåa så vi har gjort det ganska bra i ligan även om vi spelmässigt inte gjort det jättebra den här säsongen. Jag har spelat ganska mycket, sedan vill man alltid att man ska vara mer delaktig i spelet. Man får ha lite tålamod också. Ryssland är speciellt på sitt sätt, dels vad gäller fotbollen men även kulturen vid sidan av. Det kan ta sin tid innan man är helt hundra med det. Men jag trivs bra, det är en väldigt proffsig klubb med anläggningen och stadion och allt. 

Umgås ni svenskar i laget mycket?
- Ja. Vi har "Mackan" och hans familj, vi har Jon (Gudni Fjoluson, tidigare Norrköping red. anm) som snackar svenska. Vi har Viktor (Claesson, skadad), som dock inte varit i Krasnodar så mycket i höst. Men det är tur att man har varandra. Det blir ju inte att man snackar så mycket med de ryska spelarna i och med språket. Men man är ändå där för att spela fotboll och vi är borta ganska mycket. Socialt blir det mest att man tar det lugnt. Men det är klart att det finns bättre ställen socialt. Det är ju inte som Sverige eller London, men man är där för att spela fotboll under en viss period och det är så man får tänka mer. Det fungerar ändå ganska bra, det är inte så att det går någon nöd på en.

Laget har under vinteruppehållet valt att förlägga tre träningsläger i Marbella, Spanien, totalt sex veckor. Under nuvarande vistelse får spelarna även ta med sig sina familjer. Att klubben och presidenten har resurser är tydligt. 

- Jo, så är det. President har så han klarar sig… Men det är bra när vi är borta så länge som sex veckor, speciellt för de som har barn och så, säger Olsson.

Känner du att du utvecklats sedan du flyttade?
- Jo men det känner jag. På ett sätt märker man kanske inte det så mycket själv, men om man tänker tillbaka ett år så kommer jag från AIK och känner att jag utvecklats på alla plan. Både som människa men också som fotbollsspelare. Man klarar ett högre tempo, det fysiska och har en högre kvalitet på allting.

Sajten FotbollDirekt skrev nyligen att Krasnodar i somras tackade nej till ett bud på runt 80 miljoner för Olsson. Ett bud som kunde gett AIK ett fint tillskott till kassan. Själv sitter han lugnt i båten.

- Jag har ju bara varit här ett år och har inga planer på att lämna nu i det här fönstret. Jag trivs bra och spelar mycket. Det kan gå snabbt i fotbollsvärlden och man vet om att det finns intresse, men det har aldrig varit planen att lämna nu. Jag trivs bra.

Hur bra är Krasnodar och vad skulle vara ett rimligt nästa steg för dig? Eller är Krasnodar redan så bra? Från hemmaplan är det svårt att riktigt följa den ryska ligan.
- Om man ser på förra året när jag kom slog vi ut Bayer Leverkusen ur Europa League och då hade de slagit ut Sevilla innan. Sedan åkte vi ut mot Valencia i sista minuten. Resultaten är väldigt bra. Den här säsongen åkte vi på stora förluster i Champions League-kvalet, men vi slog även Porto innan. Så det har varit mycket upp och ner. Vi har en väldigt hög högstanivå, många bra spelare, men det handlar om att få ihop det lagmässigt. Får man det så är man väldigt bra. Nu är vi tio poäng efter Zenit och det är lite för mycket.

Har du målsättningen om de större ligorna som kanske inte är lika mycket i radioskugga?
- Inte just för den delen, verkligen inte. Men som alla vill man se hur långt man kan gå. Man vill nå till de stora, stora ligorna, det vore konstigt om man inte har det som mål. Men just nu trivs jag väldigt bra.

Åter till landslaget. Som bekant vankas ett EM-slutspel i sommar. Upplägget är utskällt av många och till 2024 återgår man till ett ensamt värdland (Tyskland). Kristoffer Olsson har svårt att förstå hur Uefa tänkte när man beslutade sig för ett så utspritt mästerskap.

- Det är som det är. Det är inte jättebra, tycker inte jag, säger han, och fortsätter:

- Vi ska möta Spanien som får hemmaplan och vi kan få Irland (om de går vidare från play off) som får hemmaplan. Klart att det är en fördel för de länderna. För oss hade det varit en jäkla skillnad om vi hade fått Spanien på Friends till exempel. På så sätt är det inte hundra. Även för fansen och så… Nej det känns konstigt på alla sätt egentligen, tycker jag. Men det är väl någonting de provar nu. Det känns inte som att det är jättemånga som är nöjda med upplägget. Sedan hade det kanske varit annorlunda om vi haft två matcher på Friends, säger han.

- Även med tanke på klimatfrågan är det kanske inte hundra.

Vad kan landslaget göra i EM tror du?
- Vi störde ändå Spanien och hade 1-0 till sista minuten. Och även om vi ser till vad vi gjorde under VM och tidigare matcher så har man bara lite marginaler med sig och att alla kommer upp i sin högsta nivå så kan vi slå alla. Men det gäller att vi är ödmjuka och inte tänker att vi ska åka till Bilbao och slå Spanien med 3-0. Det gäller att vi gör det som Sverige och landslaget gjort bra tidigare - sättet vi jobbar som lag och det känns som att det är en bra grupp att vara i där alla trivs med varandra. Det är nog viktigt, framför allt i mästerskap. Det känns som att vi kan gå väldigt långt.

- Det är klart att det är en tuff början med Spanien borta. På pappret finns det kanske lättare motstånd… Samtidigt så kan det också vara bra på sina sätt. Polen är ett lag man ska slå om man ska gå vidare. Det är tufft men det är ett EM där de bästa lagen är med. 

Publicerad 2020-02-02 kl 10:55
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå