Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Pontus Almqvist om första halvåret i Ryssland: "Växer som människa"

Ryska Premier League

Tryggheten i Sverige byttes mot proffslivet i ryska Rostov.
Ett halvår senare är Pontus Almqvist fortsatt säker på att steget var rätt.
"Man växer väldigt mycket som människa här", skriver han i ett mejl till Fotbollskanalen.

Foto: Bildbyrån

Pontus Almqvist tog allsvenskan med storm under 2020. Fem mål på 20 framträdande blev det för ynglingen, som i oktober blev klar för en flytt till ryska Rostov. Övergångssumman uppgavs, enligt Expressen, ligga på runt 40 miljoner kronor. Nu har det gått ett drygt halvår sedan flytten, och när Fotbollskanalen når 21-åringen via mejl berättar han att han är nöjd med tillvaron.

”Det har känts väldigt bra sedan jag kom hit till Ryssland. Det är klart att det tagit lite tid att komma in i det, men det känns som att jag tar stora kliv”, skriver han.

Till en början fick Almqvist nöja sig med att agera inhoppare. Men med tiden har förtroendet vuxit och under de senaste fem ligamatcherna har han spelat från start. Däremot har poängskörden inte blivit vad han hoppats på. Ett mål och två assist på 18 tävlingsmatcher är anfallarens facit.

ANNONS

”Jag har skapat mycket chanser utan att få till det sista. Men det är på väg och jag känner att jag blir bättre för varje match som går. Det är väldigt kul att jag får spela så pass mycket och att de ger mig så stort förtroende.”.

I nuläget parkerar Rostov på en nionde plats i ligan. En placering man inte är helt nöjda med.

”Det har varit mycket upp och ner. Men jag känner att vi är väldigt starka tillsammans och att vi lika gärna kunde vunnit de matcher där vi förlorat. Så man kan säga att vi haft lite oflyt.”

Ganska exakt samtidigt som Almqvist tog steget till Ryssland gjorde Helsingborgs mittfältstalang Armin Gigovic samma resa. Och de båda har varit en viktig del för varandra i anpassningen till det nya landet.

”Livet utanför fotbollen har inte varit några problem då jag har Gigovic och Dennis (Hadzikadunic, från Malmö) här, och vi gör en del tillsammans. Så det har verkligen varit bra att vi ändå är så många som pratar svenska i laget.”

ANNONS

Vilka har varit de största skillnaderna mellan att spela i Norrköping kontra Rostov?
”Det är mycket tuffare här - allting är mer rakt på sak, men det gillar jag. Man växer väldigt mycket som människa här och jag känner att jag verkligen kommit till rätt klubb. Sedan är tränarstaben väldigt proffsig och fansen är underbara.”

Utöver spel i klubblaget har Almqvist knipit en plats i det svenska U21-landslaget. Och att han siktar mot A-landslaget kan vem som helst räkna ut. Men det är inget som tar upp allt för mycket av hans tankeverksamhet - i nuläget.

”Jag tänker inte så mycket på landslag och så vidare. Jag vet att gör jag det bra så kommer det, så det gäller bara att fokusera på varje träning och match.”

Publicerad 2021-05-05 kl 11:15

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto